Kiderült, milyen lesz a decembertől február végéig tartó időszak az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) téli meteorológiai modellje szerint.

Ilyen lesz az idei tél az egy időjárási modell szerint

Fotó: Pixabay.com

Bár most éppen egy hidegfront miatt átkozzuk vagy éppen áldjuk az időjárást, az biztos, hogy a pár napos lehűlés után újra visszatér a 30 fokos meleg. Mindenki azt találgatja, lesz-e egyáltalán ősz, ahogyan a tavasz is csak pár hétig tartott,mivel szinte azonnal nyári üzemmódba fordult át a klíma.

Az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) most tette közzé téli meteorológiai modelljét, amelynek adatai alapján Európa nagy részén a téli időszakban is folytatódik a szokatlan időjárás. A Bild összefoglalója szerint a kontinens kisebbik részén 1, a nagyobbik, Magyarországot is magába foglaló területén pedig 2 fokkal lesz melegebb, mint az elmúlt évek átlaga. A decembertől február végéig tartó időszakra vonatkozó előrejelzésüket elsősorban a tengeráramlatok sokévi megfigyelésére alapozzák.

Ilyen lesz az idei tél az egy időjárási modell szerint

A NOAA szerint szokatlanul enyhe lesz a tél / Forrás: noaa.gov

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján a téli középhőmérséklet Magyarországon az 1981–2010-es normál időszakban -0,08 fok volt. A telek hőmérséklete 1901-óta 0,97 fokkal emelkedett, ám ez a változás statisztikai szempontból nem jelentős. Ugyanakkor a legutóbbi 36 tél középhőmérséklete már 1,9 fokkal nőtt, ami figyelmeztető jel.

Ilyen lesz az idei tél az egy időjárási modell szerint

Így alakult Magyarország téli átlaghőmérséklete 1901-től / Forrás: Met.hu

Ezt összevetve a NOAA idei télre vonatkozó, az átlaghoz képest kétfokos emelkedést jelző előrejelzésével azt látjuk, hogy egy enyhe, szinte fagymentesidőszak vár ránk márciusig.

(Blikk.hu)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Még meg sem emésztettük, hogy az idén nyár lesz karácsonyig, erre itt az újabb horrorelőrejelzés. Közben az időjárás teszi a dolgát. Például most Ausztriában 30 centis hó esett.
wagabund
..." A decembertől február végéig tartó időszakra vonatkozó előrejelzésüket elsősorban a tengeráramlatok sokévi megfigyelésére alapozzák."...

...még szerencse, hogy itt nincsenek indiánok, akik a nyár végétől hetekig vágják a fát, mert a sámán szerint hosszú tél lesz...
Peller Anikó
@wagabund: csak az a baj, hogy a Golf áramlat lelassulhat amint túlságosan olvadni kezd a jég északon. A sok megolvadó édesvíz-jég könnyebb mint a tengervíz és így a felszínen marad és a lehűlő Golf áramlat vize nem képes alábukni a visszaútra. Ezért lassulhat le az áramlat.

Ez egycsapásra megváltoztathatja Európa fűtés szempontjából kedvező felmelegedését és a klíma hidegre fordulhat. Reméljük nem egy két éven belül, bár a nyári melegek is elviselhetetlenek mostanában. Pedig még csak 40 fok alatt vagyunk.
wagabund
@Peller Anikó: csak az a baj, hogy nem ismered azt a teljes viccet, amit az indiánokról írtam...

amúgy tökmindegy, mert három napnál előrébb még a hadsereg légiirányítása sem jósol..nemhogy több hónapra...
régebben Belgrádot hallgattuk, mert ők mondták a tutit...aztán semmi nem jött be.
a lényeg, hogy vagy lesz tél, vagy nem...én a vagyot biztosra jósolom.
Peller Anikó
@wagabund: most mit nem értettél ezen?

Egyébként a tél kemény lesz, mert a szomszédom már három hete fűrészeli a fát.
36
@Peller Anikó: Erről szól a Holnapután című film is. Már mint a lehűlésről. Akár egy kis jégkorszak is elkezdődhet bármikor. Voltak már ilyen lehűlések nem egyszer a Föld történetében. Pl. Maunder és Dalton minimumok, évtizedekig tartottak.(Wikipédián olvashatóak)

Én azt látom, hogy a meteorológiai jelentések-a TV-ben,-nagyon le vannak egyszerűsítve és persze a turizmushoz vannak állítva. Mindig csak a jobbat mondják, azután a sok idióta, bemegy a Balatonba és jól belefullad, vagy a hajóján benn reked a víz közepén.

Felháborító dolog, hogy az OMSZ-nek, Közép-és Nyugat-Dunántúlon nincs adatszolgáltató mérő állomása.
Mindenesetre nálunk Zalában szépen visszahűlt a levegő hőmérséklete már napok óta kellemes 20-25 fok körülre.

Még annyit, hogy volt az idei nyárnál szörnyűbb is, 2008, 2009-ben. Bizony, 40-45 fokok voltak akár 3 hétig is.
Szerintem idén, nem a magas hőmérséklet volt a gond, hanem a csapadék hiánya. Meg is látszik a szőlőn. Igazi mediterrán borok lesznek az idei termésből.(Ami végül is nem baj):)
wagabund
@Peller Anikó: baszki, te nem érted, csak jössz a golfárammal..a faszt sem érdekli..
seggfej..
ittott
@wagabund: figyu. Anikó nő... vagy mi... ne légy illetlen.
wagabund
@ittott: nem nő, csak azt hiszed..ahogy én sem vagyok zsíroskenyéren szundikáló ovis..
ittott
@wagabund: bocs. egy 30-40 közötti inkább lázadó,mint konformista férfi vagy.
Eriksson
@wagabund: Szerintem se nő @Peller Anikó: már felnőtt.
wagabund
@Eriksson: ezt a KO-t bevitted rendesen...

nálad a pont.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.