Véletlen baleset történt, de a kórház nem akarja munkahelyi balesetként elkönyvelni a dolgot.

Megvakult bal szemére az a szülésznő, akit néhány hónapja egy vajúdó nő rúgott szemen szülés közben véletlenül.

Szülés közben szemen rúgta vajúdó nő a szülésznőt, aki megvakult

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A Blikk a TV2 nyomán arról számolt be, hogy a nő retinája levált, meg is kellett műteni, ám nem sikerült a szem világát megmenteni. A borsodi kórház pedig, ahol az eset történt, levélben arról tájékoztatta a szülésznőt, hogy nem munkahelyi baleset történt, így kártérítést sem fizetnek.

Én imádom a szakmámat, nekem ez volt az életem. Én nagyon, nagyon szeretem. És én szerettem volna visszamenni nyugdíj mellett egy pár évre. 1-2-3 maximum. De mivel ez most már nem lehetséges, a sors elvette tőlem. Én úgy hagytam abba a szakmámat, a hivatásomat, hogy egyik nap még szülést vezettem, másik nap meg már műtöttek

- mondta el a riportban a szülésznő.

Az, hogy bal szemére megvakult, eléggé megnehezíti az életét.

Megfejelem a pincelejáratot, a körtefát, mert nem tudom úgy felmérni a távolságot. Mellényúlok tárgyaknak, túlöntöm a kávét vagy a teát. Nehéz, na.

- mondta el a nő.

A volt szülésznő most ügyvédje segítségével próbálja elérni, hogy munkahelyi balesetnek minősítsék az esetet, mert szerinte munkahelyi fealadata ellátása közben érte a sérülés – de eddig nem sikerült megegyeznie a kórházzal.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
division
Szegény:-( Vajon ki akart Borsodban megint szülni, ráadásul ennyire agresszívan?
DARTH VADER
A baleset fogalma munkavédelmi szempontból:
Mvt. 87. § 1/A. Baleset: az emberi szervezetet ért olyan egyszeri külső hatás, amely a sérült akaratától függetlenül, hirtelen vagy aránylag rövid idő alatt következik be és sérülést, mérgezést vagy más (testi, lelki) egészségkárosodást, illetőleg halált okoz.

Értlemezése:
Egyszeri hatás: ha ismétlődő hatások összegződnek, az általában nem baleset, hanem foglalkozási megbetegedés
Külső hatás: ha a sérült szervezete okozza, az nem baleset, hanem betegség
Sérült akaratától függetlenül: öncsonkítás nem tartozik ide, de ha valaki megveri, az igen
Sérülés, mérgezés okozása: ha nem történik meg, akkor veszélyeztetésről beszélünk.

Munkabaleset fogalma:

3. Munkabaleset: az a baleset, amely a munkavállalót a szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül.
A munkavégzéssel összefüggésben következik be a baleset, ha a munkavállalót a foglalkozás körében végzett munkához kapcsolódó közlekedés, anyagvételezés, anyagmozgatás, tisztálkodás, szervezett üzemi étkeztetés, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás és a munkáltató által nyújtott egyéb szolgáltatás stb. igénybevétele során éri.
Nem tekinthető munkavégzéssel összefüggésben bekövetkező balesetnek (munkabalesetnek) az a baleset, amely a sérültet a lakásáról (szállásáról) a munkahelyére, illetve a munkahelyéről a lakására (szállására) menet közben éri, kivéve, ha a baleset a munkáltató saját vagy bérelt járművével történt.

Súlyos munkabaleset fogalma:
a) a sérült halálát (halálos munkabaleset az a baleset is, amelynek bekövetkezésétől számított egy éven belül a sérült orvosi szakvélemény szerint a balesettel összefüggésben életét vesztette), magzata vagy újszülöttje halálát, önálló életvezetését gátló maradandó károsodását;
b) valamely érzékszerv (vagy érzékelőképesség) és a reprodukciós képesség elvesztését, illetve jelentős mértékű károsodását okozta;
c) orvosi...
DARTH VADER
... vélemény szerint életveszélyes sérülést, egészségkárosodást;
d) súlyos csonkulást, hüvelykujj vagy kéz, láb két vagy több ujja nagyobb részének elvesztését (továbbá ennél súlyosabb esetek);
e) beszélőképesség elvesztését vagy feltűnő eltorzulást, bénulást, illetőleg elmezavart okozott.

Teendő baleset esetén
Ha Ön minden kötelezettségét teljesítette, reméljük nem történik baleset. Ha mégis, az alábbi teendői vannak (a sérült ellátása után)
• Ha felmerül a gyanú, hogy a sérült alkoholt fogyasztott, ittaságvizsgálat elvégzése. (nem kötelező, de az Ön érdeke!)
• A súlyos munkabalesetet a baleseti helyszín szerint illetékes felügyeletnek azonnal bejelenteni
• A munkaképtelenséggel járó munkabalesetet haladéktalanul ki kell vizsgálni, és az eredményt munkabaleseti jegyzőkönyvben rögzíteni.
Mirtilla
Ahhoz már hozzászokhatott egy átlagos magyar beteg, hogy ha kórházi kezelés/tartózkodás során bármennyire nyilvánvaló is az orvos hibájából neki okozott károsodás, ő (beteg) - ritka kivételtől eltekintve - nem kerülhet ki "győztesként" egy ilyen perből. Jelen eset azért különösen felháboritó, hogy az évtizedekig neki dolgozó közvetlen munkatársának is a szemébe hazudik.Az természetesen érthető, hogy a kórház szükös anyagi helyzetben van és nem tud fizetni. Ez azonban nem lehet ok egy teljesen egyértelmü munkahelyi baleset arcátlan letagadására és a tartósan egészségkárosult munkatárs ellehetetlenitésére.
Jozefina
A borsodi korház vezetése valószínűleg hülyének tetteti magát, pedig jobban tenné, ha megegyezne abalesetet szenvedővel! A bíróság egy hozzáértő ügyvéd segítségével úgy gondolom milliós nagyságrendű kártérítésre fogja kötelezni őket!!! Meg is érdemlik!!!
jancsipapa
@Jozefina: Ez a baj . A milliós kártérítés . Ilyen esetekben több-tíz millió lenne reális...
Kristaal
Sajnálom szegény szülésznőt. Munkavégzés közben érte baleset. Pereljen, jogi segítség mindenképpen kellene . Viszont az egy szemmel látás azért nem olyan tragédia, mint shogy sokan beállítják. Mindkét szemmel nem látás az igen,az nagy baj. A bal szememmel én sem látok, nincs térlátásom, hasonló esetek megtörténnek. És korábban tudtam dolgozni, szerelni egy szemmel is. Az még nem tragédia, ha egyik szemünk elveszítjük. Ha mindkettő, az már igen. A jobbal még látok, viszont eléggé rövidlátó az is. Akinek az egy szeme tökéletesen lát, ott nincs nagy baj. Nekem már egy sem, de még látok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.