Nagy volt a riadalom szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján, amit le is zártak a hatóságok egy időre, mert egy túlmelegedett, izotópot tartalmazó csomaghoz riasztották a katasztrófavédelmet.

Egy magyarországi kft. rendelt sugárzó anyagot, amelyet az oroszországi Dimitrovgradból hoztak a törökországi Isztambulon keresztül Budapestre egy szerda esti járattal. Az irídium izotópot tartalmazó konténert egy utasszállító repülőgép csomagterében helyezték el.

Az Izotóp Intézet Kft. munkatársa, Kaszás Gáborazt közölte az MTI-vel, hogy hozzájuk tartozik a szállítmány.

Magyar cég rendelte meg a sugarzó anyagot

A repülőtéri személyzet azért riasztotta a katasztrófavédelmet, mert észlelte, hogy forró a konténer.

A cég ugyanakkor hangsúlyozta, hogy hasadó anyag szállítása esetén természetes az ilyen jellegű hőmérséklet-emelkedés, vagyis álláspontjuk szerint semmi rendellenes nem történt. (Hogy pontosan mennyire hevült fel a sugárzó anyagot tartalmazó konténer, a cég nem árulta el, és hivatalos információt a hatóságok sem adtak, a zoom.hu szerda este arról írt, információjuk szerint 45 fokra hevült a tartály, aztán lehűlt 35 fokra.)

Azt a hatósági vizsgálatok valóban megállapították, hogy egészségre ártalmas izotóp nem került ki a környezetbe. Senkit nem kellett kórházba szállítani a repülőtérről. Ezért fel is oldották a reptér durván egy órán át tartó lezárását este 10 óra körül.

Feloldották a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának lezárását szerda éjjel. Kurucz László, a Budapest Airport helyettes szóvivője közölte, hogy a 2B-ről induló járatok késhetnek, reggelre azonban helyreáll a menetrend.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok