Összesen 18 termék „került a kosárba”, amelyeknél a szakemberek glutén-, laktóz- és tejfehérje tartalmat is mértek. Élelmiszer-biztonsági szempontból nem akadt gond, viszont jelölési hiányosságok miatt 4 esetben figyelmeztetni kell a vállalkozókat, míg egy terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszabnak a szakemberek, édesítőszer jogszerűtlen használata miatt.

Hűsítő vaníliajégkrémeket vizsgált a Nébih – ez lett az eredmény – videó

Fotó: Pixabay cco

Jelölési hiányosságokat talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a dobozos vaníliajégkrémeknél, de élelmiszer-ellenőrzési bírságot csak egy esetben kellett kiszabni.

A hivatal honlapján szerdán közzétett tájékoztató szerint a 18 jégkrémből 4-nél találtak jelölési hiányosságokat,

a bírságolást pedig édesítőszer jogszerűtlen használata indokolta.

Utóbbi kizárólag csökkentett energiatartalmú vagy hozzáadott cukor nélküli termékhez adható, a kifogásolt készítmény azonban cukrot tartalmazott.

A gyártó körülbelül 300 ezer forintos bírságra számíthat

- írták.

A Szupermenta program tesztjében a mikrobiológiai vizsgálatok mellett ellenőrizték a zsír-, a fehérje-, a cukor-, a szárazanyag- és szacharóz-tartalmat, valamint azt, hogy a glutén-, laktóz-, vagy tejfehérjementes jelölések megfelelnek-e a valóságnak.

Az egyik jégkrém a feltüntetett minimumértéknél kevesebb zsírt tartalmazott, a gyártót ezért a hiba javítására kötelezték.

A részletes vizsgálati eredmények a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán olvashatóak.

Forrás: MTI, Nébih

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.