Szili Katalin miniszterelnöki megbízott egy csütörtöki kolozsvári pódiumbeszélgetésen kijelentette, hogy megtiszteltetés számára az autonómiaprogramok összehangolásának feladata, és úgy érzi: sokkal jobban való ez neki, mint a pártpolitikai acsarkodás.

A politikussal Magyarország kolozsvári főkonzulátusa szervezett beszélgetést a Kolozsvári Magyar Napok keretében a politikai pályaívét tükröző Mindig a haza című tavasszal megjelent könyv kapcsán. Az Országgyűlés egykori elnökével Mile Lajos főkonzul és Galló Béla, a könyv szerzője beszélgetett.

Szili Katalin elmondta, optimistább a kárpát-medencei autonómiatörekvések ügyében, mint sokan mások. Úgy vélte, a minority safepack európai polgári kezdeményezés és más európai folyamatok is tágítják a kisebbségpolitika kereteit, és ez segíti a kárpát-medencei magyar közösségeket abban, hogy autonóm státust szerezzenek. Azt is fontosnak nevezte, hogy Magyarországon politikai konszenzus van a nemzeti kérdésekről, amelyből csak egyetlen párt vonja ki magát.

A politikus saját pályájára visszatekintve elmondta: a keresztény-szociális eszmerendszert érezte legközelebb saját gondolataihoz, de ez az ideológia soha nem tudott igazán teret nyerni Magyarországon. Úgy vélte azonban, hogy mára már nem az eszmék határozzák meg a pártok cselekvését.

Az Orbán-kormány sokkal baloldalibb volt, mint bármelyik magát baloldalinak valló párt, amikor a svájci frankban eladósodottak problémáját megoldotta – jelentette ki.

"Büszkén vállalom ma is, hogy nemzeti ügyekben elkötelezett, keresztény szellemű, szociális elkötelezettségű baloldali ember voltam a politikában" – jelentette ki Szili Katalin. Úgy vélte: a könyv tulajdonképpen az ő életpályáján keresztül mutatja be azt, miért vált mellékszereplővé a baloldal a magyarországi politikában.

Galló Béla, a könyv szerzője úgy vélekedett, hogy Szili Katalin Nagy Imréhez és Pozsgay Imréhez hasonlítható a baloldali politikában. Mindhárman azáltal lógtak ki a sorból, hogy a konkrét magyar valóságból indultak ki, nem pedig az ideológiából. Amint maga Szili Katalin említette meg, az MSZP-n belül szoknyás Pozsgayként is emlegették.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
"Galló Béla, a könyv szerzője úgy vélekedett, hogy Szili Katalin Nagy Imréhez és Pozsgay Imréhez hasonlítható a baloldali politikában". Pozsgay Imre rendben van, mert ő is a fideszben végezte, de Nagy Imre? A nevét a szájára nem vehetné ez a másik csicskatika, de ki az a gallóbéla? sem. szili még el is árulta párttársait és segített megbuktatni azt a miniszterelnököt akinek a kormányzása alatt az Országgyűlés elnöke lehetett. Dupla nulla ez a nő. Nem csak testi, de szellemi és erkölcsi fogyatékos is.
SystemError
Szerintem ő már azt szeret, amit mondanak neki...
balos
Vannak olyanok,akiknek kár volt megszületni!A fent említett alkesz is ezen fajták közé tartozik!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.