Megérkezett Budapestre A világ múmiái kiállítás, amely 4500 év leleteit mutatja be, köztük a híres magyar váci múmiákat, amelyek eddig Amerikában voltak.

Visszakerültek hazánkba a váci múmiák: erről árulkodnak a maradványok

Fotó: ilovedunakanyar.hu

1994-ben a váci Fehérek templomának felújításakor egy lépcsőre leltek, amely a templom alatti, rég elfeledett kriptába vezetett. A helyiség tele volt koporsókkal. Ezeket felnyitva döbbenetes látvány fogadta a kutatókat: csontvázak helyett mumifikálódott emberi maradványokat találtak, összesen 265-öt. A koporsókra festett évszámok alapján tudjuk, hogy a váci kriptába 1731 és 1838 között temetkeztek.

Orlovits Mihály (†41), Orlovits Jánoska (†1) és Skripetz Veronika (†38) története sokak szívét megérintette: a leletegyüttes most Amerikából tért vissza.

Veronikának és Mihálynak három gyermeke született, mindegyikük kicsi korában meghalt – kezdte Szikossy Ildikó múmiaszakértő, a kiállítás kurátora. – Első gyermekük, a kis Mihály 2 hetet élt. Katalin 2 és fél évesen halt meg, Jánoska, aki a kiállításon is látható, kevesebb mint egy évet. Veronika nem sokkal ezután a férjét is elveszítette. Az akkor már beteg asszony újra megházasodott, de egy évvel később meghalt. A tébécé legyengítette a szervezetét. A XVIII. században nem volt szokatlan, ha egy család egymást követő években temette el 4-5 vagy akár több gyermekét. A múmiák időkapszulaként megőrzik a múltat. Mesélnek nekünk a korról, amelyben éltek. Az orvostudomány fejlődése tette lehetővé, hogy szerencsére napjainkban a gyermekhalál már ritkán fordul elő – mondta a szakértő.

(Blikk.hu)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
És most egy szép katolikus szertartás keretében együtt lesznek elbúcsúztatva a barcikai ősanyával. Ökumenikus szertartás mellett a többi pénzéhes egyház is leróhatja tiszteletét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.