Pénteken ismét vizsgálja a magyar államadós-osztályzatot a Standard & Poor's nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings).

Pénteken ismét vizsgálja a magyar államadós-osztályzatot a Standard & Poor's

A cég a kialakult EU-szabályozási gyakorlatnak megfelelően várhatóan péntek éjjel, az európai és a New York-i piaci zárások után jelenti be döntését Londonban.

A hitelminősítő idén másodszor vizsgálja a magyar államadós-besorolást. Az első időpont február 16-án volt; a cég akkor megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek "BBB mínusz/A-3" szintű, befektetési ajánlású besorolását, és a magyar szuverén osztályzatra változatlan pozitív kilátást hagyott érvényben.

A magyar minősítés februári megerősítéséhez fűzött elemzésében az S&P Global Ratings kiemelte: a besorolásra tavaly augusztus óta érvényes pozitív kilátás elsősorban annak lehetőségét tükrözi, hogy a magyar gazdaság erősödő mérőszámai segíthetik a bankrendszerben folyamatosan zajló javulást, és ezzel megerősíthetik a monetáris politika transzmissziós csatornáját.

A cég annak idején közölte azt is, hogy 12-18 havi távlatban felminősítheti a magyar adósosztályzatot, ha a pénzügyi szektorban végbement legutóbbi javulások erősítik a hatóságok képességét a hazai monetáris kondíciók befolyásolására.

Az S&P februári elemzése szerint ennek jelei közé tartozna például a banki hitelkihelyezések még erőteljesebb fellendülése, amelyhez folytatódó gazdasági növekedés, többletes folyómérleg-egyenleg és kordában tartott államháztartási hiány társul.

A kialakult általános gyakorlat is az, hogy a hitelminősítők az egyes besorolásokra érvényes pozitív vagy negatív kilátásokat átlagosan 12-18 hónapos időtávlatban konvertálják osztályzatmódosításra, de ez korántsem írott szabály, sőt a kilátás előzetes módosítása sem előfeltétele az adósosztályzat változtatásának.

A Standard & Poor's a magyar szuverén osztályzat legutóbbi két felminősítését – köztük Magyarország visszaemelését a befektetési ajánlású kategóriába – úgy hajtotta végre, hogy előtte nem javította pozitívra a besorolás kilátását.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő mindegyike 2016 óta tartja nyilván a befektetésre ajánlott sávban – a Fitch Ratings és a Standard & Poor's "BBB mínusz", a Moody's Investors Service ugyanennek megfelelő "Baa3" osztályzattal – Magyarország hosszú futamú államadósság-kötelezettségeit.

Tavaly a Standard & Poor's mellett a Fitch Ratings is további felminősítés távlati lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar szuverén adósosztályzat kilátását. A Moody's magyar államadós-besorolásának kilátása továbbra is stabil.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hat időpontot tűzött ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára, de az eddigi időpontokban egyikük sem jelentett be módosításokat.

Az S&P Global Ratings pénteki felülvizsgálata után legközelebb – két hét múlva, augusztus 31-én – a Fitch Ratings vizsgálati naptárában szerepel a magyar államadósság-osztályzat.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy kilábalt a válságból, ami az előző kormányok idején tört rá. Mi még nem annyira. Mondjuk azt én nem tudom – és sajnos a nemzetgazdasági miniszter sem tért ki rá -, hogy ki a jó fene emleget minket példaként. Pláne Európában. Albániára gyanakszom, bár nem ismerem az ország jelenlegi gazdasági állapotát.
Nézzük a többi kijelentést egyesével, nehogy valaki abban a tudatban térjen nyugovóra, hogy reggelre kelve ránk szakad a tejjel-mézzel folyó hurrá. És valóban munkaerőhiány van, de azért, mert már annyian elmentek ebből az országból, hogy azt nem lehet tovább leplezni. De úgy tenni, mintha az üvöltve száguldó gazdaság és az ész nélkül fejlődő ipar szívná fel a munkaerőt, minimum csúsztatás. Az, hogy közben a KSH más módszert alkalmaz a szegénységi küszöb alatt élők meghatározásához, senkinek a tényleges helyzetén nem javít egy centit sem. Lehet bűvészkedni a számokkal, adatokkal, módszertannal. Egy darabig. De minden hókuszpókusz ellenére nincs érezhető gazdasági növekedés, viszont egyre élhetetlenebb az ország. Azt viszont tudom, amikor még több munkaképes ember hagyja el az országot és amikor az uniós fejlesztési források elfogynak. Akkor nem lesz többé mit újraosztani, de ellopni sem. Mert nem lesz, aki megtermelje. Addig is örüljünk együtt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, hogy mennyire jó is nekünk. Kijöttünk a bóvliból? És hogy kerültünk oda, drága tanácsadó úr? Elárulom: 2011 végén sikerült az Orbán-kormánynak leküzdenie az ország besorolását bóvliba. 15 év után először. Ha lehet, nem ájulnék el a gyönyörűségtől, amiért először belökték az országot, majd hat keserves év után sikerült egy lépéssel visszakapaszkodni. Ugyanis még most sem értük el a kormányváltáskori szintet. Én meg azt gondolom, hogy nem a jóléti társadalmat váltotta fel a munka alapú társadalom (az életben nem volt itt jólét), hanem a tudás alapú társadalom lehetőségét váltotta fel a feudális társadalom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.