Magyarországon volt a legtöbb megbetegedés a múlt héten.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adataira hivatkozva közölte a hvg.hu, hogy hazánkban volt a legtöbb nyugat-nílusi láz miatti megbetegedés a múlt héten az egész Európai Unióban.

Ennél nagyobb számban csak Szerbiában – 24 eset – észlelték a lázat, de déli szomszédunk nem uniós tagállam. Az augusztus 10-e és 16-a közötti időszakra vonatkozó legfrissebb adatok szerint az EU-n belül "41-en fertőződtek meg a betegséggel, Magyarországról 16-an, Görögországból 15-en, Romániából 8-an, Horvátországból ketten" – olvasható a cikkben.

Hazánkban is felütötte fejét a nyugat-nílusi láz, a múlt héten itt volt a legtöbb megbetegedés

Fotó: pixabay.com CCO

Magyarországon nem követelt halálos áldozatot idén eddig még a nyugat-nílusi láz, de Görögországban egy, míg Szerbiában ketten haltak bele a fertőzésbe. Horvátországban pedig olyan helyen is megjelent a láz, ahol eddig nem tapasztalták.

"Magyarországon Bács-Kiskun megyéből jelentették a legtöbb fertőzést az elmúlt időszakban, ötöt, Pest megyéből hármat, Budapestről kettőt.

2018-ban Magyarországról már 39 fertőzést jelentettek, eddig senki nem halt bele a fertőzésbe. (Szerbiában már 11-en, Görögországban 4-en, Olaszországban 3-an, Koszovóban és Romániában 1-1 ember.)" – írja a hvg.hu.

Meg kell előzni a szúnyogcsípést

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztályának osztályvezetője a nyugat-nílusi vírus szerbiai megjelenése miatt még augusztus 2-án adott ki figyelmeztetést, amelyet az MTI közölt.

Magyarországon nem fordul elő tömegesen a vírus – tette hozzá Molnár Zsuzsanna.

Elmondta: a vírust a költöző madarak hozzák be Európába, és a szúnyogok terjesztik. Az ember szúnyogcsípés révén fertőződik meg, a betegség emberről emberre természetes úton nem terjed.

Azokon a területeken azonban, ahol a vírus cirkulál, a véradományok gyűjtését fel kell függeszteni. Ha valaki akár egy éjszakát is töltött olyan helyen, ahol megjelent a vírus, azt 28 napra ki kell zárni a véradók közül – hangsúlyozta.

A betegségre specifikus terápia nincs, csak tüneti kezelést lehet alkalmazni. Oltóanyag nem áll rendelkezésre, a kísérleti vakcinák még fejlesztés alatt állnak – közölte Molnár Zsuzsanna.

A szakember szerint a szúnyogcsípést kell megelőzni, elkerülni. Csökkenteni kell a szúnyogtenyészhelyek számát, szúnyoghálót, szúnyogriasztót kell alkalmazni. Mivel a szúnyogok szürkületben, hajnalban támadnak, ilyenkor érdemes hosszú szárú nadrágot hordani.

Az osztályvezető tájékoztatása szerint a fertőződést követően 80 százalékában tünetmentes marad az ember. A szúnyogcsípés után 3-14 nap múlva jelentkezhetnek az első tünetek. A fertőzés jellemzően influenzaszerű tüneteket okoz: láz, fejfájás, gyengeség, izom- és ízületi fájdalom, rossz közérzet, étvágytalanság, esetleg nyirokcsomó-megnagyobbodás, de bőrkiütés is megjelenhet.

Az emberek az esetek többségében 3-6 nap alatt meggyógyulnak, de súlyos esetekben idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek, és agyvelő- vagy agyhártyagyulladás is kialakulhat. Ez jellemzően a 60 éven felülieket érinti. A tünetek: fejfájás, láz, tarkómerevség, zavartság, merevség, görcsök, mozgáskoordinációs zavarok. Az immungyengeséggel járó állapotok növelik az elhalálozás kockázatát.

Tavaly 23 megbetegedést regisztráltak Magyarországon. Mivel most korábban kezdődött a szezon, idén akár több is lehet a megbetegedések száma, mint tavaly. Különösen azért, mert ebben az évben feltételezhetően a tavaszi időjárás is a szúnyogok szaporodásának kedvezett.

(hvg.hu/MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Na kásler apó lehet intézkedni!!! Vagy mejd ha lesznek súlyos megbetegedések??!! Vajon melyik letelepedési kötvényes hozhatta be???
anima
Földrengések (természeti katasztrófák)
Járványok
Éhezés.
Halál.
A három lovas...

Ez jóóóóó...
Minél rosszabb, annál jobb.
Annál előbb jön el a szabadulás - nem mindenkinek, csak a normálisoknak.
Qrva sok ember fog elpusztulni Armageddon csatájában.

Sok mondanivalóm lenne.
Mi választ el egy hitetlent, egy hívőtől?
Menj el a gyülekezeted papjához. Kérdezd meg. aztán, miután rájössz, hogy nem tudja a választ, kérdezz meg engem.
De csak azután gyere vissza hozzám, miután kiderült a számodra, hogy senkitől nem kapod meg. a választ.

De amit tőlem kapsz, azt nem teszed zsebre !!!
Kemények vagyunk, mint az orosz tél.
Még így is akarod?

Mazochisták, előre !!!
anima
Csak vicceltem!
Dugig vagyunk szeretettel!

Mármint nem mi szeretjük Istent, hanem Ő szeret minket - mert az van kistáskák, hogy nekünk fogggalmunk sincs az igazi szeretetről.
Ez nagy különbség - a megértés tekintetében is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.