Megszólalt annak a magyar orvoscsoportnak a vezetője, amely szombaton sikeresen végzett el egy különleges és nehéz operációt egy bangladesi sziámi ikerpáron. Az orvosok Hudák István vezetésével a hét végén sikeresen választották szét az agyi érszakasz legveszélyesebb részét Bangladesben, az ikrek azóta felébredtek és jól vannak.

Orvostudományi áttörést ért el Csókay András, Hudák István és Pataki Gergely, akik egy forradalmi magyar módszerrel újabb lépést tettek a fejükön összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztásában. A második, mintegy ötórás műtét során az agyi érszakasz legveszélyesebb részét sikeresen szétválasztották, az ikrek azóta felébredtek és jól vannak.

Dr. Csókay András a Magyar Időknek beszélt erről, és

óriási előrelépésként értékelte a kétéves gyermekeken elvégzett műtétet.

Azt mondta:

a további beavatkozások is bonyolultak és kockázatosak lesznek, hiszen – többek között – szét kell választani az összenőtt koponyát és az agyakat, de a vénákkal remélhetőleg már nem lesz gond.

Az orvoscsoport Hudák István vezetésével szombaton sikeresen választotta szét a fejüknél összenőtt bangladesi gyerekek agyi érszakaszainak legveszélyesebb részét. A két gyermek azóta felébredt és jól van.

A fejüknél összenőtt gyerekeknek nemcsak az agya van összetapadva, hanem közös óriásvénáik vannak, ez jelenti a legnagyobb kihívást

– magyarázta Csókay András, hozzátéve: a szétválasztó műtétek csaknem ötven százalékában mindkét gyerek meghal, ezért az ilyen beavatkozások hatalmas kockázatot jelentenek.

Amikor november végén megláttam a képeket az ikrekről, imádkozni kezdtem, s Isten juttatta eszembe, hogy érpályán keresztül, katéteres eljárással kellene elzárni a vénákat, mert így sokkal nagyobb a túlélési esély

– árulta el a lapnak Csókay András.

Jelenleg a világon Hudák Istvánon kívül nem tudja más megtenni, hogy a combok fővénájából az érfalon belüli megközelítéssel bekanyarodjon a vékony falú agyi vénákba, és megtörténjen a szétválasztás

– fűzte hozzá.

A szombati műtét során ezt az egyedülálló eljárást alkalmazták a világon először, az érpályán keresztül elzárták az összes közös nagyvénát, és ezzel óriási előrelépést tettek afelé, hogy véglegesen sikerüljön az ikrek szétválasztása.

Forrás: Magyar IdőkBlikk, Zoom.hu, MTI

Címlapi kép (illusztráció): Pixabay cco

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr plágium
Minden tiszteletem Csókay tanár úré, de szerintem a saját megszerzett tudása és tapasztalata adta a kezébe a megoldást.
Jozefina
Hihetetlen, hogy mire képesek!!! Nagyszerű csapat!!! Ilyen híreket szívmelengető olvasni!!! Gratula!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.