Az LMP szerint a kis- és középvállalkozásokat a fővárosnak száz-százezer forint erejéig támogatnia kellene abban, hogy a műanyag zacskókat környezetbarát csomagolással helyettesítsék.

Új világ jöhet, száműznék a műanyag szatyrokat Budapestről

Gál József, az LMP fővárosi képviselője szombati sajtótájékoztatója után az MTI-nek elmondta: Tarlós István főpolgármesterrel, Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettessel, valamint Szalai Piroskával, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumának vezetőjével szeretnének egyeztetni ebben az ügyben.

Az LMP koncepciója szerint a kis- és középvállalkozások esetében támogatnák a műanyag zacskók használatának teljes megszüntetését, a környezetkímélő megoldásokat.

Példaként említette a pékárut és a zöldséget, gyümölcsöt árusító cégeket, amelyeknél újrahasznosítható papírzacskóra cserélnék a műanyagot, de a kör bővítését is elképzelhetőnek tartanák.

Gál József elmondta: elképzeléseik szerint a programot a főváros finanszírozná, és már a 2019-es költségvetésben megjelenhetne az erre fordítandó, tízmilliós nagyságrendű támogatás. A főváros 1+1 forintos konstrukcióban minden, a műanyag zacskó cseréjére fordított forint mellé ugyanannyi támogatást adna, százezer forint erejéig.

Egy műanyag zacskó lebomlása négyszáz év, és egy évben egy ember átlagosan ötszázat használ el belőle.

A szakemberek szerint 2050-re több műanyag lesz a tengerekben és óceánokban mint hal, ezért nem pártügyről, hanem minden ember közös ügyéről van szó – hangsúlyozta Gál József.

(MTI)

Fotó: pexels.com

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
..ha jobban belegondolunk nem is a műanyag szatyrok a legnagyobb környezetszennyezők hanem a műanyag palackok...na azt tiltsák be.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ila51
Írországban már régóta támogatják a mosható vászon szatyrokat ...
RonaGyuri
nálunk a dolog kimerült abban, hogy pénzt kérnek érte! =))
Csizmás Kond
..ha jobban belegondolunk nem is a műanyag szatyrok a legnagyobb környezetszennyezők hanem a műanyag palackok...na azt tiltsák be.
Jozefina
Nem támogatni, hanem büntetni kell mindazon kereskedőket, akik műanyag zacskót használnak!!! Van természetesen lebomló is, de célszerő ez előttem már említett mosható vászon zacsi, amit elhasználódás után ingyért ki is lehetne cserélni!!!
kripton
Hurrá! Így a budapesti tengerekben és óceánokban 2050-ben is több lesz a hal, mint a műanyag.
Dr plágium
@RonaGyuri: A C&A a papír zacsit pénzért adja, és kénytelen vagy megvenni, mert a bevásárló szatyorba mégsem teheted a ruhát...
Jozefina
@Dr plágium: már mindenött (nyugaton is) pénzért adják. Nagyon ritka ahol nem!!!
Csizmás Kond
Amúgy ez az egész műanyaghiszti nem is a környezetszennyezésről szól hanem a piaci vagy kimérős termékek megszüntetéséről, hogy jobban éljen a szintén müanyagizében előrecsomagolt termék.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.