Egy szivattyú meghibásodása miatt döntöttek így, ugyanakkor a Duna alacsony vízszintje nem zavar be a hűtési folyamatokban.

Egy szivattyú meghibásodása miatt kedd délután leállították a paksi atomerőmű 3. blokkját – közölte az atomerőmű kommunikációs igazgatója az MTI-vel.

Kovács Antal elmondta: a szakemberek kicserélik a berendezést, a blokk várhatóan a jövő hét második felében működik majd újra névleges teljesítményen.

Leállították a Paksi Atomerőmű 3. blokkját

Fotó: atomeromu.hu

Az eseménynek nincs hatása a nukleáris biztonságra és a másik három blokk működésére – tette hozzá a kommunikációs igazgató.

Alacsony a Duna vízszintje, de ez nem kavar be az atomerőmű hűtésénél

A Duna alacsony vízállása ellenére is van elegendő hűtővíz a paksi atomerőmű számára Kovács Antal szerint.

A kommunikációs igazgató hozzátette: a folyó az eddig mért legalacsonyabb vízállása esetén is percenként 800 köbméter feletti hozamú, ami bőven kielégíti az erőmű és a tervezett 5., és 6. blokk hűtővízigényét. A jelenlegi négy blokk hűtésére percenként 100 köbméter vízre van szükség.

Az atomerőművet a létesítés előtti száz év legalacsonyabb Duna-vízállásához tervezték, "nem állhat elő olyan helyzet, amiben a biztonságos üzemeltetés veszélybe kerüljön" – fogalmazott.

Az Országos Vízügyi Igazgatóság honlapján azt közölte, hogy kedden Paksnál, a Balti-tenger közepes vízszintjéhez viszonyítva, 85,38 méter volt a Duna vízállása.

Kovács Antal elmondta: alacsony vízálláskor az atomerőműben egy három fokozatból álló intézkedési tervet hajtanak végre, jelenleg az első fokozatnál tartanak: gyakrabban ellenőrzik a szakemberek a vízszintet, a szűrőket, és azokat a berendezéseket, amelyekkel kiemelik a vizet a Dunából. A második fokozatban, amely 84,5 méteres szintnél lép életbe, állandó figyelemmel kísérik a hidegvízbeömlő csatornát.

A Duna felső szakaszán várható esőzések miatt a következő fokozatra nem lesz szükség – tette hozzá.

A kommunikációs igazgató kitért arra is, hogy a Duna hőmérsékletét 25 Celsius fok felett folyamatosan figyelik; a folyó hőmérséklete 25 és 26 fok között van.

Az elmúlt időszak meleg nappalai nem okoztak problémát azon kívül, hogy a hőkörfolyamat hatásfoka romlott, emiatt az atomerőmű teljesítménye fokonként néhány tíz megawattal csökkent – jegyezte meg Kovács Antal.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
Ki adta közzé a hírt? Annyira igaz ebből is minden,mint amennyi az általuk eddig közöltekből?
Jozefina
Talán ha a megújuló energia források bővítéséről érkezninek hírek, annak jobban örülnék!!! Paks veszélyes üzem, nemcsak nekünk, hanem az EU-nak is!!! Egyszerően le kellene állítani!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.