Reményeket és illúziókat rombolt szét az 1956 utáni újabb trauma, Csehszlovákia 1968-as megszállása, amely ellen Magyarországon alig néhányan tiltakoztak nyilvánosan.

Forrás: hvg.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
hát az biztos, hogy a ma hangosan komcsizók és felmenőik kussoltak ezerrel, sőt... =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
hát az biztos, hogy a ma hangosan komcsizók és felmenőik kussoltak ezerrel, sőt... =))
kissé felnőttem
miért lehetett volna tiltakozni ? aki ezt állitja az buta, az ávó 3 perc alatt elvitte volna úgyhogy erről itt kár a szó régi és aljas megosztó téma, ki igy ki úgy látta reálísan meg senki kb. olyan hogy a veszekedés úgy kezdődőtt,hogy ő visszaütött.1968 megosztó story, shory. Kádár itt és akkor egy kerti törpe volt ha nem engedi a seregét elsöpörték volna őt is mint a szél a szemetet.
tudode
Saját élettapasztalatom, ami az MSZMP tagságot illeti, mert nem voltam kisdobos, se KISZ-tag, a szakszervezetben, és a vöröskeresztben vállaltam társadalmi munkát, aztán az un. racionalizálás után (57-ben kirugak) aztán visszakerültem olyan munkahelyre, ahol egyszer csak KÖZÖLTÉK VELEM, hogy megértem az MSZMP tagságra, TÉT VOLT A LÉT, mert sérült gyermeket neveltem egyedűl, bevállaltam a szakszervezeti, és vöröskeresztben végzett társadalmi társadalmi munka mellé!
.
Ilyen módon is gyarapították a tagságot!
karma1
@tudode: Nagyon sajnalom, hogy igy alakult az eleted.Igen, van, amikor nincs valasztasi lehetoseg, ha elni akarunk. Senki nem itel el ezert.
RonaGyuri
@karma1: ugyan már valóban tettek megjegyzést, javasolták, célozhattak rá, sőt az is előfordult, hogy kerek perec megmondták, hogy elvárás - pedig én még szakszervezeti tag sem voltam - de nem volt kötelező. S ha szakmailag rendben voltál, még effektív hátrány sem ért. Volt rá példa, hogy visszaszóltam, hogy ha az a fontos akkor keressenek a feladatra egy megbízható elvtársat, pár hét múlva kiderült jó leszek én is!!! =))
RonaGyuri
egy fontos megjegyzés a témához: 1968!!! Igen ebben az évben volt az Orbánék által zsigerből gyűlölt párizsi diáklázadás
nevemnick
Nemcsak megvert nép vagyunk, hanem végletekig megalázott, és ami a legnagyobb baj, hogy saját vezetőink és a csaknem kétmillió követői teszik ezt velünk... több mint ötmillió embert aláznak meg... mi meg csak lapulunk... de meddig?
tudode
@karma1: .
Azzal együtt ÉLHETŐBB, kiszámíthatóbb volt, mint az a RENDSZERTELENSÉG amelyben a FIATALOK kénytelenek külföldön keresni a boldogulásukat.
.
Egy hátrányt jelentett számomra, a TAGSÁGI DÍJ FIZETÉS, de engedélyezéssel volt MÁSODÁLLÁSOM, így legálisan TÖBBET KERESTEM, mint a felettesem, egy dokumentációt vállalatnál, aki 12%-os adót vont le, volt üdülési lehetőség, a kultúrfelelős, akitől sz1nház jegyet, könyveket lehetett vásárolni, működött a szakszervezet, stb. stb.
.
Az egyik taggyűlésen a TÍZPARANCSOLAT BEVEZETÉSÉT javasoltam, szünetet rendeltek el, aztán mi lett a TÍZPARANCSOLAT sorsa, ma már nem TABU, de a PÉLDAKÉPEINKNEK sem megy annak betartása!!!
kissé felnőttem
@RonaGyuri: Már elnézést de a megszüntetett szélnekeresztett légiót Kádár meddig használta.? Még a moszkvai nagykövet is hivatalban volt 1980 ban ha jól megkotorásszuk ÉS ,Hány tett hűségesküt hogy tovább állományban maradhasson?
tisztikart lehetett belőle felépiteni mert semmi nem változott csak tán a név
RonaGyuri
@kissé felnőttem: ja és a derék Hóbagoly ekkora már évek óta megbízható vezérigazgató volt!!! =))
karma1
@tudode: Csak az elso mondatoddal nem ertek egyet: a fiatalok kulfoldon igenis SZIGORUAN RENDEZETT korulmenyek kozott dolgoznak - hat eppen ez az...Ez sokszor tobbet er a fizetesnel is.

A kiszamithatosag, a tervezhetoseg tokeletes hianya miatt mennek el a fiatalok. leginkabb - mert ez is osszefugg a fizetessel: amig ma Magyarorszagon a jogos fizetesedet sem kapod meg, amiert mar megdolgoztal, mert a fonok mindent kitalal, csak ne kelljen fizetnie, addig kulfoldon kedden delutan 5.05 perckor a fizetesem rajta van a bankszamlamon. Ezt en a mai Magyarorszagon nem latom meg megvalosultnak. Mert mindenki a piacrol el, es penzzel fizeti ki a szamlait.
A lanyom otthon a Varban dolgozott 5 evig egy nagyon puccos etteremben, ahol pultos volt, es ahol iszonyu sok orat kellett ledolgoznia, mert besegitett a konyhai elokeszitesbe is. Sokszor 2 havi munkaberevel is tartozott a fonok, akinek a baratnoje minden hetfo delelott megjelent, es elvitt a kasszabol 150 000 forintot. A bringa SOHA nem kerdezte meg,. hogy van-e eleg penz a munkaberekre, ki vannak-e fizetve a bejovo szamlak, - SOHA. A lanyom kitartott ezen a munkahelyen, de folyton ugy kellett kikovetelnie a munkaberet. Itt minden heten idoben megkapja a fizeteset, az eves adovisszateriteset, es minden ev aprilis elsejen az automatikus beremeleset.
Talan majd akkor elindulnak hazafele a fiatalok, ha meglesz az ilyen biztos munkahelyuk, jo fizetessel, a mar majdnem tehermentes hazuk, berendezve, uj autoval, amit 0 kilometeresen meg tudott venni.
Atlagember, kozepvezeto nem tul nagy igenyekkel - de igaz, nem dohanyzik, nem iszik. Ezt elerni otthon meg kb. 50 ev kell, mert a munkaltato hozzaallasa az uzlethez a beka segge alatt van...
tudode
@karma1: .
Igazad van:
.
Félreérthetően fogalmaztam, visszaolvasva belátom:
.
Helyesbbiítek:
.
""""Azzal együtt ÉLHETŐBB, kiszámíthatóbb volt, mint az a RENDSZERTELENSÉG "amely miatt" a FIATALOK kénytelenek külföldön keresni a boldogulásukat."""
.
Sajnos a CSALÁDOM fiataljai közül 3 család hagyta el az országot 7 gyermekkel, akik közül KÉT GYERMEK külföldön született. Hasonló okok miatt: v nem JELENTETTÉK be, v NEM KAPTAK fizetést, stb. Sőt az egyik családtagom három gyermekkel a szülei svábhegyi villájában lévő lakásukat hagyták el, informatikusként, mert a nem tudták fenntartani a családot,
hasonló okok miatt, mint Nessy kedves, stb. stb.
.
Élnek mint marci hevesen, pl. Svédországban SAJÁT HÁZZAL rendelkeznek Stockholmtól messze, kis faluban, geotermikus energiával padlófűtéssel, a word earton látható házban, kerítés nélkül, a gépkocsi fenntartása nem számít luxusnak, stb. stb. Megbecsülik a munkást bárhonnan is TELEPEDETT LE!
.
Ha ez ÍGY FOLYTATÓDIK, nem eszmél fel a regnáló kormány a KONSZOLIDÁCIÓRA, aki teheti elhagyja az országot akár IDŐLEGESEN, v véglegesen, és maradnak azok, akik ELLÁTÁSRA szorulnak, csak ki tudja miből!
karma1
@tudode: A lanyom 26 evesen vette meg a hazat, van neki meg rajta 5 ev kolcson, es 44 eves korara lesz egy 3 haloszobas haza, felujitva, 600 nm-es telekkel, ami most 270 000 dollart er (amikor vette, 92 000 dollar volt amire banki hitelt vett fel.) 200 forintot er kb. 1 itteni dollar. A budos eletbe nem lett volna sajat vagyona, ha otthon marad, akarcsak etteremvezetokent is. (Megvan hozza a vegzettsege, itt meg megszerezte hozza az itteni uzletvezetoi kepesitest is pluszban, igy most a kisvarosban levo orszagos szallodalanc ettermenek es pubjanak a vezetoje. Meg egy evet sem dolgozott le ezen a munkahelyen, amikor a szallodalanc Ev Dolgozoja lett, es egyhetes orszagos korutazast kapott jutalmul meg egyhavi fizetest jutalmul. Azota mar 5 ev eltelt, es eszebe sincs, hogy hazakoltozzon.
magyarbakancs
Véresszájú nagy pofájú Komcsiból lett -keresztény vitézek alias Fidesznyikok kussoltak 1968-ban.
Meg fényesre nyalták az akkori rendszer párt aparácsíkok sej haját.
Rendszerváltás előtt egy hónappal az úgy nevezet intézet vezető főnővér szobájába Lenin képe Brigád zászló virított a falon.
Rendszer váltás után 1 hónappal meg kereszt Teréz-anya képe és mindjárt MSZMP-ból MDF-s majd Fideszes.
tudode
@karma1: .
Gratulálok a gyermeked boldogulásához is, mert volt bátorsága változtatni!
.
De a napvilágot látottak szerin semmi JÓT NEM HOZ ez a galeri, mivel valójában még csak a FŐVÁROST NEM SIKERÜLT eddig bevenniük, hiszen 2006-ban az ök..választásokkor már BESÁRGULT az ország térképe, amelynek ÁLDÁSOS TEVÉKENYSÉGÉT abból érzékeltem, hogy a fideszes megyei önkormányzat OLYAN MÉRTÉKBEN FELEMELTE az intézményben lakó gyermekem GONDOZÁSI DÍJÁT, hogy még az én nyugdíjamból is HATÁROZAT HOZATALLAL, szigorú elszámolási kötelezettséggel az illetékes gyámügy felé hozzá kellett járulnom.
.
Tehát ÖTÖDIK turnust nyerték meg a rendszerváltás óta, bedobva az ÖSZÖDI IGAZ BESZÉDET, amelyet olyan mértékben überelnek, amelyre jogállásuk figyelembevételével NEM VOLT PÉLDA a honfoglalás óta.
.
Most az ÚJKORI HONFOGLALÁS KORÁT éljük a KÖZÉPOSZTÁLY fokozatos lecsúszásával, a PÁRT ALAPTÖRVÉNYÜK revizíója, v miCSODÁJA előtt a HAMISKA MISKA, nem a népesség, a parlamenti 2/3-ukkal VISSZAÉLVE!
.
Belegondolni is ROSSZ, hogy meddig merészel az a KÖZÉPSZINTET alig, v nem is elérő EGYSZEMÉLYI vezető ELTERELŐ HADJÁRATTAL még csavarni egyet, kettőt a társadalom lecsúszódó rétegein!
karma1
@tudode: Borzaszto ezt olvasni, mert tudom, hogy ez igaz, amit irsz... Megis ugy erzem, hogy lesz valtozas, bizni kell benne!
tudode
@karma1: .
Ez alatt a 83. évem alatt MEGTANULTAM: a remény hal meg utoljára, meg én, pozitív gondolkodásúként, minden ROSSZBAN megtalálva a JÓT, már ami a magánéletemet illeti!
.
Jelszavam:
.
VIDÁMAN KELL TÖNKREMENNI!
.
Veled megosztom! Nem mondom el senkinek, ELMONDOM HÁT mindenkinek, hogy van egy honlapom a net-en, általában kiírom magamból örömömet, bánatomat annak érdekében, hogy nyugodt álmom legyen: A publikusak kerültek a HONLAPOMRA!
.
Megtisztelnél, ha kinyitnád a gondolataimat, amely honalap neve:
.
angyalversek.hu
.
Még én is MEGHATÓDOM, amikor NÉHANAPJÁN kinyom, MENNYI MINDEN BELEFÉR EGY ÉLETBE!
Edmond Dantes
@RonaGyuri: Arról nem beszélve,hogy már 56-ban sem volt ÁVÓ,hanem ÁVH,azaz nem osztály volt,hanem hivatal.Sebaj.68-ban valóban nem volt már ÁVH sem,akkor nem elvitték,hanem meghívták az embert.
karma1
@tudode: Koszonom, elni fogok a lehetoseggel - de most aztan megleptel! Azt hittem, hogy kb. velemkoru vagy, 60+ ! Annyira fiatal az irasod, a stilusod, hogy az hihetetlen!
Akkor Te mar tudod: angyalok pedig leteznek, a poklot viszont mi magunk epitjuk magunknak, - itt a Foldon...:o(((
(Ramenni csak holnap fogok, mert en mar holnap ejjel fel kettokor vagyok...:o))))
tudode
@karma1:.
.
Elárulok Neked egy ma már TITOKNAK minősülő oktatási módszert.
.
Volt még az elemiben egy CSODÁLATOS magyar tanító nénim, aki osztályfőnök is volt, megtanított mindannyiunkat a MAGYAR NYELV szépségére verselemzésre, írásra úgy, hogy pl. Petőfi Sándor Tisza c. versét lerajzoltatta velünk, és törődött a mi KIS VIHARVERTE lelkünkkel is, megTanított bennünket TANULNI.
.
Amiatt osztottam meg Veled az ajánlott honlapot, mert Nekem már nincs szégyellni valóm.
.
Mindenfajta tanfolyam nélkül nyomom a net-et, mert az legalább nem robban, és ITT VAN az otthonomban az egész világ..
.
Megtiszteltél, hogy RÁM ÁLDOZTAD a pihenésedet, de a csodálatos VILÁGHÁLÓ JÓVOLTÁBÓL nincsenek távolságok ezek szerint!
.
Megosztok Veled MÉG EGY HONLAPOT, amelyet én ácsoltam össze arra a megrendítő eseményre, hogy a Kossuth téren tüntettek tüntettek az ÁPOLÁSI DÍJ EMELÉSÉÉRT a sorstársaim, a sérült gyermekeikkel együtt, és talán sikerül, ha RÁM TALÁLNAK lelkierőt adni, hogy át kell rendezni az ÉLETET, és minden megy tovább
.
serult-gyermeket-neveltem.webnode.hu/
.
.Célom a kételyed eloszlatása volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.