Az MTA felidézte, hogy mikor akarták a testületet először megszüntetni: a Rákosi-korban.

Erős üzenetet küldött a Magyar Tudományos Akadémia a kormánynak, amely alaposan visszavágta a finanszírozását és az önállóságát. 

Alaposan odaszúrt a Magyar Tudományos Akadémia a kormánynak – fotó

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Csörföly Dániel

Mint ismert, a költségvetésről szóló vitánál derült ki a nyáron, hogy az MTA költségvetésének egy jelentős része fölött az újonnan alakult Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) rendelkezhet – de az innovációra szánt források is Palkovics László miniszter irányítása alá kerültek. A tempóra jellemző, hogy a költségvetési tervezetről alig egy órája volt dönteni a tudományos testületnek, amely nyilván nem fogadta el a kormány előzetes tervét – amely a függetlenségét is veszélyezteti –, és a költségvetést sem írták alá. 

A napokban az Állami Számvevőszék korábbi fideszes országgyűlési képviselő vezetője, Domokos László szállt bele az MTA-ba, mondván a kutatók közpénzeket használnak fel, amiket az adófizetők "raknak össze". 

Mindezekre frappáns választ adott az MTA a Facebook-oldalán az alábbi képpel:

Magyar Tudományos Akadémia – MTA – hivatalos oldal

1945-1948 között a Magyar Tudományos Akadémia a megszűnés határán volt. Az MTA történetének részletei: http://mta.hu/data/dokumentumok/egyeb_dokumentumok/MTA_Tortenete_net.pdf

(via 444)

69 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
@Shikari: Ez a komment minimum egy Orbán-érdemrendet érdemel. Remélem augusztus 20.-án meg is lesz. Gondolom a "magyargyűlölő magyar állampolgárságúak" a Soros-bérencek magyar fordítása. Pontosan úgy, ahogy a nagy magyar-nemzeti-kereszténydemokraták használják
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
@Shikari: Ez a komment minimum egy Orbán-érdemrendet érdemel. Remélem augusztus 20.-án meg is lesz. Gondolom a "magyargyűlölő magyar állampolgárságúak" a Soros-bérencek magyar fordítása. Pontosan úgy, ahogy a nagy magyar-nemzeti-kereszténydemokraták használják
Nessy
@Shikari: Ennyire nem lehetsz szűk látókörű illiberális!
Tudod eszembe jutott anno a Békekutató intézet. Ott is jó elvtársak, jó pénzért nem csináltak semmit!
Most is ez a cél! Kutathatják a vöröshangyák nemi életét, elemezhetik az idei kavicstermés minőségét és mennyiségét. Írhatnak disszertációt hazánk nagyjainak!
Peller Anikó
Jahh, alaposan odaszart. Talán nem kellett volna olyan aktívan dörgölőzni.

Pofasszorok battyányi küre? Legalább odaszarhatnátok ti is.
dr. prédikátor
@justhpeter: Mi az hogy egyí orbány érdemrendet, egy nagy orrbány lófaszt érdemel!!!Egyet a seggibe , egyet meg a kezibe, hogy ne felejtse el mi van a seggiben
filamer
Ha az Akadémia összes bevételét megduplázná a kormány, az biztosan elég lenne az Akadémia kiváló kutatásainak finanszírozására ! Vagy nem !
Egyszer ezt is érdemes lenne a szuperkomputereikkel és szupertudósaikkal kiszámolni...@Shikari:
steve82
@Shikari: Csak szólok: te vagy az Orbáni gyűlöletkeltés egyik forrása, továbbá egy porszemnyibutakamumegmondóemberakinekmégegysajátgondolatasincsenmertmindentapropagandaminisztériumadaszájába. :)
kripton
Nem is tudtam, hogy a kommunista MDP-nek volt értelmes döntése!

1903-ban kidobták állásából azta riportert, aki elsőként tudósított a Wright testvérek repüléséről, mert hogy a tudósok világosan megmondták, hogy a levegőnél nehezebb szerkezetek nem képesek a levegőbe emelkedni. (Nem láttak még madarat?)
Az akadémiák létezésük óta hegemoniát követelnek ki maguknak a tudomány területein. Meg akarják szabni a laikusoknak és a fiatal tudós-jelölteknek, hogy miben higgyenek és miben ne! Ez a haladá fékje, ezért az akadémiák károsak.
RonaGyuri
csak szólok, hogy az MTT sokkalta megengedőbb volt, mint ez a bunkó Palkovics, és a többi majom; pl. az alapkutatásokat nem csesztették! =))
justhpeter
@Shikari: A komment az értelmes beszédtől olyan messze állt, mint én a nemzeti-kereszténydemokráciától, hiszen Ti, nemzeti-kereszténydemokraták a tízparancsolatot is kimazsolázzátok, mert a ne lopj parancsolat a szégyenkeresztényeket - ahogy olvastam ugyanitt: horogkeresztényeket - irritálja.
kereső
Aszongya: " az akadémiák károsak"- nem! A tudomány káros az illiberális egészségre, még meg találnának "fertőződni" egy kicsike kis értelemmel.
Nessy
.@kereső: Ezt nem kell sem nácinak, sem kommunistának becézni.
Ez egyszerúen a hatalom ostobasága, cinizmusa. Ahogy sok Európa hírű kutatóintézetet felszámoltak. Aztán lelkes előadást tartanak arról, hogy mi leszünk Európa tudásközpontja. lehet, hogy a magyar tudósok ismét külhonban kutatnak, és érnek el eredményeket. Aztán sok évtized múlva nagyon büszkék leszünk a Nobel díjasainkra, mint manapság.
kripton
@kereső: Aszongya: "A tudomány káros az illiberális egészségre, még meg találnának "fertőződni" egy kicsike kis értelemmel."

Nem! Ami a lipisi felfogás szerint értelem, az az agyvelő helyét kitöltő takony fortyogása.
advocat
Piszkosul nem értek hozzá! De az alapkutatások - közpénzből, vagy adományokból (pl:Lölő és társai) - fedezheti a kiadásokat. Ami aztán vagy bejön, vagy nem. De ha nem kutatunk? Akkor már marha nehéz felfedezni a meleg vizet. Is. Ennyit a szakértők szintjéről, mert jó pénzért ők meg apparatcsikok lesznek. Ha már nincs annyi eszük, hogy kutassanak. És ugyebár a nagy találmányokat is hosszú-hosszú évi kutatások előzték meg. Általában. A tudomány már ilyen. Szerintem.
Edmond Dantes
Csak a nagy tudású lelkesedők kedvéért.Sehol a világon,legalább is normális országban az alapkutatástól nem várnak el eredményt,gazdasági sikert,mert nem az a célja,hanem az ismeretek,a tudás bővítése.Lehet,hogy majd csak száz év múlva lesz felhasználva az új ismeret,ahogy például Einstein E=mxc2 képlete,vagy a kvantummechanika...stb.Vagy sehogy,mert ez a dolgok természetéből adódhat így is.Ezt az alapkutatást az akadémiákon végzik,önállóan,szabadon,mert ez a dolog lényege.Ezzel szemben,amivel lelkesen keverik,az az ipari vagy alkalmazott kutatás.Ez kimondottan célzott,eredményt elváró kutatás,ezért ez főleg és kimondottan a terepen (pld .gyógyszergyárak stb) történik.Akinek a kettő közötti különbségről fogalma sincs, az akkora marhaságokat ír,mint ez a kripton,meg a nagy tudású Shikari.Igen,kutathatják még a kavicsok életét is,ugyanis az rengeteget elmesél a földünk történetéről.Aki pedig a genderkutatásról jópofáskodik,annak segge sincs arról,hogy létezik társadalom kutatás is.Elképesztő sötétség.
kripton
@Edmond Dantes: Erről beszélek. Ez az, amikor forr a takony.
kripton
Az ilyen lipisi seggfejek, mint Monte Christo grófja az ingyenélést támogatják ezerrel.
Kutass hegynyi pénzzért, és talán, esetleg száz vagy ezer év múlva valamicske megtérül, de leginkább soha a büdös életben nem lesz semmi haszna. De te jó elvoltál a diorit viszkozitásának oszcillálásának mutálása kutatásával hetvenhárom százalékos páratartalom mellett. Vettél belőle nyaralót, hajót, orgona illyatú lószart...
Szóval az ilyenek kiszűrésére igenis szükséges az állami felügyelet. Kutassanak szabadon a saját, vagy Soros pénzén!
bencemacska
@Edmond Dantes: ma, 11:50
Igazad van: "Elképesztő sötétség."
Ez jellemzi legjobban az ellenoldal propagandistáit. Hogyan lehetne nekik elmagyarázni, hogy alapkutatás nélkül nincs valódi alkalmazott kutatás sem!
Legalább 4 szemesztert kellene posztgraduális képzésen eltölteniük, hogy megtanulják a miért-et!
Például, amíg nincs meg valamely gyógyszer alapmolekulája, nem ismert annak hatásmechanizmusa, addig minek az előállításával foglalkozni.
Ah, falrahányt borsó!!! Főleg ha büdös a hal feje!
Lehet mások alapkutatásait is megvenni, vagy ellopni, hogy alkalmazást lehessen rá építeni, de nem könnyű mesterség az sem.
Ezt célozta az MTA által emlegetett rendszer, és ezzel visszavetette pár évtizeddel a magyar alapkutatást!
Nessy
Ezt már 100 évvel ezelőtt is sikeresen abszolváltuk! A komoly tudósok, kutatók Amerikába emigráltak, és ott csináltak karriert, értek el kimagasló eredményeket, volt aki Nobel díjat kapott. Most ugye büszkék vagyunk rájuk,(ami természetes), de arról nem szól a fáma, hogy itthon nem feleltek meg az akkori politikai kurzusnak, nem kaptak támogatást a kutatásaikhoz.
A Curie házaspár sem két hónap alatt fedezte fel a szurok ércből a rádióaktivitást.
Jó, tudom, ma pár év leforgása alatt lehet valaki itthon is milliárdos szuper zseni, aki mindenhez ért, mindenben kiváló.Már csak a Nobel díjat kell neki megszerezni, de a kormány ezt is elintézi, ha Orbán úgy akarja.
Edmond Dantes
@kripton: Hát a maga fejét sem az esze miatt kellene összeabroncsolni.Ráadásul még büszke is arra,hogy mennyire ostoba,Egy qrva szót nem ért az egészből,de nyomja,mint süket a csengőt.
kripton
@Edmond Dantes: Ez a téma lényegét alaposan kitárgyaló hozzászólás volt. Örvendetes, hogy If várában is van már net!
egyember
@kripton 09:28: A fiatal tudós-jelöltekből lesznek az akadémikusok … És nem a politikusokból. A politikusoknak is vannak komoly teljesítményeik. A szar-keverésben. Azért viszont -még- nem adnak Nobel-díjat. Maximum pénzt. Sokat. Nagyon sokat. Sokkal többet, mint egy akadémikusnak.
Lepényleső
...s tudta,hogy a harmadik birodalom kialakulása kezdetén hasonlóan cselekedtek? Könyveket
égettek,ami tudva levő a szabad eszmék tárháza akkoriban(is). Innen fújhat a szél? Ezen
esetek zömmel diktatúrákban esnek meg. Itt,hogy miért?
CsipkeRózsa
@kripton: "Kutassanak szabadon a saját, vagy Soros pénzén! "

Hogyne, utána pedig lehetne őket sorosbérencezni, és kiközösíteni, és listázni, és még amit kitalálnának rájuk.
Nessy
@CsipkeRózsa: Mit gondolnak némelyek? Pl, egy új rákgyógyszert hány tudós, hány kutatólaboratórium munkatársai kutatják? Hány ezer kísérletet végeznek, mire egyáltalán az állatkísérletig eljutnak? És onnan még sok ember sok évi munkája mire abból törzskönyvezett gyógyszer lesz? Mit gondolnak, az egyre biztonságosabb autók, hány kutató, fejlesztő munkája?
Persze mindezt a "saját pénzén". Néha nem tudom, hogy akinek ilyen orbitális marhaságok jutnak eszébe, mit mutatna az agyukról a tudósok, kutatók, fejlesztők által elkészített CT készülék?
kripton
@Nessy: Olvasd már el, amit 12:17-kor írtam! Vagy kérj meg valakit, hogy olvassa fel neked!
karma1
@Nessy: Fogalma nincs a futyiszes trolloknak, hogy mirol is beszelnek itt: nyomatjak a baromsagaikat. Persze, ha a magyarsagukat kell bizonygatniuk, akkor allati buszkek a magyar Nobel-dijasokra, holott azok mindannyian a zsidotorvenyek miatt menekultek Amerikaba, ahol a felvilagosult vezetes minden lehetoseget megadott nekik a kutatashoz, mert ott tudjak, hogy mit jelent a kutatas egy orszagnak! Igy lett Teller Ede, Szentgyorgyi Albert , Neumann Janos , Gabor Denes meg a tobbiek elismert kutatok "odaat"
F_Viktor
@Edmond Dantes: Írod:
"Sehol a világon,legalább is normális országban az alapkutatástól nem várnak el eredményt,gazdasági sikert,mert nem az a célja,hanem az ismeretek,a tudás bővítése"

Nagyon helyesen írod!
Alapkutatás nélkül nincs alkalmazotti kutatás, innováció!
Pl. jelenleg még nem tudható, hogy a Higgs-bozon felfedezése milyen technológiai újításokat von maga után, vagy a gravitációs hullám mérése következtében kialakult fizika új ágazata milyen hatással lesz az emberiség jövőjére.
F_Viktor
@Shikari: Írod:
"@kripton: Ez teljes egészében így van!"

Jól elbeszélgetsz magaddal!
F_Viktor
@Nessy: Írod:
"Ezt már 100 évvel ezelőtt is sikeresen abszolváltuk!"

Most is hasonló a cél!
A tudósok 80 százaléka holnap pályázhat külföldön szakterületüknek megfelelő kutató-programokba, nem kell félteni őket.
A kutatási pénzeket pedig majd lenyelik a békaügetős-SZÉLhámo(E)S-ingyen energiacellás Gábor, a történelemhamisító Terror házas Kancsal Maca és orbán Liszenkoi.

Ingyenenergia-gép fejlesztését támogatta 490 millió uniós forinttal a Nemzetgazdasági Minisztérium:
atlatszo.hu/2017/06/29/ingyenenergia-gep-fejleszteset-tamogatta-490-millio-unios-forinttal-a-nemzetgazdasagi-miniszterium/
F_Viktor
@Nessy: Még annyi, hogy ha egy társadalom nem becsüli meg tudósait, ott a középkor következik, de ez az ország nem is érdemli meg, hogy a világ legelismertebb kutatói dolgozzanak Magyarországon, tartsanak előadásokat, világszínvonalú előadások helyszínei legyen Budapest!
Ezentúl ne orbán legyen büszke ha egy "magyar" kutatót ismer el a világ!

A orbán G. hívőinek a tudomány annyiból áll, hogy ismerjék orbán magára formált tízparancsolatát!
evacica
@karma1: folytatva a sort, Wigner, Békéssy és a többi magyar származású Nobel díjas. Ez a senki házi Domonkos aki csak arra jó, hogy Orbán eszement hataloméhes hülyeségeihez asszisztáljon! Ez az ország teljesen lezüllik és elveszik, ha még sokáig ilyen bomlott elméjűek vezetik!
steve82
@Shikari: Hát ahogy elnézem, hozzászólás darabszám után kapod a pénzt. Ezek után nevezzél valakit aberráltnak, vagy devinásnak, esetleg simán hülyének! :)
karma1
@evacica: A mult szazad harmincas eveiben, amikor az antiszemitizmus es a nacizmus elol menekult el a magyar ertelmiseg Amerikaba, Angliaba, Francaorszagba, Svedorszagba - az egy vilagos uzenet volt: a horthy altal torvenybe iktatott zsidotorvenyek egyertelmuve tettek , hogyha a zsido tudosok nem menekulnek el valahogy az orszagbol, akkor csak a halal meg az internalotaborok maradnak nekik, jobb esetben egy magyar gettoban halnak meg.
Most orban meg ahhoz is gyava, hogy az antiszemitizmussal jojjon: egyszeruen csak raszabaditotta a nullbites palkovicsot az MTA-ra, aki jo samesza lesz orbannak, hiszen maradhatott a husosfazek kozeleben.
Minden magyarnak, akinek nem tetszik ez a rendszer, azt kivanom, hogy sikeruljon kijatszani ezt a rengeteg bohocot, pojacat, foallasu seggnyalot - aztan nagyon gyorsan ki fog derulni, hogy csillagaszati sebesseggel dol ossze az egesz orban-katyvasz...
Nessy
Igaza van Palkovicsnak! Mi a fenének kellenek a genetikai kutatások? Minek foglalkozni az éghajlat változás kutatásával? Nálunk még nincsenek erdő tüzek, aszály, időjárási anomáliák. Igaz, hogy már most gond van a mezőgazdasággal, de fölösleges az aszálytűrő növények keresése. Felesleges olcsóbb, mindenki számára elérhető energia források után kutatni.
Az, hogy 100 programból egy - kettő "gender kutatással" foglalkozik, lehet becsukni a kutató intézeteket. Aztán lehet majd pártunk és kormányunk által megrendel politikai témákkal foglalkozni. Igaz, hogy abból nem lesz gyógyszer, nem ismerik meg a gyógyíthatatlan betegségek elleni hatásos módszereket, aszálytűrő kukorica, búza, fagytűrő gyümölcsfa. Nem tudják időben kiszúrni magzati állapotban a gyógyíthatatlan betegségeket.
Vallja be pártunk és kormányunk, hogy 1. kell neki másra a pénz. 2. Fél az értelmes emberektől, mint ördög a tömjéntől.
Nekik a Bayer, Németh Szilárd, Semjén stb. a megfelelő.
kripton
@karma1: aug. 08. 20:54

""Persze, ha a magyarsagukat kell bizonygatniuk, akkor allati buszkek a magyar Nobel-dijasokra, holott azok mindannyian a zsidotorvenyek miatt menekultek Amerikaba, ahol a felvilagosult vezetes minden lehetoseget megadott nekik a kutatashoz, mert ott tudjak, hogy mit jelent a kutatas egy orszagnak! Igy lett Teller Ede, Szentgyorgyi Albert , Neumann Janos , Gabor Denes meg a tobbiek elismert kutatok "odaat" ""

Tipikus lipisi aljas, sunyító hazugság!!!

Egyikük sem menekült (nem volt mi elől), hanem a szélesebb tudományos lehetőségek reményében mentek ki. Távozásuk 1919 (Szilárd Leó) és 1926 (Teller Ede) között történt, az első zsidótörvényt pedig 1938-ban hozták! Magyar iskolák, magyar egyetemek magyar tanárai, magyar professzorai plántálták beléjük a tudás, a megismerés iránti vágyat.

Teller Ede Budapesti Magyar Királyi Középiskolai Tanárképző
Szilárd Leó Budapesti Műszaki Egyetem
Neumann János Fasori Evangélikus Gimnázium Budapesti Tudományegyetem
Wigner Jenő Fasori Evangélikus Gimnázium (Amerikában előadásokat tart, cikkeket ír Trianon igazságtalanságáról, angolra fordítja a Himnuszt)
Gábor Dénes Budapesti Műszaki Egyetem

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1f/WignerNeumannHarsanyi_Varosligeti17.jpg (mindegyik tanár evangélikus)
Desischado
Mindig elképedek az ilyen szellemi sötétségen. Én aluliskolázott vagyok, de nagyon jól tudom, hogy kutatás nélkül nincs fejlődés és haladás! Mennyi minden nem lenne, ha nem volnának tudósok! Meg kell őket becsülni, és a lehető legjobban segíteni a munkájukat! A kutatásokra (is) kellene számolatlanul adni a pénzt, nem pedig ellopni! Persze orbánnak a sötét egy bítes alakok kellenek, mert az értelmes, gondolkodó emberektől úgy fél, mint ördög a tömjénfüsttől! Szörnyű, hogy ilyen senkiházi, lények, mint ez a domonkos osszák a nemlétező észt!
karma1
@Desischado: Hat en meg egyaltalan nem mondanam, hogy aluliskolazott vagy! A papir az csak egy papirdarab, csak azert kell, hogy egy munkaltato valamihez viszonyitson, es ehhez merjek a fizetest. Ha ranezek a kasler haromszogletu fejire, az elefantfuleire es a okos elme't egyaltalan NEM sugarzo szemire, hat az eletkedvem is elmegy, es csak azt lehet megallapitani a megnyilvanulasaibol, hogy "megint egy hulyevel tobb a szinpadon"...
Nessy
@Desischado: Az értelem, intelligencia, érdeklődés, nem iskolai végzettség kérdése!
Csak a tv-ben hány "iskolázott" egyed beszél kapitális baromságokat, amiben még hisz is!
karma1
Valoban pontatlan voltam a fogalmazasban: nem a zsidotorvenyek miatt tavoztak Amerikaba, hanem a zsidotorvenyek miatt NEM TERTEK VISSZA Magyarorszagra. Nemetorszagba engedellyel utaztak ki kutatni, mert Magyarorszagon nem volt meg a kutatasoknak a feltetele, De amikor hazajohetett volna tanitani, akkor "Beiratkozott a Királyi József Műegyetemre, a Budapesti Műszaki Egyetem elődjére, de miután 1926. január 2-án engedélyt kapott rá, elhagyta az országot, abban a hitben, hogy Németország mentesebb lesz az antiszemitizmustól, mint a Horthy-korszak Magyarországa a numerus clausus törvényét követően.[2]" (wikipedia).
Ha nem lett volna zsido, es nem lettek volna problemai a szarmazasaval, akkor nem kellett volna ezt tennie:
"Két évet töltött a Göttingeni Egyetemen, majd 1934-ben elhagyta Németországot, a Zsidó Kimenekítő Tanács segítségével. Rövid angliai tartózkodás után, 1935-ben, Gamow hívására az Amerikai Egyesült Államokba emigrált, " Mert hitler a fajgyuloletet nem a IIVH-nak a kirobbanasaval, 1939-cal kezdte, ugyebar. Eluldoztek Nemetorszagbol (illetve jobban tette, hogy elhagyja az egyre jobban fasizalodo Nemetorszagot. De nem o volt az egyetlen, akinek uldozteteseket kellett elszenvednie Ma.o.-n.
Nessy
@kripton: Hivatalosan ma sem "üldözik" a kutatókat, tudósokat. Viszont megszüntetik a kutatóintézeteket, beszűkitik a kutatás - fejlesztésre fordítható kereteket. Ergo, ha valóban tovább szeretne lépni, és meg tudja oldani, elmegy, és máshol folytatja a munkásságát.
kripton
@karma1: Hát igen. A liberrált felfogás szerint a hazugság, az öszze-vissza hadoválás az csak "pontatlan fogalmazás"! Az "üldöztetés elől elmenekülni" és a "nem hazatérni" között - ha érdekük úgy kívánja -, csak nüansznyi különbséget látnak.

"a numerus clausus törvényét követően.[2]" (wikipedia). Ha nem lett volna zsido, es nem lettek volna problemai a szarmazasaval, akkor nem kellett volna ezt tennie"

Örültem volna, ha nekem annyi problémám lett vonla az életben, mint Tellernek és a többi zsidónak 1938-ig Horthy Magyarországán!

Az 1920-as numerus clausus (hivatalos néven: 1920 : XXV. TÖRVÉNYCIKK) nem volt zsidótörvény!

A törvény célja a Trianon után, a csonka országba menekült nagy számú diplomás által okozott helyzet rendezése volt és mindenkire egyformán vonatkozott. (Az egyetemeken még mindig a háború előtti - tehát túl nagy - számban iskolázták be a hallgatókat.) Tehát nem "zsidókat érintő korlátozások", hanem MINDENKIRE EGYFORMÁN vonatkozó szabályok voltak. (Más kérdés, a karsaik és a krauszok éa a karma1-ek szerint ez már antiszemitizmus.)

A magyar szélsőjobbos, fasiszta mentalitás termékének tulajdonított numerus clausussal kapcsolatban tudni kell, hogy az első világháború idején a magyar kormányzattal azonos indíttatásból vallási és faji alapú felvételi szabályokat vezettek be a legnevesebb amerikai egyetemeken is, Harvard, Columbia, Cornell, Yale, Boston University stb... És hogy az ötletgazdák nem "széljobbant" magyar politikusok, hanem (nem biztosan csak valószínűsíthetően éppen az amerikai a példán "megokosodó), az akkor már Amerikában élő liberális zsidó Jászi Oszkár volt. (Litván György, Magyar Szemle 2004. július)

A numerus claususban egyetlen szóval sem történik utalás a zsidóságra vagy bármilyen más vallási, etnikai kisebbségre. A szöveg az “ország területén lakó egyes népfajokhoz és nemzetiségekhez tartozó ifjak arányszámáról” szól. A törvény a széles körben terjesztett és a köztudatban mára elterjedt hazugsággal ellentétben pedig...
kripton
@kripton: ... nem a felveendő diákok számának FELSŐ, hanem az ALSÓ határát szabja megI!!! Vagyis azt, hogy az egyes származású hallgatókból LEGKEVESEBB milyen arányt kötelező felvenni. A zsidó hallgatók sokat emlegetett 6%-os aránya (ekkora volt a zsidóság teljes népességhez viszonyított aránya) tehát NEM A PLAFON VOLT, HANEM A KÖTELEZŐ MINIMUM!!! A felsőoktatásban tanuló zsidó hallgatók tényleges aránya pedig valamivel 20% fölött volt. Vagyis, 3-4 szer nagyobb részt kaptak a tortából, mégis antiszemita szellemiségűnek állítják be a numerus clausus!!!

A törvény lényege:

"...figyelemmel kell lenni, hogy az ország területén lakó egyes népfajokhoz és nemzetiségekhez tartozó ifjak arányszáma a hallgatók közt lehetőleg elérje az illető népfaj vagy nemzetiség országos arányszámát, de legalább kitegye annak kilenctized részét."
kokopelli
@karma1: ..pedig csak el kellene olvasniok az említett, hazát elhagyó későbbi
hírességek életútját!Pl. Teller E.,akit a csuti analfabeta piedesztára emel, már a
politech.-középiskolát is asszem Karlsruhe-ben abszolválta,menekült zsidóként-
és nem magyarként! ... ;-)
karma1
@kokopelli: Nemcsak zsidok jartak annakidejen a fasori gimnaziumba, hanem sok evangelikus, katolikus fiatal is - de valoban aki odajart, az egy magas szinvonalu kepzest kapott, nem vitas.
Valoban a zsidotorvenyek Magyarorszagon csak 1938-ban leptek eletbe, de maga a zsidokerdes nemcsak nalunk volt mar ekkor problema, hanem egesz Europaban, nemhiaba zsidomento szervezetnek kellett kimenekitenie a tehetseges zsidokat Amerikaba, Angliaba, Svedorszagba, Svajcba, akik megvedtek oket a deportalasrol.
kripton
@kokopelli: "1925-ben, a „Mintagimnáziumban” (a mai ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolában) érettségizett (akkor még Budapesti Magyar Királyi Középiskolai Tanárképző), ugyanott, ahol (Lord) Balogh Tamás, (Lord) Káldor Miklós, Kármán Tódor, Kürti Miklós, Lax Péter, Polányi Mihály, Kálmán Mór is diák volt. Még Budapesten ismerkedett össze későbbi „mars-lakó” barátaival: Neumann Jánossal, Szilárd Leóval, Wigner Jenővel.

Azt vallotta később, hogy tudományos sikereit annak köszönheti, hogy a magyar nyelv az anyanyelve, máskülönben „csak középszintű középiskolai tanár” lett volna belőle. Nyelvünk gyakran logikafejlesztő eszköznek bizonyul.

Te hülye te!
kripton
@karma1: "Valoban a zsidotorvenyek Magyarorszagon csak 1938-ban leptek eletbe..."

Nem léptek éketbe zsidótörvények Magyarországon 1938-ban. Magyaroroszágon 1938-ban 1 (azaz egy) zsidótörvény lépett életbe. Amikor életbe lépet, még nem lehetett tudni, hogy követi majd másik kettő,amikkel együtt már indokolt a többes szám.
kripton
@Shikari: Könnyű utólag, a karosszékben sörözve okosnak lenni! Mit kellett volna Horthynak tennie? Ellenállni Hitlernek? Akkor Lengyelország sorsára jutottunk volna. Német Főkormányzóság lettünk volna Veesenmayerrel a nyakunkon. Jött volna Eichmann már 1941-ben(!!!) SS-estől, Gestapostól, Einsatzgruppestől, Zyklon B-stől, és épített volna minden megyében egy Auschwitzot.
Így 1944. március 19.-ig, - a német megszállásig - Magyarországról (a német befolyású országokból egyedüliként(!!!) nem deportáltak zsidókat. Eichmannt éppen azért küldte ide Hitler, hogy felszámolja Horthy szabotációját.
1944. október 15.-ig, - a nyilaspuccsig - pedig Budapestről nem történt deportálás. Horthy kisebbik fiát - Miklóst -, az akkor már egyedüliként élő gyerekét a Gestapo elrabolta és Mauthausenbe vitte. Vele zsarolták Horthyt a lemondásáért.

Hogy miért lépett be a háborúba? Erre választ ad Grigore Gafenru, moszkvai román nagykövet 1941 feljegyzése.

„A Reich és a Szovjetunió között bekövetkezett szakítás magával rántotta a háborúba Olaszországot, Romániát, Magyarországot, Szlovákiát és Finnországot a szovjettel szemben. Németországnak sikerült, hogy azokra a népekre, melyeket nyomása alatt tartott, rákényszerítse akaratát: az egyiket belehajtotta a háborúba, a másikra ráerőszakolta, hogy szolidaritását valamilyen tettel tanúsítsa. Részvételük a háborúban olyan szükségszerűség következménye volt, melynek hatásaalól egyikük sem vonhatta ki magát. A megszállott országok Európa új urának megfizették a maguk véradóját. A ‘szövetségeseknek’ ez a résztvétele egyébként elővigyázatossági intézkedés volt, nehogy a világra Hitler által rászabadított pusztító viharban ugyanúgy megsemmisüljenek, mint Lengyelország, Csehszlovákia és Jugoszlávia eltűntek egymás után. A németek oldalán való hadbalépés annyit jelentett, hogy az illető állam fennmaradása érdekében megfizette a biztosítási díjat. Beletörődés volt a segédcsapatok hajtóereje. Semmivel sem lelkesültek jobban, – mint azok a kis német...
kripton
@kripton: ... fejedelmek, akik egykor Napoleont Oroszországba követték. Azok is, ezek is egyaránt tudták, hogy a győzelem nem az ő győzelmük és hogy a „nagy hadsereg” válogatott csapatainak csak egyetlen kiváltságában osztozkodhatnak:a hősi halál dicsőségében.”
bencemacska
@karma1: tegnap, 08:22
Az a baj, hogy mi meg az összedőlt "orbán - katyvasz" alatt maradunk!
kripton
@Shikari: Nem deportáltuk őket, hanem VISSZATOLONCOLTUK. Óriási különbség!!!
kripton
@Shikari: Horthy a lehetőségeihez mérten védte a saját (magyarországi) zsidókat. Ha Hitlert felbőszítő mértékben tette volna, akkor Lengyelország sorsára kerültünk volna.
A valamikori Monarchia területéről (monarchiai, de amelyik soha nem volt Magyarország része) több ezer zsidó szökött az akkor magyar Kárpátaljára. Idegenből jöttek, idegenek voltak, nem hívta őket senki, nem ajánlott itt nekik menedéket senki. Volt már elég bajunk zsidó ügyben a németekkel, nem tehettük meg, a végsőkig konfrontálódunk velük. Visszatoloncoltuk őket Ukrajnába, teljesen jogszerűen. Később a kamenyec-podolszki ukrán pogrom áldozatai lettek. De ezt sem előre látni nem lehetett, és egy-két szerencsétlen esettől eltekintve - nem magyar állampolgárságú zsidókkal történt.

Karsa László történész: "A belügyminisztérium a brutális intézkedést - mármint a jogszerű és szabályosan végrehajtott hazatoloncolást - az érintettek "külhonosságával" magyarázta, holott a deportáltak legalább kétharmadának felmenői generációk óta Magyarországon éltek."

Azok a felmenők a valamikori Monarchia olyan területén éltek, mely soha nem tartozott Magyarországhoz!

Végül egy beszúrás a jobboldalisággal nem vádolható DEGOB (Deportáltakat Gondozó Országos Bizottság) oldaláról:
"Több ezren kerültek Sztanyiszlavba. Az ukrán lakosság már a Vörös Hadsereg kivonulása után rátámadt a zsidókra, de ekkor a magyar hadsereg még megakadályozta a pogromot. A tömegmészárlások akkor kezdődtek, amikor július végén a németek átvették a város ellenőrzését."
kripton
@Shikari: Szakály tisztességes történész, de nem kamikaze. :-)

Horthy családjával együtt Estorilba költözött. A család támogatására az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete, John Flournoy Montgomery 1949-ben alapítványt hozott létre, amelynek több magyar zsidó személyiség, köztük ifj. Chorin Ferenc volt nagyiparos is jelentős összegű pénzadományt juttatott.

Karsai persze a Horthy, Chorin Ferenc és Weis Manfréd barátságát érdekkapcsolattá akarta degradálni, de arra nem tudott magyarázatot adni, hogy milyen érdek vezethette a zsidó pénzembereket Horthy és egész családja portugáliai támogatására,
csak úgy....
@Shikari: "@kripton: Végül is nem világos, hogy miért is nem áll ki a zsidóság egyöntetűen Horthy mellett, aki a kor leghumánusabb és legtoleránsabb államfője volt"
a kádár janit meg a rákosi matyit mikor rehabilitálod,te észlény ?
bencemacska
@Nessy: ma, 09:41
Igazad van. Működésbe lép a valódi kontraszelekció, és az agyelszívás!
Aki tud azt tárt karokkal fogadják külföldön, aki meg csak a mi zsebünkben tud kutatni, itt marad.
OV büszke lehet magára. neki gyorsabban sikerül az őskommunizmust megvalósítani, az egész szocialista tábornak a SZU vezetésével!!!-:))))
Nessy
@bencemacska: Most olvasom, hogy nemzetközi kutatócsoport, Az MTA kutatójának (Than Nándor Róbert) vezetésével azonosította a terhességi toxémia kialakulásában szerepet játszó molekuláris útvonalat.
A kutatási eredmények hozzájárulnak a diagnosztikus eljárások kidolgozásához, és a terápiához. Ezzel sok száz anya és újszülött megmentve!
Minden tiszteletem Palkovics miniszteré. De nem vagyok róla meggyőződve, hogy erre a kutatási témára sok pénzt adott volna, mert ez nem népnemzethy téma!
bencemacska
Hé, trollok, nem veszitek észre, hogy tort ül beszélgetésetekben a történelmi analfabétizmus? Már trolltársatok is szégyell részt venni a Horthy rehabilitációtokban?!
csak úgy....
@bencemacska: hmm én troll? emígy füstölögök magamban...,bezzeg shikari ki viktornak a tányért váltja...
bencemacska
@csak úgy...: ma, 16:31
Ennyire figyelmetlen lennék? Nem vettem észre, hogy te is résztvevője voltál a történelmi "mosdatásnak"???
Talán a "trolltárs" címre pályázol?-:)))
Akkor elnézést kérek, de én durbincsra gondoltam!!!
csak úgy....
@bencemacska: rá se ránts! ;) azért,azzal a durbincsra gondolással óvatosan!
ö nem troll,nála ez születési rendellenesség.
bencemacska
@csak úgy...: ma, 17:05
Az biztos, hogy képzettebb náluk, szerintem a hülye szöveg álca csupán!
csak úgy....
@bencemacska: na nee, ne keseríst el! oszt mi ellen álcázná magát egy értelmes emberi lény?
kettyós a szentem és nem lesz hálás neked ,a vele kapcsolatos "libsiséged" ;) miatt.
bencemacska
@csak úgy...: ma, 18:57
Lehet, hogy nincs igazam, de az az érzésem, hogy sokkal többet tud, mint amit mi feltételezünk.
csak úgy....
@bencemacska: ha gondold,akkor szedd ki belöle azt a tudást! szerintem,használd a középkori vallatási technikát ! abban biztos vagyok,hogy nagyon bele loptad magad a szívébe a spontán föltételezéseddel, -próba szerencse!
bencemacska
@csak úgy...: ma, 20:28
Csak figyelek, egyszer úgyis elárulja magát. Ő is tévedhet!
Sámannus
Most indul a foci akadémiákon a genderszak oda kell a pénz.
Desischado
@karma1: @Nessy: Igazatok van, és nagyon kedvesek vagytok. A gond csak az, hogy mivel papírom nincs, csak kuli munka jut, sokszor még az sem. Éhbérért.
bencemacska
@Desischado: ma, 04:59
Ez nem annyira a papíron múlik, mint az "összeköttetéseken". Mikor megszűnt a munkahelyem, és munkanélküli lettem,senki sem kérdezte meg mit tudok, vagy miről van papírom, csak azt, hogy hány éves vagyok!
Másik: Mennyivel jobb, ha azzal nem vesznek fel, hogy túlképzett vagy, mint azzal lehet, hogy tudsz, de ha nincs róla papírod...Ürügy mindig akad.
Hidd el, nagyon sokan szeretnék olyan tisztán kifejezni véleményüket, mint ahogy te teszed!!!.
Desischado
@bencemacska: Köszi, nagyon kedves vagy. És igazad van, de nekem is, mert mivel nincs felsőbb végzettségem, esélyem sincs normális munkára. Igaz, a korom miatt sem, ezt jól mondod.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.