Tanárok előtt nyilatkozta ezt az államtitkár.

A mai magyar nemzetpolitika sikeresebb, mint a rendszerváltás óta eltelt időben bármikor – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Rákóczi Szövetség által kárpát-medencei vezetőtanároknak rendezett táborban kedden a Veszprém megyei Királyszálláson.

Rétvári szerint a rendszerváltás óta ez a legsikeresebb nemzetpolitika

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Derzsi Elekes Andor

Rétvári Bence szerint a magyarság részét alkotni ma azért könnyebb, mint évtizedekkel korábban, mert egy gazdaságilag, kulturálisan és politikailag is egyre erősebb Magyarországhoz tartozhatnak a határon túli és a diaszpórában élő magyarok is. Azt mondta: egy erősödő országban a magyar kormány sokkal szabadabban tud a határon túli magyarokért is kiállni.

A politikus közölte: a magyar kormány minden Kárpát-medencében élő magyar számára elvárja azokat a jogokat, amelyeket Nyugat-Európában egy több ezer kilométerről odaérkező migránsnak biztosítani akarnak.

Azt mondta: az első világháború után, 1919-ben nemzetközi szerződésekben vállalták a győztes államok, hogy az oktatásban, az anyanyelv használatában vagy a kulturális életben semmilyen, határon túl élő magyart nem érhet hátrányos megkülönböztetés a többségi társadalommal szemben.

Az elmaradt intézkedések között említette az államtitkár, hogy a nemzetiségi oktatást ugyanúgy állami finanszírozással kellene biztosítani, mint a többségi nemzet oktatását, de ez Kárpátalján nem valósul meg. A székelységnek pedig 1919-ben területi autonómiát ígértek bizonyos – oktatási, közösségi, vallási – ügyekben – tette hozzá.

Előadásában Rétvári Bence a magyar nemzetpolitika alapkövei közé sorolta, hogy minél több gyermek szülessen határon túli magyar családban vagy legalább vegyes házasságban, a bölcsődei-óvodai neveléstől a közép- és felsőfokú oktatásig legyen lehetőség a magyar anyanyelvi oktatásra, illetve minél több magyar tulajdon, valamint magyar vállalkozás és munkahely legyen a határokon túl is.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a Határtalanul programban – melynek az a célja, hogy minél több magyar fiatal ismerjen meg határon túli magyar közösségeket – az induláskori tizenegynéhány ezerrel szemben 2017-ben már az 55 ezret közelítette meg a programban részt vevő anyaországbeli diákok száma.

Rétvári Bence szólt a "Kárpát-medencei Erasmus-programnak" nevezett Makovecz-programról is, amelynek felsőoktatási hallgatói ösztöndíjprogramjában tavaly 834-en vettek részt 1-5 hónap időtartamú részképzésekben, 66 százalékuk Erdélyben, 14-14 százalékuk a Vajdaságban és Felvidéken, 6 százalékuk pedig Kárpátalján. A legnépszerűbbek a bölcsészettudományi és a természettudományos képzések voltak, valamint jelentős érdeklődés mutatkozott az informatikai, műszaki és a pedagógusképzések iránt is – ismertette.

A programban részt vevő erdélyi intézmények 110 hallgatót fogadtak és 444-et küldtek, Kárpátalján két hallgatót fogadtak és 47-et küldtek, a Felvidéken 57 hallgatót fogadtak és 65-öt küldtek, a Vajdaságban 76 hallgatót fogadtak és 42-et küldtek más intézményekbe.

A Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei vezetőtanároknak rendezett táborát hétfőtől péntekig csaknem nyolcvan határon túli pedagógus részvételével tartják a Bakonyban, Királyszálláson. A találkozó legfontosabb célja a magyar nyelvű oktatás erősítése a Kárpát-medencében, illetve a személyi és intézményi kapcsolatok további szélesítése.

(MTI)

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Aaaz vazzzzeee...A " sikereitek " miatt akar elpucolni lassan mindenki ebből a szájbalökött országból..
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
Tudjuk, mindenben most van a legsikeresebb megvalósítás.
Clavigo
Aaaz vazzzzeee...A " sikereitek " miatt akar elpucolni lassan mindenki ebből a szájbalökött országból..
RonaGyuri
rétvári szerint, és valójában??? =))
tudode
Röhej ahogy EZEK nemzetieskednek, a SAJÁT, az EU, és külpiac LÁBÁN TAPOSVA, akkora adóssággal, amelyet be sem mernek vallani csak ÁLLAMHÁZTARTÁS szintjén!
.
Még a SZÜRKEÁLLOMÁNY is elhagyja az otthonát, a hazáját EZEK azok miatt, akik be vannak tojva, hogy a GAZDIJUK rájuk is lő, egyenlőre virtuálisan, ha nem viselkednek amolyan FELCSÚTIAS "tisztességgel"!
.
Várva a MIT FIZETSZ KI LIKAMÉRT!
.
simmering73
Kizárt, hogy ne szedne valami tudatmódosítószert. Már ezért az egy baromért érdemes lenne újra nyitni az opnit.
kulabombaafityiszre
Szerintem is sikeres a nemzetpolitika.
Ennek rövidesen lesz látható jele is.
A románok ebben az évben több,mint egymilliárd dollárt költenek a hadsereg fejlesztésére.
Az ukránok határvadászokat telepítenek beregszászba+lassan naponta mehet a kijevi nagykövet magyarázkodni,a csuti paraszt idióta benyögései miatt.Hát nem teljes siker?
egyvandor
OFF
Simul a propeller.hu?
Javul a propaganda és az "arcátlan" kritika aránya.
Pedig akad még oldal ahol ez még nem tendencia.
Lepényleső
Az. Bár végre elárulhatná valaki,hogy melyik nemzeté,ahogy azt is;mióta nevezik a szabad
rablást nemzetpolitikának?
kereső
Hogy is van ez? "Nemzetpolitika"- amikor ez szóba kerül, vannak a határontúliak-Erdély,Felvidék,Ukrajna,Vajdaság- és a 93000km2, az hol van a nemzetben? Mi vagyunk a fejős tehenek?
Nessy
@kereső: 20,25
Helyes a bőgés oroszlán!
kisrigó
Már régen nem lehet ennek a baromnak a benyögéseit komolyan venni!
nezelodo
Bencuska van egy közmondás, "Minden cigány a maga lovát dicséri". Kicsit módosítva, dicsérteti. Ha még ehhez hozzátesszük az anyaországi adófizetők forintjain kilóra felvásárolt nemzet testvéreinket, akik a Trianoni diktátum után Romániához akartak tartozni, és ma van az a pénz amiért újra a mieink lehetnek, nem kell csodálkozni.
papa.49
Már írni akartam a kérdést ,,nem verték pofán a tanárok,, mikor látom hogy a ,,nemzet politika,,
csókosai, vámszedői előtt mondta mindezt, mert azok csak tartják a markukat a baksisért, ja persze szavaznak a fütyiszre !!!
vladimir putin
@Clavigo: Onnan, a KGST-ből nézve valószínűleg sikeresnek tűnik.
Desischado
Hogy rohadna le az a hazug szád, te utolsó, gerinctelen féreg. A lopás, rablás, az ország és az emberek tönkretétele szempontjából tényleg sikeresek vagytok. Remélem, megérem még, hogy vezetőszáron visznek a bíróságra, te mocsok!
solidedge
A meteorológia figyelmeztetése ellenére sokat tartózkodott a napon. Ez lett belőle.
volvós
Bence kölök !! régóta mondom, hát fogadd meg már egyszer:
" Próbáld meg először az életben NŐVEL !!!" Hidd el haver ég
és föld a különbség...ne mindig a langyikkal...
karma1
Hogy ez a tetu szentfazek meg a hozzatartozo tetvek miert is nem huznak el a redvasba? Hogy van pofaja ilyet allitani? Na meg ezt:

24.hu/kozelet/2018/08/07/nem-mondta-meg-retvari-hogy-soros-ugynokok-eszkozei-e-az-otthonapolok/

mert ezt a fenti cikket meg a dragalatos propeller nem engedi behozni, - vagy lehet, hogy ekkora hazugsag mar a propinal is kiverne a biztositekot?
Van pofajuk azt allitani, hogy 37 ezerrol 58 ezerre emeltek az otthon apolasi dijat!
Hogy nem szakad ra a tetves kadeenpes fejire a mennyezet! A baratnom tavaly ment nyugdijba, aki evek ota otthon apolja a vak edesanyjat, es 26.600 forintot kapott apolasi dijkent, amit aztan felcserelt a sajatjogu, oriasi nyugdijra, a 48 100 forintra, ami iden marciustol emelkedett neki kokemeny csillagaszati magaslatokra: 51.900 forintra! 65 evesen, 45 eves munkaviszony utan...
Soha nem volt neki nem hogy 58 800, de 37 000 forint SEM az apolasi dija!Pedig 24/7 apolja a teljesen vak mamajat.

Hat jobb lenne, ha elhuzna a kurva anyjaba, mint emlitettem volt fent...
desiro57
bence kérdezd meg a kezelő orvosodat vagy gyógyszerészedet.
justhpeter
Rétvári egy igazi magyar nemzeti-kereszténydemokrata. Hazudik és lop. Ahogy a gazdája is.
dr. prédikátor
retekvári te buzi köcsög!!!anyád jól van???geci!!!
Eladott Ország
Úgy ígérhet aranyéletet és kifizetődő magyarságot a határon túli nemzetrészeknek, hogy Magyarországon a gazdasági szabadságot, a nem baráti kis- és középvállalkozásokat a korrupt miniszterelnök baráti köre tapossa el. Hogy a gazdasági felvirágoztatás eredményeként Magyarország már nem csak az összeurópai, de a régiós versenyben is alulmaradt, hogy a magyar állam a korrupció tekintetében a legendásan listavezető románokat is lekörözte, hogy a bírósági döntéseket nem tartják tiszteletben, hogy átláthatatlan, a közvélemény számára megismerhetetlen közpénzszórás zajlik nyolcadik éve. Orbán olyan emberek bőrére ígér most is földi paradicsomot a határokon túl, akikről már szinte minden bőrt lehúzott. Orbán olyan emberekre terheli saját aljas politikájának minden mocskát, olyan emberek szavazatáért házal, akiket ugyanúgy megvezet, akiknek ugyanúgy hazudik, mint a sajátjainak. Egy olyan ember pedig, aki saját országát szétlopta, és a kozmetikázott statisztikáira hivatkozva ígérget jólétet a határokon kívül, az nem nemzetpolitikában, nem távlatokban, nem magyarságban gondolkodik, hanem a mában, és a soron következő választásokban. Ez itt a lustaság, az intellektuális igénytelenség, a vakhit, a szűklátókörűség, az önáltatás és a gyávaság történelmi és tragikus találkozása a skizofrén hajlamú küldetéstudattal. A végkifejlethez kétség nem fér.
Eladott Ország
Nincs is kétségem afelől, hogy minden eddiginél sikeresebb a magyar nemzetpolitika, hisz mikor épült korábban olyan stadion az országhatáron kívül, amelyben akár egy jacuzziból is követhetjük a mérkőzést? Mikor épültek korábban közpénz milliárdokért templomok Ukrajnában és Romániában? Ha a magyarok pénzéről van szó, a kormány bizony valóban nem ismer határokat. 100 milliárd, esetleg 1000 milliárd? Teljesen mindegy, hisz megengedhetjük magunknak. Hogy ettől nem kerülünk egy centivel sem közelebb nemzettestvéreinkhez? Ez nem érdekel senkit, hisz ők biztosan boldogok azért, hogy kórházfelújítások és templomrekonstrukciók tucatjai valósulnak meg országukban, amit tőlünk ajándékként kaptak. kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2018/08/940x528.jpg
Clavigo
@Shikari: Aha... Szerintem te kibaszott hülye vagy. Kipróbálhatnád valamelyik kórházat,,próba-betegként..te idióta.
Clavigo
@Shikari: Azt elhiszem,,,,,,,,hogy egyedül nem vagy képes az önálló válaszadásra. Ezért vagy alkalmas seggnyaló csicskának. Hamar,,szaladjál be a Lendvay utcába,,a további instrukciókért... Aztán ,,ha már ott vagy,, tedd a szádat-kezedet hasznossá..
desiro57
@Shikari: ideje meg kérdezned a háziorvosodat!!!
namihami
Hogy a legsikeresebb lenne, az erősen necces.
De az, hogy nekünk, adófizetőknek a legfrágább és a családi/baáti körnek a legjövedelmezőbb, az hétszentség.
És hát az egész Fideszt erre alapította a Vezér.
papa.49
Uzsoki kórház 6.5 milliárdért BEFOLYIK AZ ESŐVÍZ, vajon mire is ment a suska ???
nevemnick
@papa.49: troll fizetésre. Amúgy nem kicsit hülye ez a tibi. :D
Zeta
Ez a propaganda, az igazság a mindennapokban rejlik. Ami nekik a legkenyelmetlenebb!
Az igazság mindig szar, annak , aki hazudik Romvári!
Clavigo
@Shikari: Csak a lábamat töröltem beléd,,,,,,,nem személyeskedtem,,oláh.
anima
98 év után ugyanolyan geci a magyar - semmit nem változott !!!
A csótányok is túlélnek mindent, nehogy azt hidd azért létezik még ez a nemzet, mert olyan jól csinálnak benne mindent!
Eladott Ország
@Shikari: Kórházakra már úgy sem lesz szükség, elég lesz a "Mi Atyánk", meg a 10 parancsolat betartása. A körzeti orvost, háziorvost felváltja az egyházkerület szerint illetékes pap, aki a megfelelő számú miatyánk és üdvözlégy kiszabásával lefolytatja a szükséges egészségügyi eljárást. Rendelés a templomban.
a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/2494/3246/original.jpg?w=600&h
magyarbakancs
Határon túli Magyarság vezetői igen csak a zsebüket tartják és meg is kapják az apanázst.
Szereretnék egy kérdésre választ kapni amikkor Szlovákiából ide jönnek vásárolni a Szlovákiai magyarok miért nem tudnak kérni magyarul a boltban.
A bolt bejáratában még Magyarul beszélt mikkor bement a boltba szlovákul?
És miért van Magyarországon egy szlovákiai magyar párt ki plakátolva az ottani parlamenti választékosokra kire kell szavazni?
Mert akkora Magyarok nem,vagycsak voks emberek pénzért?
Eladott Ország
@magyarbakancs: És miért néznek értetlenül Szlovákiában az eladók a határmentén, ha
magyarul kérdeznek?
kokopelli
@Eladott Ország: ..most őszintén! Mit mondjon egy nyalonc? Menne inkább "kény-
szermunkára"? Mindenkinek meg van az árcédulája,hogy mennyiért hülye! "How the
fuck is Rétvári?" kérdezi a song is! ;-)) A fityisz felemelkedet az öreg Ferenc Józsi
szintjére: "Minten nátyon jó,mindán natyon szep,mindennel még vátyok elegetve!" ;-))
magyarbakancs
@Eladott Ország: a történet az,hogy szlovákiai Magyar nemzetiségi bemegy itt a boltba szlovák nyelven beszél.kint a bolt előtt magyarul beszélnek ,hogy mit akarnak venni.
Tehát itt miért nem beszél az itteni eladóval is magyarul ha tud?
Mi a fenének karatyol szlovákul?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.