Varga Mihály pénzügyminiszter örül ennek.

Magyarországon 9 millió darab bankkártyát használ a lakosság, ezeknek már a 75 százaléka alkalmas érintős fizetésre, a bankkártyákkal, mobilfizetéssel és az egyéb modern elektronikus fizetési megoldásokkal már 110 ezer üzletben, szolgáltatónál lehet rendezni a számlát, összesen közel 140 ezer darab kártyaolvasó segítségével – mondta Varga Mihály az MTI-nek.

Egyre többször fizet elektronikusan a magyar lakosság

Fotó: pixabay.com CCO

A pénzügyminiszter jelezte: 2016 végén még csak 85 ezer elfogadóhely volt, a növekedés nagyban köszönhető a Pénzügyminisztérium bankkártya-terminál telepítési programjának

Varga Mihály aláhúzta: a fizetési rendszer digitalizációjának jelentős versenyképességi hatása van, mert a készpénzkímélő megoldásoknak köszönhetően gyorsabban, biztonságosabban, olcsóbban és kényelmesebben intézhetők a pénzügyi tranzakciók.

Napjainkban a gazdaságban jelen lévő készpénzállomány több mint 5000 milliárd forintot tesz ki, meghaladja a GDP 14 százalékát, miközben az uniós átlag 8 százalék körül mozog. A készpénz gyártása, őrzése, szállítása és napi feldolgozása több száz milliárd forint költséget jelent a magyar társadalomnak minden évben. A pénzügyi tudatosság erősítése, valamint készpénz helyett a korszerű, elektronikus fizetési megoldások használatának ösztönzése mindenki közös érdeke – mutatott rá Varga Mihály.

A miniszter emlékeztetett: a pénzügyi tárca két éve írt ki kétfordulós pályázatot, összesen 60 ezer darab POS-terminál kedvezményes telepítésére. Első körben mintegy 30 ezer kártyaolvasót már kihelyeztek a szolgáltatók az üzletekbe. Folyamatosan zajlik a többi készülék telepítése is, így az országban egyre több kisboltban vagy szolgáltatónál találkoznak majd az ügyfelek, a vásárlók új terminálokkal, amelyek jelentősen megkönnyítik a fizetést. A program zárása után a hazai üzletek POS-terminál lefedettsége már közel 80 százalékos lesz. A program különösen a kistelepüléseken javította a hozzáférést az elektronikus fizetéshez. A pályázat indulása óta körülbelül 1000 olyan faluban telepítettek POS-terminált, ahol korábban nem volt lehetőség a bankkártyák használatára. Jelenleg már a települések kétharmadán van kártyaolvasóval felszerelt üzlet, a program zárása után ez az arány közel száz százalékos lesz – tette hozzá Varga Mihály.

A bankkártyával végzett tranzakciók értéke biztatóan nőtt, a 2016-os 3980 milliárd forinttal szemben tavaly a kártyás vásárlások értéke először lépte át az 5000 milliárd forintos értékhatárt. Az elektronikus fizetés részaránya viszont még mindig csak 25 százalék, így van még tere a fejlődésnek – mondta a pénzügyminiszter.

Jelezte: kísérleti jelleggel hamarosan indul a készpénzkímélő iskolák program is, ennek keretében néhány középiskolában az ott zajló fizetéseket fogják digitalizálni, például a büfékben is POS-terminálokon lehet majd fizetni.

Rámutatott: a kormány nemcsak a fizikai infrastruktúra kiépítésével ösztönzi az elektronikus fizetést, hanem a pénzügyi tudatosság erősítését célzó stratégia keretében több szabályozási koncepciót fog készíteni a Pénzügyminisztérium a jegybankkal közösen. Az egyik cél az, hogy az állam felé irányuló fizetéseknél, a közműszolgáltatók irányába történő, illetve az állami kifizetéseknél előtérbe helyezzék az elektronikus megoldásokat. Kizárólag pozitív ösztönzőkben gondolkodnak – hangsúlyozta Varga Mihály.

(MTI)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Ne örömködj gúnármiska, a készpénzzel a fizetés kb. 30 mp, a bankkártyával jó 2-3 perc, ez az egyik !!! A másik gondolod féleszű, hogy a Maris néninek van bankkártyája, amivel a helyi vegyesboltban fizet ???
Ne röhögtess már gőgősgúnárgedeonmiska !!!
Kookas
@Gauntlet: az emúlt 8évben alapítványozott a nemzetibank. lehet hogy a lölő és társai napi és heti propagandáját nyomtatja pénz helyett.
Lepényleső
Ilyen kiemelkedően elkötelezett keresztényi kormány adóbevételeit mindenkinek vatikáni
valutában kellene befizetnie,az beleférne egy nadrágzsebbe,s oszthatnák világszerte.
"A Jó Isten fizesse meg!"
eszegfu
Valóban a kártyás fizetés készpénz kimélő... a "hátulütője", hogy évekre visszavezethető az emberek költése, tehát egy esetleges vagyonosodási vizsgálatnál ez egy bizonyiték... persze, hogy örül Varga Mihály!!
papa.49
@eszegfu: Saját magukat vizsgálgassák ne a pór népet !!!
eszegfu
@papa.49: Ötleteim nekem is vannak!:)) De a tapasztalat szerint mégiscsak a "pór nép" a céltábla!
papa.49
@eszegfu: Ez a bagázs ha valamit kitalál az csak nekünk fáj, ezt már bebizonyították jó párszor !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.