Nincs egészségesebb hús, mint a nyúlhús – jelentette ki az agrárminiszter pénteken a Farmer Expón, a nyúlhús fogyasztást népszerűsítő országos kampány debreceni állomásán.

Agrárminiszter: a nyúlhúsnál nincs egészségesebb hús

Nagy István emlékeztetett: tavaly krízishelyzetben indították a nyúlhúsfogyasztási kampányt, hogy a madárinfluenza miatt a boltok polcairól eltűnt víziszárnyasokat kiváltsák.

A nyúl azóta a polcokon maradt, egy év alatt sikerült a fogyasztás megduplázni – tette hozzá a miniszter, aki ugyanezt az eredményt várja az idei kampánytól is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a nyúlhús

semmilyen allergén anyagot nem tartalmaz, ezért is közkedvelt alapanyaga a bébiételeknek.

A jövőt tekintve fontosnak nevezte, hogy minél nagyobb feldolgozottsági szintű, megfelelő konyhatechnikával előkészített nyúlhús kerülhessen a háziasszonyok asztalára, amit a két hazai nyúlvágóhíd biztosítani tud.

Ugyanakkor Nagy István szerint növelni kell a nyúlhúsnak az önellátásban betöltött szerepét.

"Fontos cél, hogy a vidék-Magyarországon újra visszahozzuk a kertekbe, a családokhoz a nyulat"

- mondta, hozzátéve: egy-két anyaállattal egy egész család hússzükségletét fedezni lehet olcsón és egészségesen.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője hozzátette:

ma Magyarországon 0,2 kilogramm az átlagos egy főre jutó nyúlhúsfogyasztás, az Európai Unió átlaga 2 kilogramm, a mediterrán országoké 8 kilogramm.

Az országos kampányban felhívják a figyelmet azokra az összetevőkre, amelyek biztosítják, hogy a nyúlhús a legegészségesebb húsfajta – jegyezte meg.

Juráskó Róbert, a nyúl terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: jelenleg mintegy 85 ezer anyanyúl van az országban, a vágóállatok száma 4,5 millió, amelyek nagy részét exportálják.

A rendezvényen bejelentették: a kampány során 150 kilogramm nyúlhús alapanyagot ajánlottak fel a a Debreceni Karitatív Testület részére. Az erről szóló tanúsítványt Nagy István agrárminiszter adta át Széles Diána alpolgármesternek, a testület társelnökének.

Széles Diána elmondta: a testületnek 17 civil szervezet a tagja, és adományaikkal az összes debreceni rászorulót el tudják érni. Karácsonykor például több mint háromezer családnak vittek adományokat, legközelebb már a nyúlhús is ott lesz az élelmiszerek között – fűzte hozzá.

81 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
Még hogy nincs itt elég nyúl?! Az ország lakosságának többség már egy jó ideje nyúlba ment át...:(((
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@cikicakk55: Megértelek, én se szeretem az ilyen véres jeleneteket, de azért mikor jószágokat tartottunk levágtam a csirkét, a néma kacsát, a vágó disznót is, miért mert muszáj volt .
A néma kacsa volt egy gácsér, meg négy tojó, egyszer a kutya amelyik soha azelőtt semmi jószágot nem bántott, megmarta a kacsákat, ugye azok nem voltak bezárva este elültek, csak mikor mennék dolgozni (éjszakás voltam) hallom hogy sipít az egyik kacsa megkerestük ott volt mind megharapdálva, le kellett vágni őket mert reggelre elpusztultak volna. Anya meg éjszaka pucolta őket meg !
cikicakk55
@Mirabilis, Commenter.
Látom ti is nagyon szeretitek a cicákat és az állatokat nem eledelnek,hanem kis kedvencnek tartjátok. Én a cicákkal jártam meg. ide fialt hozzánk egy cicamama több mint 10 éve. Akkor volt két ivartalanított nőstényünk és két kandúrunk. El voltunk velük( na meg még nem voltunk annyira betegek és csórok,mint most. Lényeg,hogy a kisfiam nem engedte,hogy a pici cicát oda adjuk a szomszédnak,akié az anya cica is volt. Na az aztán neki állt fialni. Eleinte még el tudtuk ajándékozni a cicákat,de később már egyre több maradta a nyakunkon és főleg nőstények.Akkor anyagilag már teljesen a padlón voltunk,még a fiunknak is nehéz volt megspórolni azt,hogy minden napra legyen étele. 3 évig könyörögtem menhelyeknek,hogy segítsenek. 19 cicánk volt,mikor a Szegedi cicamentők reagáltak a kérésünkre.Az összeset ivartalanították,a fiúkat és a lányokat is. Mindegyik kapott antibiotikumot,mert macskainfluenzásak voltak.Féreghajtót és bolhairtót is kapott mind. sajnos így is volt amelyiknél már késő volt a segítség. 14 cicán maradt.Aztán elütöttek kettőt,kettő meg öreg volt és meghalt. Így 10 cicánk maradt tavaly őszre.Akkor a fiam hozott haza, egy összefagyott,csupa véres kiscicát a Tisza árteréből. Nem örültem neki,de szerencsére fiú volt.Egész télen benn volt és meggyógyult. Azt mondtam soha többé nem fogadok be egy macskát sem. 3.hete él benn egy "Burmai" cicához hasonló kölyök cica. Szerencsére Ő is fiú és most kicsit jobb a körülményünk,így Őt beoltattam,féreghajtót is vettem neki és bolhátlanítva is van. ennyit a fene nagy kitartásomról. Pedig annyira szerettem volna egy kutyust mindig,de ennyi macsek közé már nem bírnánk anyagilag.
division
@dr. prédikátor: Akkor még anyósomat nem érted utol:-))
division
@dr. prédikátor: Elfut szerintem ha meglát:-)) Nálunk már csak ő van, mindenki más már eltávozott sajnos.
advocat
Nyulat soha! A bolti állatokkal már nincs gondom. Abban a formában. De nyulat, úgy sem. Túl lehet élni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.