A Rózsa család 18 hónap után is képtelen feldolgozni, hogy elveszítették fiukat.

„Soha nem felejtem el azt a pillanatot, amikor 2017. január 23-án megcsörrent a telefonom”

– kezdte sírva az édesanya. „A kijelzőn a fiam edzőjének neve villogott. Azt mondta a tréner, hogy azonnal menjünk, mert a gyerekemet most élesztik újra. Percek alatt ott voltunk: én a lábát, az apja pedig az arcát fogta.

Közben a mentősök az életéért küzdöttek majd két órán keresztül, sajnos, hiába”

 – mondta az édesanya a Blikknek.

A szülők úgy gondolják, gyermekük halálát egy úgynevezett „vasgyári fogás” okozta, amelyet halála előtt gyakorolt egy, a klubhoz újonnan érkezett társával.

Edzőtársa fojthatta meg a 17 éves magyar sportolót

„Ez egy veszélyes elem, többször felülvizsgálták. Az akkor ott lévők közül többen jelezték, hogy a gyerek az új fiúval ezt csinálta a tragédia előtt” – tette hozzá az anya.

A rendőrség tanúkat hallgatott meg, de az eljárás – feljelentés hiányában – nem indult.

„A szülők most feljelentést tettek. A főügyészség első fokon elutasította, ám másodfokon elrendelte a nyomozást” – mondta dr. Lichy József ügyvéd a lapnak.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(Blikk)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

maci0427
Mi ez a „vasgyári fogás” és ha ennyire veszélyes akkor miért engedik ezt meg és ha megengedik akkor miért nem edzői felügyelet mellett, hogy a " vasgyári fogási veszély " esetén közbe tudjon avatkozni ? Ez érthetetlen !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Ugyan sohasem SPORTOLTAM sportóráról felmentettnek, de érdekelt mi lehet ez a GYILKOS "vasgyári fogás"!
.
Szállóige volt v van, hogy MEGÜT A GUTMAN, és láss csodát, ez valami FOJTÁS lehet bírkózási fogásként!.
""""Gutman József 1936. április 4-én született Kötcsén. Sportpályafutását 1951-ben kezdte a kaposvári birkózó egyesületnél, majd 1954-ben Miskolcra került és a Diósgyőri VTK-ban folytatta az élsportot. Pár hónapos újpesti kitérőjétől eltekintve egész pályafutása során a klub kötelékében maradt. Ifjúsági-majd felnőtt országos bajnok lett, nagy világversenyre mégsem jutott el soha, hiszen Polyák Imre abban az időben uralta súlycsoportját és fogásnemét. Ennek ellenére ért el szép eredményeket különböző nemzetközi versenyeket, így legyőzte a kor kiemelkedő birkózói közé tartozó szovjet Virupajevet és a finn Lehtorent.[2]

Pályafutása befejezése után, 1967-től a Diósgyőri VTK edzője lett.
.
Az ő nevéhez köthető az ún. „vasgyári” fogás, mint a sportág új technikai eleme.
.
Igazsága van annak, hogy a JÓ PAP IS HOLTIG TANUL!
.
Tehát szegény gyereket MEGÜTÖTTE áttétleseb a Gutman. Mint minden sportnak vannak veszélyei, ki meglükül a fejeléstől, a bírkózástól, ki tönkreteszi az üzületeit, sb. feszegetve az EMBERI TELJESÍTŐKÉPESSÉG HATÁRAIT!
maci0427
. Gutman József mesteredző aki 80 éves korában hunyt el , 2016. november 5 én, nevéhez köthető az ún. „vasgyári” fogás, mint a sportág új technikai eleme. Ez egy veszélyes fogás ezért is vizsgálgatták folyamatosan felül, de úgy látszik, hogy megengedték a birkózásban használni és gyakorolni ! Ezek szerint akkor ez egy sima sportbaleset volt és nem mindenkinél okoz halált ennek a fogásnak a gyakorlása és versenyeken való alkalmazása ! Kártérítés ? Miért ? Ha egy tornász vagy egy rúdugró kitöri a nyakát gyakorlás vagy verseny közben, akkor az mi ? Sportbaleset ! A síelés is veszélyes, meg a boksz de az autóverseny.motorverseny is ! Miért kell egyből kártérítési pert indítani ez nem szimpatikus és nem is jár ! Az eset viszont sajnálatos és részvétem !
maci0427
@maci0427: Rákerestem és olvastam róla!
maci0427
@tudode: De kártérítés sem jár ! Ha van életbiztosítása akkor az fizethet ! A sporttársa miért hibás? Megfulladhatott volna ő is fordított helyzetben ! Ha nem tiltották be ezt a "vasgyári fogást" akkor ez a birkózókra nem jelent veszélyt, legfeljebb az utcán ha így fojtanak meg valakit aki nem birkózó . Nem is értem ezt az egészet !
tudode
@maci0427: .
Semmilyen sporthoz nem értek, de EGY ÉLETEN ÁT TÁNCOLTAM, ma már van mivel, van hol, de NINCS KIVEL a kortársaim természetes elhullása miatt!
.
Előfordulhat az, hogy ez OLYAN FOGÁS LEHET, mint amikor még háztáji csirkéből készült a pörkölt, olyan NYAKTEKERŐS a birkozó v milyen sportban, sport balesetnek minősíthetően!
vacsi
Általában minden sport veszélyes, ezért van az, hogy az edzéseken hozzáértő edzők felügyelik a gyakorlást. Nem tudom, mi ez a "vasgyári fojtás", de ha engedték gyakorolni, és persze, versenyeken is alkalmazhatták, akkor szerintem a gyakorlás során az edzőnek folyamatosan jelen kellett volna lennie, és az ellenfelet időben leállítani.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.