Indokolatlannak, illetve csalódást keltőnek nevezték az MTI-nek nyilatkozó elemzők a Standard & Poor's (S&P) nemzetközi hitelminősítő pénteken este nyilvánosságra hozott döntését, amely nem változtatott a magyar államadósság-besorolásán.

Nem változott Magyarország államadós-besorolása, elemzők szerint ez csalódás

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője kifejtette: teljesen indokolatlan a felminősítés elmaradása, a hitelminősítő intézetek

akár több fokozattal is le vannak maradva a hazai gazdasági folyamatoktól, valamint a piaci árazásoktól.

Úgy vélekedett, a felminősítés elmaradását különösen indokolatlanná teszi, hogy a hazai bankrendszer helyzete és kilátásai határozottan javultak az utóbbi években. A hitelezés érdemben gyorsult, a vállalati hitelállomány már számottevően bővül. A bankok forrásellátottsága bőséges, mivel a betétállomány messzemenően meghaladja a hitelállományt, a hitel/betét arány 70 százalékra csökkent a tíz évvel ezelőtti 160 százalékról. A hazai bankrendszer ezért nincs rászorulva külső forrásokra, szemben a 10 évvel ezelőtti helyzettel, sőt nettó külföldi finanszírozóvá vált. A bankrendszer tőkeellátottsága és profitabilitása kiváló, eszközállománya a rosszhitel állományok meredek leépülésével érdemben javult – mutatott rá.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy

a hazai gazdaság kiegyensúlyozottan, fenntartható módon, dinamikusan növekszik, a magas külső finanszírozási képesség hatására a külső adósság meredeken csökken, sőt, jövőre a hazai gazdaság talán a történelemben először, nettó külső hitelezővé válhat. Az államadósság-ráta egyelőre csak lassú ütemben csökken, de a következő években az EU-források lehívásával a nominális adósság is mérséklődhet, így az adósságráta látványosan, bőven a GDP 70 százaléka alá süllyedhet. A GDP növekedése messze felülmúlhatja a hitelminősítő várakozásait. Mindezek hatására jövőre már elkerülhetetlennek látszik a felminősítés, de már a következő lépés is indokolttá válhat

- emelte ki Suppan Gergely.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint nem volt hatalmas meglepetés, de kis csalódottságra azért okot ad, hogy az S&P nem változtatott Magyarország államadós osztályzatán. A csalódást leginkább az jelenti, hogy bár az S&P már 2017 augusztusa óta pozitív kilátással látta el a besorolást (BBB-), úgy tűnik, egy év nem hozott elég bizonyítékot a felminősítéshez. Pedig általában 12 hónap elég szokott lenni arra, hogy egy hitelminősítő elhatározza magát a felminősítés mellett.

Egy esetleges felminősítés esetén Magyarország előreléphetett volna a BBB kategóriába, amelyre legutóbb 2010 decemberében volt példa

- jegyezte meg.

Hangsúlyozta, összességében továbbra sem lehet rossz helyzetről beszélni, tekintettel arra, hogy Magyarország továbbra is befektetésre ajánlott kategóriában és a lehetséges felminősítés előszobájában maradt. Várhatóan a piacon sem okoz érdemi mozgást a döntés, a forint és a hozamkörnyezet most elsősorban a törökországi eseményekre reagál – jelezte. Úgy vélekedett, könnyen lehet, hogy ez utóbbi is – vagyis a jelenlegi geopolitikai kockázatok, a feltörekvőpiaci-turbulencia, a kereskedelmi háború réme – késztette átmeneti megtorpanásra a hitelminősítőt.

A pozitív kilátás megerősítése egyben azt is jelenti, hogy akár már a következő felülvizsgálat során, vélhetően 2019 tavaszán jöhet a felminősítés. Ehhez azonban továbbra is javuló tendencia kell a bankszektorban (csökkenő nem teljesítő hitelállomány és erősödő hitelezés), valamint további dinamikus adósságcsökkentés – mutatott rá.

Virovácz Péter emlékeztetett: az idén még egy lehetőség maradt a felminősítésre: a Fitch augusztus 31-én vizsgálja felül a magyar BBB- besorolást, amely idén március óta már pozitív kilátással párosul.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Miert is kellett volna javitani? Rekord szinten az allamadossagunk. Orulhetunk hogy nem rontottak a besorolason.
Persze orbanek ezt majd ugy talaljak a birkaknak hogy Soros all a besorolas mogott.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Miert is kellett volna javitani? Rekord szinten az allamadossagunk. Orulhetunk hogy nem rontottak a besorolason.
Persze orbanek ezt majd ugy talaljak a birkaknak hogy Soros all a besorolas mogott.
Gauntlet
Mitől változott volna? Ugyanaz a társulat van hatalmon! Ráadásul kezdik eltitkolni a kínai, orosz, stb hiteleket!
karma1
@Yoda69: @Gauntlet: Ha valami, akkor ez mar teljesen erthetetlen szamomra... A Wikipedia szerint minden nagyon szep, minden nagyon jo, mindennel megvannak elegedve. Igaz viszont, hogy egy kurva szo sincs az EU-s hitelekrol, viszont novekvo gazdasagot prognosztizal, 80 %-os magantulajdonu ipar mellett.
valahogy a nemzeti adossag kimarad az elemzesbol - erdekes modon.
Viszont ha idejon meg egy karogo fideszes buzi, aki Gyurcsanyozik, annak nyugodtan a pofajaba lehet vagni, hogy utoljara az orszagot 2010 decembereben soroltak feljebb, vagyis a vilagvalsag - recesszio utan a Gyurcsany kormanynak (es egyaltalan nem elfeledheto modon a Bokros csomagnak) koszonhetoen! (Mert orban csak 2010 aprilisaban kezdte el "aldasos" tevekenyseget, 8 honap pedig nem lehetett az orban kormany erdeme...)
Vajon mi kell meg ahhoz, hogy a hiteles nemzetkozi minosito cegek realis alapszamokat kapjanak Magyarorszagrol?Aki Magyarorszagon el es penzugyi szakember, kozgadasagi vegzettseggel, az mind a fejet fogja, es nem erti, hogy mi folyik itt.
Tudjak vajon ezek a felminosito cegek, hogy peldaul mar nincs meg a devizatartalekunk? Ismerik az OLAF jelenteseket, es az abban foglalt elsibolt osszegeket, amiket az EU visszakovetel?
Ismerik a szocialis- es egeszsegugyi ellatas minoseget? Az arra forditott osszegeket? (Ill. hogy mennyi penz hianyzik onnan?)
Ha egy magyar ujsagiro vagy kozszervezet elott nem lehet nyilvanos egy ilyen adat, a kulfoldiek megis hogy jutnak ezekhez?
Hallottak a birosagok atszervezeserol es arrol, hogy most eppen egy olyan birosagot fognak felallitani, ami csak a fidesz mocskos ugyeit lesz hivatott elsikalni?
Hallottak ezek arrol, hogy a magyarok nyugdijpenztarabol kiloptak a 3000 milliard forintot?
Mondjuk lelkuk rajta, ha nem, es egy gyanutlan (vagy e'letunt) befekteto nalunk veszti el a penzet?
justhpeter
Hát úgy jártunk, hogy nem csak azt látták, amit az orruk alá dugtunk, hanem azt is amit a hátunk mögé rejtettünk. A pozitív kilátás pedig még az, hogy a pofánkba is röhögtek.
Clavigo
Állítólag "" le kell sz@rni "" a hitelminősítők elemzéseit,megállapításait ( by Felcsuti Bóvlihuszár ) ... Vagy mégsem ?
Eladott Ország
A csúcsról márpedig csak lefelé visz az út. Konkrétan sereghajtók vagyunk, messze leszakadva Románia, Szlovákia, Csehország, Lengyelország teljesítményétől. Az építőipar addig tud és addig is fog szárnyalni, ameddig az uniós pénz ömlik az országba. Tovább nem. Egy darabig még tolja az állami agybaj, a stadionépítések és hasonlóan felesleges, de legalább sokszorosan túlárazott ökörségek, de az nem valódi fejlődés, csak annak látszata. Az ország gazdasági kitettsége hihetetlenül magas, ha az autóiparban bármi negatív esemény bekövetkezik, már fejre is álltunk. Ezzel szemben a statisztikák meghamisítása, a számokkal és adatokkal bűvészkedés ellenére az államadósság nem csökken, még az ellopott nyugdíjvagyon 3000 milliárdja ellenére sem. Szép próbálkozás valami homályos gazdasági válságra fogni a bekövetkező bajokat, de nem érdemes. Az országot szétlopták, az Unió talán végre a sarkára áll és visszafogja a kifizetéseket. Az pedig fájni fog. Nem kicsit, hanem nagyon. És nem az ellenség, Soros lesz a bűnös.
Clavigo
Majd " szabacsságharcolunk" megint,,, oszt jó napot.
nevemnick
Mindenki hülye, csak a Nemzethy Trutymó Zrt. a traktor.
Zeta
Az elemző cegekkel csak értetlenkedni tudnak.
Süllyedünk csendben.
Itt, ha felminősítés lesz az csak az adatok elsíbolásával érhető el. Márpedig mutatóink a V4 ek körében is csak romlott , a tágabb régióhoz hasonlóan. Mért is állnak értettlenül a felminősítés elmaradása mellett?
simmering73
Azon csodálkozom, hogy nem minősítették le.
papa.49
A SZAGÉRTŐK meg szakértették azt amihez lila fingjuk sincs, örülhet a csutigörény hogy nem lefelé mozdult el a mutató !!!
tudode
A félresikerült PATRIÁR-KÁNK ne ringassa magát abban a hiszemben, hogy NEM FIGYELIK az elemzők még a HOKIZSEBÉT "is"!
.
Tudatában vannak az IMF adósság visszafizetésének körülményeivel is, ill. abban, hogy a KÜLPIACRÓL qva drágán vetetett fel, már a GONDNOKSÁGA alá helyzett v a kuszaszemmel, vagy a FELADATA SÚLYA alatt elfonnyadó icike picike misikével!
.
Oszt'
.
-- a Paks-II kapavágás nélküli hitel felvétele, amelyet még az UNOKÁK is szívni fognak, oszt,
.
- a sehova vezető kinai csing, csüng vasútvonal, oszt
.
- a LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYEK után fizetendő kamat, oszt
.
-- KI TUJDA MÉG MIT KOLDULT ÖSSZE repkedése folyamán vándorútjai közepette
.
Tartva MARKÁT, mint a Marcsa a lyukas zsákjába, mivel az ALKOTMÁNYOS KÖLTSÉG őféleségeit illeti úgy, hogy annak HÜLT HELYE van, lesz, amíg az ország NYAKÁN LÓGNAK ingyen élősködőkként!
kereső
Lehet,hogy e miatt tovább tart majd az akkumlátorok feltöltése?Hiszen olyan nagy volt a várakozás,hogy most már biztosan...Nem vagyok Magyarország ellendrukkere, de erre a "teljesitményre" ,amit ezek produkálnak 2010 óta, nem lehetett más a válasz.Mert a felszin ,főleg a kormány számai tükrében csicsás,de a mélyben nagyon is ott vannak azok a problémák, amelyek ,ha súlyosbodnak,az ország bedőlését is okozhatják.Erre még rátesz, hogy újgazdagjaink nem az eddig "megtermelt" jövedelmüket fektetik be vásárlásaikba,hanem hiteleket vesznek fel a saját!!! bankjaiktól( mkb,fhb,bb.és újabban a takarékok).
Eladott Ország
@kereső: Vajon mennyi orosz és kínai hitelt vehettek már föl? A Paks 2 beruházás becsült költsége csúszások nélkül nagyjából 12,5 milliárd euró 3750 milliárd forint. Elkezdtük lehívni a paksi orosz hitelt - Azaz 30 milliárd forintot elkérünk hitelbe és egyből ... Nyizsnij Novgorodba és Moszkvába megy a pénz.
Eladott Ország
@Clavigo: ma, 07:19; Ez a harc lesz a végső...
36
Kár. Pedig ezzel a belét kidolgozó magyar embernek biztatást adtak volna.
Yoda69
@36:
A belet kidolgozo magyar embernek az adna biztatast, ha ez a geci, verszivo banda eltakarodna a busba.
36
Kb. Egy hónapja írtam, hogy csak merem remélni a felminősítést.
Azután bejelentették a BMW beruházást. Ekkor még jobban fogyott a reményem. A BMW egy családi vállalkozás. Nem elég liberális és nem elég globális az ilyen S&P-nek. Szóval semmi. Bezzeg ha az Audi, vagy a Mercedes tolna még egy-egy üzemet. Na, az más lenne. Hát, ilyen ez a nagy büdös globalizmus...
Commenter
@kereső: sőt, jóindulatúak! Mehettünk volna a "teljesítményük" alapján még bóvlibb kategóriába is, ahogy fogunk is, ha 2030-ig hatalmon marad ahogy tervezi.
Sámannus
Az MNB-s lányok miatt jogos a bizalmatlanság. Itt már minden szabályt áthágtak.
szaboria1
Szegény elemzők nem tudják biztosan mennyi már az igazi hitel állományunk.
papa.49
@szaboria1: Azt hiszem rátapintottál a lényegre már azt se hiszik el a szartocsynak ha kérdez valamit !!!
Peller Anikó
@papa.49: Ne azt nézzétek amit mondok, mert hazudok mint az állat. Azt nézzétek amit lopok, az összeharácsolt milliárdokat nézzétek, arra vagyok büszke, nem a tetves választóimra akik összevisszasza vaztak 2010-ben az őrületbe kergetve engem a nagy napóleonram szeszt.
Clavigo
@m73: " Boldog karácsonyt,,,,oszt jó napot"...KB. ennyi az,,amit papír nélkül bele tud röfögni a zemberek arcába.
Cicamama55
Mert van ahol nem elég csak a matek végeredményét közölni, utána is számolnak...
cikicakk55
Úgy látszik az ország határain kívül már nem csak a Fidesz média fogható. ott látják azt,amit itthon megpróbálnak elhitetni az emberekkel.Szerencsére itthon is egyre kevesebben hisznek nekik. Az én olvasatomban úgy jön le,hogy már a Fideszes seggnyalók sem hajolnak már annyira mélyre,ha megjelenik a zsebdiktátor.
papa.49
@Eladott Ország: A baj az nem ő esett alá !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.