Folytatható az első fél évben tapasztalt bérnövekedés, ugyanakkor az inflációt és a gazdasági növekedést meghaladó emelkedésnek van határa – mondta Regős Gábor, a Századvég elemzője szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

A közgazdász kifejtette, a bérnövekedés lehetőségét mutatja, hogy Magyarország régiójában a bérhányad, vagyis az a rész, amit a megtermelt jövedelemből a bérek kitesznek, mintegy 10 százalékponttal marad el a nyugati értékektől. Ugyanakkor a magyar tulajdonú vállalatoknál a bérhányad magasabb, így ezeknél a cégeknél nehezebb kigazdálkodni további emelést, ahhoz a termelékenységet növelő beruházásokra, fejlesztésekre van szükség – fejtette ki.

A Századvég szakértője szerint van lehetőség a további béremelésekre

Fotópixabay.com CCO

Regős Gábor emlékeztetett, júniusban 11,2 százalék volt az éves béremelkedés üteme, amit a piaci tényezők közül elsősorban a munkaerőhiány segített, míg kormányzati oldalról a hatéves bérmegállapodás munkáltatók terheit csökkentő lépései.

A Századvég elemzője beszélt arról is, hogy a magasabb bért fizető ágazatokban az átlagnál kisebb mértékben nőtt, míg az alacsonyabb bérű területeken jobban emelkedtek a bérek. A bérolló csökkenése ugyanakkor félrevezető adat is lehet, mivel a leggazdagabbak jellemzően nem bérből és fizetésből élnek, a legszegényebbek pedig nem rendelkeznek teljes munkaidős állással, így ezen két csoport helyzetéről nem ad információt a bérstatisztika – mondta.

Regős Gábor hangsúlyozta még, hogy a béremelkedésnek köszönhető a kiskereskedelmi forgalom első fél évben mért 6,8 százalékos növekedése is.

(MTI)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Ehhez nem kell nagy jostehettsegnek lenni. Az elszabadulo inflacio ki fogja kovetelni a beremelest.
Persze az nem lem lesz olyan aranyu mint a miniszterek emelese, akik 60-70%-os emelest kaptak.
Es foleg nem lesz olyan merteku mint orbanviktor orszagrablasa. Az orban csalad 4 milliard forint ertekben vett at ingatlanokat a penztarostol. Elkezdodott a vagyon atjatszasa a stromanoktol a maffiavezerhez.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Levendula
A közszférában dolgozók biztos kapnak béremelést.
Akik viszont a termelésben dolgoznak, "hoznak valamit a konyhára", ők kimaradnak mindenből, a béremelésből is. Meg a fizetett szabadságból, meg a táppénzes állományból, meg a szép kártyából, a csúnya kártyából, mindenből !
advocat
És a nyuggerek? Nekünk kuss! Örüljünk, hogy - még - élünk.
Yoda69
@advocat: Majd ev vegen jon egy 10 ezres bozsi utalvany, ami a fekete piacon csak a felet eri.
X-ray
@durbincs: Mihez képest 1000 kilométerre?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.