Rendkívüli elnökségi ülést hív össze a Magyar Kórházszövetség, amelyre az Állami Számvevőszék (ÁSZ) képviselőjét is meghívják, hogy közösen tárják fel a problémákat, és a konkrétumokról egyeztessenek.

A Magyar Idők felidézi, hogy Domokos László, az ÁSZ elnöke – a kórházak és a szakrendelők ellenőrzése után – korábban a lapnak adott interjúban úgy fogalmazott:

pénzügyi szempontból botrányos, anarchiára jellemző állapotok uralkodnak az egészségügy egyes területein.

Domokos László szerint a szabálykövető intézményvezetőket nem szabad leváltani, de azokon a helyeken, ahol a pénzügyek nincsenek rendben, új gazdasági irányításról kell gondoskodnia az államnak.

Az MTI szemléje szerint a kórházszövetség az elnökségi ülés után fog hivatalos állásfoglalást kiadni, de annyit megjegyeztek, Domokos László nem nevezett meg konkrét kórházakat, így addig nem tudnak érdemben a problémákra megoldást találni.

A közbeszerzéseket a kórházak külön-külön kezelik, így az abban lévő anomáliákra sem tudnak egységes választ adni

– tették hozzá. A szövetség arra is felhívta a figyelmet, hogy a szakrendelők nem hozzájuk, hanem az önkormányzatokhoz tartoznak.

Azonnal egyeztetni akarnak a Magyar Kórházszövetségnél

A számvevőszék évek óta tart ellenőrzéseket, és korábban is pénzügyi és vagyongazdálkodási szabálytalanságokat, valamint likviditási problémákat talált több vizsgált intézménynél is. A problémák felszámolására több megoldási javaslat is született.

Ónodi-Szűcs Zoltán korábbi egészségügyi államtitkár javaslata volt a kórházigazgatók felett álló kancelláriarendszer kialakítása, amellyel hatékonyabbá akarták tenni az intézmények működését. A tervet az ÁSZ akkor üdvözölte, ám a Magyar Kórházszövetség megtorpedózta, így végül a kormány úgy döntött, az idei választások utánra halasztja a döntést, a kancelláriákról azonban április óta nem esett szó.

Cikk- és címlapkép: Pixabay (illusztráció)

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
@Horizont: kuszaszem es zituka. Szerintem nem is merik megmondani a kopcosnek, hogy mar a pok is beszotte a trezor sarkait, akkora az uresseg...
Es mivel o a fo"lopo', megengedheti maganak, hogy egy kurva szoval nem magyarazza meg a forint zuhanasat, mert senkinek nem tartozik felelosseggel.
Ilyen egyebkent a meseben van. Pl. itt is a sarkara allhatna az Unio, mert ilyen kuplerajosan nem lehet komoly penzugyeket kezelni.
simmering73
Nem kell szépíteni nertársak. Minden szempontból botrányos, anarchiára jellemző állapotok uralkodnak már 2010 óta és nem csak az egészségügyben.
karma1
Ja, akkor elkezdeni beszelni felujitasrol, amikor mar leegett a haz ... Nincs egy kicsit tul keson?
Nyugodtan maradhattak volna otthon a korhazigazgato foorvosok, "orvos baro'k" - ezen mar akkor is nehez lenne segiteni, ha azonnal szazmilliardokat nyomnanak az egeszsegugybe
karma1
@Horizont: ez csak az elso felvonasa a szeptemberre beharangozott 40 korhaz bezarasanak... Majd felhuzzak a vallukat, szettarjak a kezuket, es elmagyarazzak az egybiteseknek, hogy "latjatok, ? Be kell zarni egy csomo korhazat, mert gazdasagtalan a mukodtetesuk.
Ezzel megint arra birjak majd a fiatal, meg dolgozo rezidenseket, specialistakat, hogy elkezdjenek elindulni kulfoldre. Na, AKKOR lesz az igazi baj...
karma1
@Horizont: Szerintem meg az ev vege elott megdol a puhos...Elvakultsagaban menetel elore a saskahad elen, es nem fogja eszrevenni, amikor eppen rossz dologhoz nyul. Marpedig egyre nagyobb a valoszinusege annak, hogy olyan dologba is belepofazik, amibe nem kene, es amire be fognak ragni a magyarok...
mert lassan mar mindenbe belekavart, es amihez csak nyult, az mind szarra valt a kezeben...
Azert az oszre beigert oriasi aremelesek, a folytatolagos kilakoltatasok, az ismet jobban lebutitott oktatasi rendszer _5000 hianyzo tanar nelkul - sokkal szarabbul fog mukodni, szoval van itt meg boven, amibe beletorhet a bicskaja...
Azzal egyutt erdekes, hogy a Varban szerintem mar minden keszen all a bekoltozesre, es megsem meri megpengetni a dolgot...
karma1
@Horizont: kuszaszem es zituka. Szerintem nem is merik megmondani a kopcosnek, hogy mar a pok is beszotte a trezor sarkait, akkora az uresseg...
Es mivel o a fo"lopo', megengedheti maganak, hogy egy kurva szoval nem magyarazza meg a forint zuhanasat, mert senkinek nem tartozik felelosseggel.
Ilyen egyebkent a meseben van. Pl. itt is a sarkara allhatna az Unio, mert ilyen kuplerajosan nem lehet komoly penzugyeket kezelni.
CsipkeRózsa
Ez nagyrészt arra megy ki, hogy a kormány a saját bűnét, hogy nem ad elég pénzt az eü.-nek , a kórházak hibájának állíthassa be: lám-lám, milyen nagy a pü.-i káosz a kórházakban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.