Az elmúlt napok meleg időjárása miatt emelkedik a Duna vizének hőmérséklete, ami rontja a paksi atomerőmű kondenzátorainak hatásfokát – közölte honlapján az atomerőmű kedden.

Azt írták: a blokkok frissvíz-hűtésűek, a Dunából kiemelt víz közvetlenül hűti a turbinák kondenzátorait. A folyóvíz hőmérsékletének emelkedésével romlik a blokkok termikus hatásfoka, és ennek következtében csökken az erőmű által termelt villamos energia mennyisége.

 Csökkent a Paksi Atomerőmű által termelt villamos energia mennyisége a hőség miatt

Fotó: atomeromu.hu

A Duna vizének kiugróan magas hőmérséklete esetén átmenetileg előfordulhat a blokkok teljesítményének további csökkentése is – jegyezték meg.

A közlemény szerint ugyanakkor a Duna melegedése miatt nem merült fel a blokkok leállítása, az atomerőmű a kánikulában is biztonságosan üzemel.

Emlékeztettek arra, hogy az atomerőmű hűtővíz-kibocsátásának szigorú korlátai vannak: előírás, hogy a hűtővíz torkolatától 500 méterre a Duna teljes keresztmetszetén a víz hőfoka ne haladja meg a 30 fokot. Ezt az atomerőmű működése során mindig betartotta, és a jövőben is betartja – hangsúlyozták.

(MTI)

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vladimir putin
Úgy hallottam, hogy Mészáros Lőrinc és a felcsúti focicsapat már lábbal tekeri, hogy jobb legyen a magyaroknak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
vladimir putin
Úgy hallottam, hogy Mészáros Lőrinc és a felcsúti focicsapat már lábbal tekeri, hogy jobb legyen a magyaroknak.
Lepényleső
...tehát a szélerőmű szélcsendben,a nap erőmű éjszaka nem termel áramot. Az atomerőmű
az megbízhatóan állandóan termeli az áramot (kivéve Magyarországon,mert itt csak adósságot)-hacsak nincs meleg.
kereső
A bugyuta franciák meg leállitották négy erőművüket,védendő a folyóvizeket./Fr.o.középső részein afrikai eredetű +40 hőhullám van/.
Sámannus
Én 28°-os maximumra emlékszem. Ez azért fontos, mert a harminckettőnél már, feldobják a hátukat a halak.
Kimondva ez könnyű de betartani nehezebb. s akkor a II. ütemről nem is beszéltünk..
papa.49
Na és akkor a drága pénzen összetákolt Paks II. belép, már lehet halászlevet főzni akár a Dunában is !!!
A sok okos majom arra nem gondolt,hogy egyre melegebb, szárazabb, nyaraink lesznek, vagyis vagy kipusztul a Duna élővilága, vagy nem termelhet a létesítmény 100 % kapacitással !!!
Akkor meg minek erre a halva született baromságra elbaszni egy nagy csomó pénzt !!!
kereső
@papa.49: ugyan már, nem "gender"tudomány ? ez,hogy betiltsuk. Ez pénzt hoz, ennek van mérhető értéke- a megfelelő zsebekben.
Eriksson
Hiszi-e valaki, hogy egy akkora folyó mint a Duna, 30°C-ra fel tud melegedni? Ahhoz alá kellene gyújtani.
papa.49
@Eriksson: Várd meg míg felépül meg fogod látni ...
kereső
cm viz C lég C
Komárom 60 cm 25.9 °C 26 °C
Esztergom 40 cm 25.3 °C 26 °C
Budapest 95 cm 26.3 °C 28 °C
Dunaújváros -29 cm 26.3 °C 27 °C
Baja 88 cm 25.5 °C 32 °C
Mohács 105 cm 27.6 °C 32 °C
Eriksson
@kereső: Jó strandolóknak. Azért még messze van a 30°C-tól.
Eriksson
@papa.49: A Paks1 már több mint 40 éve működik, eddig nem volt nagyobb probléma vele.
papa.49
@Eriksson: Majd lesz, ha felépül ez a borzalom !!!
A másik amiről nem tudsz az nem fáj, gondolom érted, ha nem jelenik meg a hír akkor nincs semmi baj, mivel egy időben többször jártam az erőműben én nem osztom a ,,hurrá optimizmusodat,, !!!
Eriksson
@papa.49: Bizony sokszor jobb az édes tudatlanság, mint beugrani mindenféle rémhíreknek.
kereső
@Eriksson: Te,most ezt megjátszod?vagy tényleg ennyire "bugyuta" vagy? Nem vagyom mérnökember,sem meteorológus- de azért annyit látok!!,hogy a vizeink "hozama" csökken,a nyaraink/tavaszaink! egyre szárazabbak és melegebbek- akkor ennek előbb-utóbb mi lesz a következménye hosszú távon egy paks2-vel? Ne a mi életünkre gondolj, hanem az unokáinkéra.
A napi!!érdeknek nem kellene felülirninia ezt! Ráaadásul ez nem IS! gazdasági érdek, hanem kimondottan politikai.
Eriksson
@Főlökött: Jávor Benedek se szakember, ő is csak azt tudja mondani, ami a szóbeszéd.
Eriksson
@kereső: Nézz körül a világban, hány meg hány atomerőműben folyik ilyen áldásos tevékenység. Ha erre akarjuk ráfogni a klímaváltozást akkor nem Paks nagymutatója fogja elütni a tizenkettőt.
És én úgy tudom, hogy a reaktorok működtetése a legkevésbé környezetszennyező.
Clavigo
@Eriksson: ::" Édes tudatlanság "..írtad.. Orbán elvtárs többet nem is vár Tőled,,,,és a Fitymasz-konda további szavazóitól sem.
Eriksson
@Clavigo: Most akkor elmész... Ha értelmes mondanivalód nincs, szórakozz azzal ami veled egyidős.
kokopelli
@kereső: nem kell messzire menni,mert az osztrák Zwentendorfi kulcsátradásra váró
atomerőművet nem kapcsolták a hálózatra,mert népszavazás és a szomszéd ország
tiltakozása azt leverte!Azóta sem hiányzik a vill.energia a sógoroknál!Harrisburg Fuku-
shyma és Csernobil után megpróbálnak esetleg más utat is keresni a "szakemberek",
és nem a politikusok ill. a pénzügyesek döntik el témát! 'A remény hal...meg"... a béka!
kereső
@Eriksson: Nem tudom,hogy Jávor szakember-e,de!- eu-s parlamenti képviselő-amellett a környezetvédelem elkötelezett hive-,akinek rendelkezésére állnak-és igénybe veheti szake,berek véleményét ahhoz,hogy ki tudja alakitani saját álláspontját.Ennyit a "szóbeszéd"ről.
Nézz körül a világban- én szétnézek. Azt látom,hogy azok az európpai államok,amelyek úgymond birják a nukleáris energiát, nem abban látják a jövőt-hanem az alternativ energiákban.A legtöbb erőművel biró franciák ütemesen zárják be erőműveiket,és térnek át kevésbé káros energiaforrásokra.Azt mondod,hogy a legkevésbé környezetkárositó?És mi van a mellléktermékkel?A fűtőelemekkel, a hűtővizzel? Évszázadokkal kell számolni a hatásukkal.Bagatell- mondod Te, ártunk -és nem kormányozunk után szabadon,mert mindent fölülir ebben az országban orbán hatalmi étvágyának kielégitése.Ja, és a strandolók bizonyára örülnek a sekély és 27 fokos Duna vizének.
Eriksson
@kereső: Érdekes amit mondsz, de vedd figyelembe, hogy Mo-n nemigen van más alternatíva. Kicsi ahhoz ez az ország, hogy hathatósan kihasználjuk a csekélyke újratermelődő energiát. Nem véletlenül tárgyalt annak idején Gyurcsány is az oroszokkal egy atomerőmű bővítésről.
kokopelli
@kereső: Addig amíg egy "atomerőmű vita" politikai téren folyik,államok közötti
csúszólóvékkal,addig a szakértőknek kuss van! Az atomerőműveket üzemeltető
konzorciumokat nem érdekli,hogy a hulladékkal mi lesz!Azt oldja meg az "éppen
ügyeletes" kormány, az adófizetők, és a hulladékot bagóért befogadó csóró orszá-
gok! Lásd N.o,ahol nemhogy leállítottak párat,hanem teljesen ki akarnak szállni az
ilyen "bótok"-ból! És mindezt az LMP-hez hasonlító,és hülyének tartott "Zöldek" in-
dították el a 80-as évek elején! Most már a konzervatívok is verik a mellüket,mert
azt hiszik,hogy a "pógár" hülye, és felejt! ;-)
kereső
@Eriksson: Ja! Amig az a szemlélet uralkodik "egyes körökben és fejekben,"hogy azért nincs jövője a napenergiának mert éjszaka nem süt nap, a szélenergiának meg azért ,mert nem mindig fúj ...,holott Magyarország a napenergia "atyja" is lehetne, hiszen korlátlanok a lehetőségeink- ami a napfényes időtartamot illeti.És ezek az okosok nem hallottak még energiatárolásról.De bizonyára, de a fentiekkel jól lehet hülyiteni a népet,és tudatlanságban tartani.
Eriksson
@kereső: Persze, lehet szél-, víz-, napenergiát termelő egységeket kiépíteni, de ez mind annyira drága, hogy nem kifizetődő. Sokkal többe kerülne mint néhány reaktor, mondják az okosok.
De ahhoz nem kell nagy képzelőerő, hogy belássuk, 93 000 nkm nem egy akkora terület, ahol minden ilyen alternatíva működtethető lenne környezetkárosítás nélkül.
És lássuk be, egyre több és több energiára van szükség mindennapjainkhoz. És nemcsak most, a jövőben még inkább.
kereső
@Eriksson: a szakma! ezzel szemben egészen mást mond.És ha nem haragszol,de inkább hiszek nekik-mint a paks2-t ajnározóknak. Arról nem is szólva,hogy ennél drágább nincs semmi,amikor feléljük a jövőt, a megtérülése meg a holdba vész(el).
Eriksson
@kereső: A "szakma" álláspontja szerint annak a befektető csoportnak a szószólója, hogy ki, milyen üzleti érdekeket képvisel.
Mert ugye a pénz beszél..., ... a karaván halad. Közben van szó valamiféle kutyáról is.
Edmond Dantes
Minden kondenzációs erőmű teljesítménye csökken,ha a turbina végéhez kapcsolt kondenzátort hűtő víz hőmérséklete növekszik,mert ez rontja a vákuumot,ezáltal csökken a turbina hőesése.A blokkot irányító mérnök diagram alapján pontosan tudja,hogy milyen teljesítmény változást okoz a hűtővíz hőmérsékletének változása,ezért ő nem csodálkozik. .A paksi erőmű is kondenzációs alaperőmű,vagyis a teljesítmény csökkenés független attól,hogy hagyományos vagy nukleáris erőműről van e szó.Az viszont valóban nem teljesen tisztázott,vagy csak én nem olvastam róla,hogy a tervezett második erőmű megjelenése milyen módon változtatja meg a Duna hőmérsékletét és élővilágát függetlenül a nyári hőségtől is.Persze csak akkor,ha a két erőművet párhuzamosan akarják járatni.Ha nem,akkor business as usual.
Sámannus
@kereső: Ha hiszed ha nem, én nem tudtam a mért eredményeket. De látom Baján már Durbincs koma nem napolajat használ, hanem paprikával kelleti a testét a többieknek.
Sámannus
@Eriksson: Pontosan elég volt az ami eddig történt. Kérlek szépen, ha én tudom, hogy ott egy búvárszivattyúra van bízva a hasadó urán, elhajtottam volna az egész kompániát. A kapkodásban a még hasadó uránt hűtés nélkül hagyták, és a kazettákat mozgatni sem tudták irányítani és daruzni sem tudtak megfelelően. Magyarul ennél még sokkal nagyobb töketlenségekre lehet számítani, mert a kórmány most kezd általános néphülyítésbe, és magyarra sem akarják lefordítani Paks II dokumentációit. Magyarul az oroszok mindent elmaszatolnak. A kormány az akadémiát is szapulja, tudomásom szerint kérték, hogy a reaktort számítógépes szimulácónak vethessék alá de erre a választ megkerülték.
A Paks II reaktorainál a hatásfokot úgy próbálják emelni, hogy kb 10 fokkal emelik a primerköri víz hőfokát, ami a kritikus hőmérséklethez már nagyon közel lesz. Mellesleg ilyen reaktor még sehol nem üzemel. A szarháziak erre fel elkezdik szapulni az Akadémiát. Te is nyomulsz a süket Duna fűtéssel, és el tereled a legfontosabb dolgokról, a biztonságról a figyelmet.
Hol élsz te ember? Ha ezen a földön élsz akkor sürgősen menj orvoshoz, annyira nem látsz tisztán.
Clavigo
@Sámannus: :) )) @Eriksson Nertárs " édes tudatlanságban " él... :) :) :) Őt idéztem.. :)))))
Eriksson
@Sámannus: Ilyen az, amikor a szakemberek hülyék, és az átlagemberek osszák az észt. Elgondolkodtató azonban, hogyha a paksi erőmű nem is épül fel, attól még a vizionált veszély fennáll, más országok reaktorainak jóvoltából. Tehát kár pánikolni. Ha nem a paksiba pusztulunk bele, akkor majd valamely más európai üzemzavarba.
www.mokkka.hu/drupal/node/6798
Főlökött
@kereső: Ha jól emlékszem, megoldották az éjjel nem süt a nap - típusú előadást :) Jól rémlik, Gemenci parkban van egy olyan napelempark, mely eltárolja a napközbeni energiát és éjjel is áramot szolgáltat. Úgy oldották meg, hogy a megtermelt árammal, hidrogént állítanak elő, melyeket tizen valahány tartályban, nagy nyomáson eltárolnak és ezt használják éjszaka energia termelésre.
kereső
@Eriksson: akkor meg már miért ne lophatna még a fideszes "család",egy kis "borravalót" ? Úgy-e?Úgyis meghalunk mind, nem mindegy mitől?Csak az nem mindegy,hogy mit hagyunk örökúl magunk után!Vagy te/ti nem igy gondoljátok.?Mindenféle gazdasági számitás a paks2 gazdasági csődjét mutatja ! a jelenben és a jövőben. Már ez is elég lenne ahhoz,hogy elálljunk ettől az őrült ötlettől. És félre értés ne essék, ez lenne a véleményem akkor IS!,ha gyurcsány.
Eriksson
@kereső: Ha majd ott tartunk, hogy az atomsugárzás visz a sírba, semmit nem fogunk hagyni magunk után. Azok se akik most ellenzik, azok se, akik pártolják az erőmű létesítést. S ezzel a tudattal gondolj arra, hogy mit érne a lopott családi borravaló.
Nincs is erről mit beszélni a továbbiakban, mert egy vihar a biliben. Magyarországon ha van reaktor, ha nincs, a veszély eleve megvan körülöttünk lévő országok létesítményeinek jóvoltából.
S akkor mindannyiunknak béke porainkra.
Sámannus
@Eriksson: Ne terelj Pakson ugyanúgy balf@szkodtak, csak nem a reaktorral szórakoztak, a figyelmetlenség a lényeg, ami az eseményeket létrehozta, de ez a magabiztos önbizalom mindig is elaltatta a figyelmet, és azt is tudni kell pancserok mindig közel kerülhetnek olyan eseményekhez, ahol a szakértelem fontos lehet.
Kérdezd már meg a mai vezetőket, milyen intézkedéseket terveznek, ha a mai helyzetben magas a Duna hőmérséklete! Olyan választ fogsz kapni, amitől sírógörcsöt kapsz. Nem kell a duma a felelőtlenség tragikus. Sajnos átlagos emberként nékem vészhelyzetekről van tapasztalatom.
Tudom, hogy az elnagyolt félmegoldásokhoz előbb utóbb sokkal nagyobb bajok, és a velejáró káosz tartozik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.