Állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és GulyásGergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Budapesten, a Pesti Vigadóban az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából.

Állami kitüntetéseket adott át Kásler Miklós és Gulyás Gergely
Fotó: Mónus Márton/MTI

Ünnepi beszédében Kásler Miklós kiemelte: augusztus 20-a a magyar nemzet, a magyar állam legfontosabb ünnepe, "múltunk, jelenünk és jövőnk összekötő eleme, amely egyesít magában mindent, amit ma magyarnak nevezhetünk".

Szent István király érdeme megkérdőjelezhetetlen, de az ő műve csak a kezdet. Uralkodása óta ezer év telt el, és a magyarság megmutatta, hűséges a hagyatékához, ősi és keresztény hagyományaihoz, a szent koronához és hazájához – fejtette ki az emberi erőforrások minisztere. Úgy fogalmazott:

"Szent István államvallássá egyesítette a lelkekben már előtte is bontakozó kereszténységet, a szeretet hitét, a krisztusi értékek alapján utat mutatott nemzetének".

Kásler Miklós szerint Európában szétáradt Szent István szellemisége. Ennek köszönhetjük – mondta –, hogy "hazánk Európa bástyája lett, a magyar nemzet, a magyar kultúra és keresztény hitünk fennmaradt akkor is, amikor tatár dúlta, török rombolta, Habsburg sanyargatta, vagy a náci, vagy a szovjet tankok szállták meg, amikor ember- és istenellenes eszméket, különböző izmusokat akartak idegen földről idegen ideológiák és nagyhatalmak ránk kényszeríteni".

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyarok hitet tettek hagyományaik mellett a legnehezebb időkben is,

"miközben számos erős nemzet süllyedt el, veszíttette el országát, identitását, kultúráját, mert nem volt tartása, nem volt hite, elfelejtette hagyományait".

Véleménye szerint több ország van ma is, amely magát erősnek tekinti, de már nincs hite, "szeretete álságos, társadalmából kihalófélben vannak a történelmi és keresztény értékek, háttérbe szorult a család szeretete, támogatása". Hozzátette: Szent István ettől megóvta nemzetét, "élünk, ismét emelkedünk", és azokat ünnepeljük, akik tehetségükkel, szorgalmukkal és akaratukkal hozzájárultak Szent István alkotásának kiteljesítéséhez, gyarapításához.

A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely arról beszélt, hogy közös életünk, amelynek Szent István élete és műve a kiindulópontja, sok-sok ember életéből és művéből áll össze, és azok egymást segítve építik "egyre magasabbra" mindazt, amit a nemzet közös hagyatékként megőriz.

Mint mondta, az ország, a Kárpát-medence és a világon szétszóródott magyarság sokat köszönhet ezeknek a teljesítményeknek, amelyekből nemzedékről nemzedékre megújul az élete, újjászületnek közösségei, újrafogalmazódik kultúrája, megerősödik anyagi tehetsége. "Ezeknek egy része névtelen, egy része nevesített teljesítmény, amelyeket példaként és tanulságként, igazodási pontként és tanulságként méltán őrzött meg az emlékezet" – jegyezte meg. Gulyás Gergely azt mondta, a kitüntetésekkel nagyszerű teljesítményért, sok évtizedes elkötelezett munkáért, a nemzeti közösség kitartó szolgálatáért mondanak köszönetet. A díjazottak sokféle tudással, tapasztalattal, teljesítménnyel járultak hozzá a nemzet fennmaradásához, ugyanakkor ezek mögött "hasonló elkötelezettség, alázat, felelősségvállalás, munka és szeretet áll" – tette hozzá, hangsúlyozva, a kitüntetettek hozzájárultak ahhoz, hogy "Magyarország mindannyiunknak egyszerre lehessen otthona és hazája".

A miniszter úgy fogalmazott: a nemzet életében összefonódik mindannyiunk sorsa. "Az, hogy milyen lesz a közösség, milyen lesz a jövőnk, azon múlik, itt és most mit teszünk meg egymásért, közös hazánkért." Az ünnepségen Kásler Miklós átadta a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetéseket, Gulyás Gergely pedig a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetéseket. A két miniszter közösen adta át a Magyar Érdemrend középkeresztje és a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal állami kitüntetéseket.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
@Sámannus: köszi mint egyes kitüntetettek egykori tanítványa, most nagyon szégyellem magam. Ide jutottak immár nem tisztelt tanáraim...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
Sajnos a tudomány művelőinek is egy életük van, és elgondolkodhatnak azon, hogy kinek dolgoznak. egy bizonyos határig nem tekinthetjük őket megalkuvónak, mert az ország érdekeit szolgálják elsősorban. sokkal kiélezett helyzetekben is dolgozniuk kell. Lovászéknak is el lehet gondolkodni, hogy mikor lépnek fel egy Szaharov-típusú tiltakozással, de ehhez még nem keltek ki magukból a csinovnyikok eléggé, de volt már néhány tanulmány amiben belepiszkáltak a moslékos fejekbe.
Az ismerősöm is a tudományos munkájáért kapott elismerést. A másik véglet amiben most élünk, nem kapná meg. Amúgy is annyira új dolgot művelt, hogy ma különösen nem lenne számára előnyös, mert kriminalisztikával is foglalkozott...
Mirabilis
Vannak a Soros bérencek a fidesz szerint, és vannak a fidesz bérencek szerintem, akik átvették a díjat.
cikicakk55
Micsoda gusztustalan dumát eresztett meg Augusztus 20 ünnepének alkalmából. Ez a tetves gárda( mondjuk Gulyás Gergely lehet,hogy nem mert túl fiatal hozzá) 30 éve még kifejezetten keresztény ellenesek voltak. isten nevét ki sem lehetett ejteni. Akiről megtudták,hogy párt tag létére bár melyik családtag,vagy rokon vallásos,már ment is a fazékba. Mocskos egy társaság volt,mert azt lesték kit mikor miért tudnának feljelenteni. Orbán ordította leghangosabban,hogy " Ruszkik haza" "tavaris Konyec" Most meg csúszik mászik Putyin lába előtt mint a pincsi kutyák. A Fidesz tele van olyan álkeresztényekkel,akik az apjukat anyjukat is feljelentették volna ha azok a templom közelébe mennek. Most meg annyira hű keresztények,hogy minden pap valagát fényesre nyalják. Nem tudom,hogy van-e isten,mert én nem foglalkozom ilyen dolgokkal,de volt már,hogy elgondolkoztam rajta,hogy ha tényleg létezne,akkor miért engedi,hogy egy egész országgal pár mocskos hatalommániás és pénzsóvár gerinctelen ezt tegyék. Úgy tudom,hogy Isten szeme mindent lát..Akik ebben hisznek,miért nem figyelmeztetik Istent arra,hogy mi megy itt,mit kell egy ország népének elviselnie.? Azért ehhez a beszédhez már pofa kellett,hogy felolvassa.
Nessy
Van képük Szent Istvánra hivatkozni! Mondja drága professzor úr, olvasta valaha István király intelmeit Imre hercegnek? Szerintem nem!
Commenter
@Nessy: A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy' méltán állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén."
István Róma példáját hozza fel, aki azáltal vált dicsőbbé, mert "sok nemes és bölcs áradt hozzájuk különb-különb tájakról". Az idegenek különböző nyelveket, szokásokat és fegyvereket hoztak magukkal és ezzel elrettentették az ellenséget és emelték az udvar fényét. Mert gyenge az az ország, melynek csak egy nyelve és szokása van. Ezért István arra ösztönzi fiát, hogy gyámolítsa a jövevényeket …"Mert az egy nyelvű és egy szokású királyság gyenge és esendő. Ennélfogva megparancsolom neked fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsd és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak."
Szegény király. Már ő is sorosbérenc és migráncspárti volt, sőt migráncsot vett feleségül. Várom a Stop Vajk, Stop István! plakátokat is!
Nessy
@Commenter: Nálunk a történelemből az a valós, amire pártunk és kormányunk azt mondja!
Kösz az idézetet, erre gondoltam, csak már nem emlékeztem rá pontosan. Pedig valaha megtanultuk! Igaz, akkor más aspektusból.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok