A választási rendszer radikális megváltoztatásának előszele lehet az, hogy Áder János köztársasági elnök Demény Pál demográfusnak adományozta a héten a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet.

Jöhet a gyermekek után járó szavazati jog?

Fotó: Pixabay.com

A népességkutató ugyanis lelkes támogatója annak az elképzelésnek, amely a kiskorúaknak szavazati jogot biztosítana – mutatott rá e heti cikkében a HVG.

Az ötlet természetesen nem azt jelenti, hogy akár óvodások is az urnákhoz vonulhatnának, a 18 év alatti gyermekek helyett a szüleik voksolnának. A Fidesz már ellenzékben felvetette a gyermekvállalás effajta ösztönzését, ahogy 2011-ben is, ám még párton belül sem támogatták sokan az elképzelést, noha még nemzeti konzultációt is tartottak a kérdésről.

Lövétei István alkotmányjogász elvben elfogadhatónak tartaná, ha egy család szavazatának száma a kiskorú gyermekek számával arányosan nőne.

A kérdés ebben az esetben az, hogy melyik társadalmi csoportot szeretné a kormány megerősíteni. Az ötletnek köszönhetően a sokgyermekesek hangja hangosabb lenne a politikában. Amennyiben törvény születne az elképzelésből, az valószínűleg a kormánypártoknak kedvezne, hiszen a több gyermekkel rendelkező alsó középosztály körében vidéken kimondottan népszerűek jelenleg – magyarázta a Blikknek a szakértő. Hozzátette: Ha az a cél, hogy sok gyermek szülessen, akkor ez egy racionális ötletnek tekinthető.

Demény Pál úgy véli, a legjobb megoldás az lenne, ha egy hagyományos családban a fiúk nevében az apa, a lányok nevében az anya szavazna. Szakmai berkekben számos tanulmány született már a kiskorúak választójogával kapcsolatban. A Parlamenti Szemle című folyóiratban tavaly arra a következtetésre jutottak, hogy több mint 1 millió fő adhatna le egynél több szavazatot Magyarországon a családi választójog bevezetése esetén.

Ez az ötlet alapjaiban forgatná fel a jelenlegi rendszert, amit a polgárok és a politikusok egyaránt megszoktak már. A szavazati jog ilyen formában történő, totális kiterjesztése „generációs harcokhoz” vezetne a forráselosztás miatt, hiszen a politikai értelemben kifejezetten aktív nyugdíjasok befolyása csökkenne a gyermektelen felnőttekével együtt a sokgyermekes családok javára – mondta el a Blikknek Kiszelly Zoltán politológus.

Ennyi családot érintene

Egy 2011-ben készült felmérés szerint így alakult a gyermekes családok száma Magyarországon.

1 gyermek: 615 ezer család

2 gyermek: 450 ezer család

3 gyermek: 131 ezer család

4 vagy több gyermek: 44 ezer család

Végzettség vagy életkor

Több párt is változtatna a jelenlegi rendszeren: az LMP tavaly Alaptörvény-módosítást nyújtott be annak érdekében, hogy 16 éves kortól lehessen szavazni. A Jobbik szintén 2017-ben pedig arról beszélt, hogy alapfokú iskolai végzettséghez kellene kötni a választójogot.

(Blikk.hu)

77 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Szavazhassanak az elhunyt nyugdijasok is.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Szavazhassanak az elhunyt nyugdijasok is.
SystemError
Akkor mit nevezünk szavazati jognak? Másrészről eddig is volt elég variációs lehetősége csalni a fidesznek, ezzel meg...
Lepényleső
József Attila írta egykoron; Új Magyarország,az új magyaroké... Bár akkor még nem is ismerték e kifejezést,mára azonban ez a való világ? Így szűnik meg Magyarország?
Clavigo
Jaaááááj kegyes Uram...hozom á hát purdét... csáák doógozni ne kelljen..
simmering73
És erre fel majd mindenki elkezd gyereket gyártani? Félelmetes, mi folyik itt. Ez a baromság nagyon hajaz a hitleri Németországra.
F_Viktor
"Ha az a cél, hogy sok gyermek szülessen, akkor ez egy racionális ötletnek tekinthető."

Ezt most úgy kell érteni, hogy a fidióta birkák orbánnak majd ellenek 5-6 bárányt, hogy hatalmon maradjon a Ducse?
Nessy
Elvált szűlők esetében hogy műkszik majd? Fogadott gyermek? Nevelő szülő, vagy a biológia szülő? Tényleg az emberi ostobaság határtalan és végtelen!
Hellcat
Nem csaltak még eleget a fideszék a választásokon? Most még kell ez is? Kilóra megvett cigányok szavazhassanak a 4 puja helyett is?
colibri
Nagyon gáz maga az ötlet is, de az a szülő is hülye, aki normális dolognak tartja, hogy a kiskorú gyereke "helyett" vagy nevében szavazzon. Ettől nagyobb születésszámot várni? - nem is értem, igaz soha nem tudtam fideszül gondolkozni. Inkább azzal foglalkoznának, hogy a meglévő családok ne nyugaton keressenek boldogulást és megoldást az egészségügyre, hogy az aktív dolgozók egészségben tudjanak teljesíteni a kitolt nyugdíjhatárig, netán még élvezzenek nyugdíjas éveikből jónéhányat. Ezen kelleni agyalni, nem a választás állandó manipulálásán, meg a csaláson!
karma1
Ezt meg Papa Doc se merte volna bevezetni, pedig o aztan mindenaron akarta novelni a "nepszeruseget" anno...
Szoval a rejtett munkaero szavazatait - ami 5 kilo rohadt krumpliert meg egy kiszaradt kinai golyostollert mar meg lehet venni - most igy akarjak megnegyszereznim otszorozni...
Aztan majd ne csodalkozzon a minipuhos, hogyha ezek a joemberek Caligula lovara szavaznak - mert amugy a szavazoivet nem fogjak tudni kezelni sajat jogon se, hat meg a gyerekeikkel raffinalva...
Most aztan johetnek a roman arvahazakbol idolegesen kiberelt porontyok, akik utan anyuka-apuka atszavazhat Magyarorszagra.
Ha biztosak lennenek a hatalmukban, akkor ilyen csalasokra nem lenne szukseguk. De nem biztosak benne - szeptember 8.-tol pedig erdekes esemenyek ele nezhetnek a parlamentben dolgozo'k.
terlasz
Rájöttek, hogy a sokgyerekesek szavazatát bagóért meg lehet vásárolni.
karma1
@terlasz: Legfoljebb szazadszor is belenyulnak a Granitszilardsaguba...
Ha ezt is siman letoljak az ellenzek torkan, akkor az orszag megerett a megsemmisulesre, mert eszervek mar nem jatszanak be a kormanyzasban, minden egy idiota kisebbrendusegi pszicho- es szociopata hagymazas lazalmai szerint muxik...
terlasz
@karma1: Az a baj, hogy az ellenzék tehetetlen, eszköztelen. Nem tehet semmit azonkívül, hogy lármázik és nem szavazza meg. A néptömegek ereje kellő ellenállás lehetne, de nem lesz az, mert ahány ember annyifélét akar, kioltják egymást, tudja ezt O. is. A magányos harcosunk tervei sem válnak valóra tömegtámogatás hiányában. Hosszan lehetne erről is beszélni.
Pálinkás Pál
Vége lesz az uniós tagságunknak,ha meglépik!!! Ez olyan lenne ,amit nem nyel be az unió...!
Dr plágium
@Yoda69: Az már érvényben van :) Szavazhatnak, csak nem teszik :)
Yoda69
@Dr plágium: Szerintem igen. A fideSS folyamatosan kerdezi az elhunytakat a nemzethy konzultacion. Ennyi errovel a szavazataikat is begyujthetik. Ellenorizni senki nem tudja, mert az egesz valasztasi hobelevanc a a fideSS maffia kezeben van.
Remelem lajuk meg orban a fal toveben, amolyan csaucseszku modra kiterulve es verbe fagyva. Mas modja ugysincs hogy megszabaduljunk tole.
justhpeter
Érdekes gondolat. Mármint az, hogy a gyermekek utáni szavazati jog jön előbb, vagy az ország kiürülése. Nyugati fizetést nem tudnak adni, erre a pénzre pedig a sok gyerek - ha nem csak etetni akarjuk, hanem iskoláztatni is - a nyomor biztos eljövetele. A nyugdíjasok és a rokkantak automatikusan elindulhatnak a temető felé.
Mi lesz a kiinduló origó ? Az én szavazatomhoz fog számítani az unokáim és a fiam szavazatai, vagy a fiaméhoz az unokáim szavazatai ? Az utóbbi esetben ha felneveltem három gyereket, akkor is mehetek a levesbe, de a mostani fideSS-fiúk a három gyerekkel aratni fognak ?
dr. prédikátor
@Horizont: Segíteni kellene hogy mielőbb megtörténjen a kívánságod!!! / A normális többség érdekében/
dr. prédikátor
Azok helyett a gyerekek helyett is lehetne szavazni akik a kotonba maradtak???Istenem, ekkora baromságot kitalálni!!!
Csizmás Kond
@Horizont: " Megáll az ember esze! Hát milyen nép vagyunk már? "
...olyan aki egy akárki újságírónak jobban hisz mint amit a saját szemével lát...
Gauntlet
Állatok, rohamosztagosok, rituális tárgyak ne kapjanak? Ufók, vagy a Men in Black teljes tagsága? Csak kérdem! (Marhák)
karma1
@terlasz: 02.31-ben irod, Kedves, hogy az ellenzek fegyvertelen. Valoban, a mediaktol el vannak zarva, de akkor eppen az a lenyeg, hogy TALALJAK KI A MODOT, hogy hogyan juthatnak el a polgarokig, vagy a legutolso zsakfaluba is, es hogyan talaljak meg a szervezkedes, a felvilagositas modjat.
Az Isten szerelmere, egy budapesti legkondicionalt irodabol hogy a fenebe lehet felrazni az egesz nemzetet???
A valasztasok utan melysegesen csalodtam az ellenzekben - csak a DK-ban nem, mert bar ok is le voltak merevedve az elcsalt valasztas utan, de ok legalabb leutaztak a valasztasok elott is es utana is a helyszinekre, hogy bemutassak, hogy mit muvel a kormany a kulfoldi szavazokkal, hanyan lettek bejelentve jogtalanul meg a disznoolba is,. - de azt kellett latnom, hogy hiaba van a kezukben video, bizonyitek, az egesz ellenzek tovabbra is a sajat belso marakodasaikkal vannak elfoglalva, nagy ivben leszarjak a valasztoikat: kizarolag a kovetkezo 4 evre akarjak a jo fizujukat bebiztositani. Mert az ellenzek azt is megtette - a DK teljes tavolmaradasaval es ellenzeseben -, hogy megszavaztak a 200 000 forinttal magasabb kepviseloi fizetest. Vagyis MINDENKI lefekudt a puhosnak, aki rohogve, kilora megvette oket.
Ez mindennek az alja.
Ma Magyarorszagon NINCS potencialis ellenzek, kizarolag csak a biodiszlet szintjen mozognak, epp csak annyira, hogy a jelenletukkel legalizaljak orban mocskos ner-jet...
Nessy
@Yoda69: "Szavazhassanak az elhunyt nyugdíjasok is" Nyitott kapukat döngetsz! Ezt már a levelezőtagozatosok bevezették!
nezelodo
@Yoda69: Ahogy Nessy írja, ez a határon kívüli tesóknál már régen gyakorlat a halott ember iksze a szavazócédulán, ahogy az elhunytak is konzultálnak nemzetileg, és kérik tőlük a támogatást a csekk küldő akcióban! Mindennek tejébe ezek akarnak gyógyítani bennünket a tíz parancsolattal, lassan meg búcsúcédulát is vetetnek velünk az egykor térdre imára felszólított csuhásoktól.
papa.49
Igen érdekes elgondolás, DE GONDOLJUK TOVÁBB AKKOR LEGYENEK A KISKORÚAK IS BÜNTETHETŐEK A TÖRVÉNY ÁLTAL !!!
szép új világ
@Shikari: Az ötlet nem rossz. Sőt, talán odáig is el lehetne menni, hogy akit jogerősen bűntett miatt elítéltek, egyáltalán ne szavazhasson!
KisGenyo2
@papa.49: És ezt a szülő ülhetné, le. Már ha van. Ha nincs, akkor meg a gyámja...
papa.49
@KisGenyo2: Miattam akár a kölök is ülhetne !!!
kisrigó
Milyen alapon szavazhassanak a gyerekek? Ha nem büntethetők bizonyos kor alatt, akkor honnan a jog? Elképesztő eszetlenség! Lassan a kutyám is szavazati jogot kap, elvégre ő is itt él, ezen a szemétdomdon!
Eladott Ország
Milyen kárpát-medencei magyar jövő, milyen magyarok évszázada várható ott, ahol a kormány nem hajlandó szembenézni azzal, hogy a kivándorlás olyan aggasztó méreteket öltött, hogy a magyar gyerekek 15%-a már nem Magyarországon jön a világra?
Nessy
@Eladott Ország: Ezek a gyerekek már a "szülőföldjükön" akarnak majd élni!
RonaGyuri
csak vigyázzatok, nehogy az ovisok szavazzanak, mert pórul járhattok, mint a Trump! =))
Eladott Ország
@Nessy: Pont ezért akarják bevezetni, mert érzik már a szarházi fidesz bűnözők, hogy fogy a bizalom, egyszer véget ér az örök hatalom.
Eriksson
@justhpeter: Demény Pál demográfus beszél a gyermekek után járó szavazati jog lehetőségéről, esetleges kivitelezéséről, konkrétan 7:50-től. Sok itt felmerült kérdésre választ ad.
www.youtube.com/watch?v=nHegOCLPZhE
nezelodo
@papa.49: "LEGYENEK A KISKORÚAK IS BÜNTETHETŐEK A TÖRVÉNY ÁLTAL !!!" Nem is rossz az ötlet, amit adsz nekik, mert nagy biznisz a börtönépítés is. Megépíti nekünk a magánember Lölöke, aztán átpasszolják a Nemzethy Vejkó tulajdonába. A sikító kari meg tapsol majd a sikernek, ha ott zárul rá az igazi rendszerváltáskor a vas.
Peller Anikó
@kisrigó: Felháborító ez a kivételező megkülönböztetés. Milyen alapon képzeled, hogy a kutyák kapjanak szavazatu jogotu?

A macskák kapjanak !
1magyar
Nem tudom kivitelezhető e ez, de nem is az a megoldás, amit itt sokan fröcsögtök, hogy muszlim csordákkal betelepíteni Európát, bár már lehet, hogy elkéstünk.
Nyugati nagyvárosokban már azok a polgármesterek, belügyminiszterek és ők kezdenek már uralkodni.
Az áruló vezetők meg benyalnak nekik a meleg fosig.
advocat
És ezért az elmebajért kitüntetés jár? Vagy csak én vagyok el/lemaradva.
Ez a világ számos országában így megy? Igen? Vagy előre fizetett a "tudós". Egy kitüntetés ér ennyit? És mi, akik négy - immár nagykorú - gyermeket neveltünk, nekünk kuss? Ők szavazhatnak úgy, ahogy?
Nessy
@advocat: Bizony nekünk kuss! Már pedzegették, hogy a nyugdíjasok ne szóljanak bele az ország dolgába! Kivéve természetesen, ha miniszter, képviselő, Orbán kegyenc!
Tudod, mi szülők meghatározzuk a gyermek utónevét, amit később megváltoztathat. Meghatározzuk a vallását, amit később vagy gyakorol, vagy nem. De ezzel az agyament ötlettel ma 20 - 30% meghatározhatja a felnövő nemzedék, 70 - 80% -nak a jövőjét hosszú távra!
colibri
@advocat: Szó szerint: nekünk kuss! Ez a változás csak a fidesz-családokra és a pár kiló krumplin, pár tojáson megvásárolt nagycsaládos, analfabéta nemidénlebarnultakra és az amúgyis ellenőrizhetetlen külföldön élő magyar? állampolgárságúakra vonatkozik!
Csizmás Kond
Amúgy ez az egész szavazási marhaság egy hülyegyerekmese.
Tudvalévően a jog kötelezettséggel jár, vagyis aki szavazati jogot kap azt maga kell véghezvigye...és annak átruházása ismét törvényes keretek mellett történhet, de mivel egy kiskorú nem rendelkezik semmi törvényes joggal így annak szavazati jogait sem bitorolhatja más, tehát az az esetleges törvény egy törvénytelenség lenne...na de a hülyegyerekeknek úgy is mindegy...
terlasz
@1magyar: Ki fröcsög itt muszlim csordák betelepítésének szükségességéről? Én ilyennel nem találkoztam, pedig gyakran járok ide. Éppen olyan félrevezető túlzás , mint a nyugati nagyvárosok muszlim irányítóira való hivatkozás. Hamis a baba...
papa.49
Sőt még tovább megyek akinek van szavazati joga az FIZESSEN IS ÉRTE ADÓT, VAGY JÁRULÉKOT !!!
Óh mindjárt elfogyna a fütyisz szavazóbázisa !!!
balos
Miért kell nekünk ilyen államfúj,aki minden szarnak lovagina rendet hagyományóz?
Eladott Ország
Elintézi a fidesz a választást okosba. Itt már választást sem kell tartani.
F_Viktor
@terlasz: Írod:
"Hamis a baba.."

Pontosítanálak, HAZUG a baba...
kokopelli
@F_Viktor: (22:48) a választás előtti időben örökbefogadás papíron (temészetesen a
fideszes részéről) és utána visszacsinálni egy másik lehetőséggel! Ki a farok fog az el-
lenzéktől utánanézni! Ki ellenőrizte le az utulsó választás "fideszes ismerd meg hazádat
választási mozgalmat"! Utaztattak "amíg az orvos ki nem jött"? ;-)))
F_Viktor
@kokopelli: Úgy gondolod, hogy a fityesznyik birkák a választások előtt kisöprik a román-, ukrán-, szerb árvaházakat? :-)
kokopelli
@F_Viktor: Ezek a fidesznyikek jóképességű senkik,akár MINDENRE képesek! ;-)))
...én meg még tippet is adok a retardáltaknak! Erős volt a "Jakobs Krönung"-om!?
(azért hívom "Drönung"-nak"?) ;--))
SystemError
@durbincs: Ne izgul, a szopáshoz való jog nem vész el! Akkor szophatsz, amikor csak akarsz. Persze a hullagyalázás bűncselekmény marad Szopófantom!
kokopelli
@SystemError: ..ezt a "seggdugasz snecit" egy baLonkabátos IQ
kisrigó
@Peller Anikó: OK! Egye fene, de a fiam tengerimalacának is járjon, ehhez ragaszkodom! Szóval, ez már kész elmebaj! Nem trükköztek már eleget, még mindig vannak ötleteik az "uraknak!" Elővehetnék már a józan eszüket, ha még megtalálják egyáltalán!
SystemError
@durbincs: Soha ne szopj lobotómia közben, mert ez lesz a vége!
Nessy
@kisrigó: A józan ész hosszú rekreációs szabadságra utazott távol kis hazánktól!
Zeta
@Hellcat: négy ?
Van ott még bőven!
magyarbakancs
Ja miért nem szavazhatna mondjuk akinek a nevében valamely ábc betű talál ható. Mondjuk annyiszor ahány betű van a nevében. Meg még azért is ha van füle foga,szeme,haja,kopaszok még kétszer is szavazhatna
Eladott Ország
Amíg a csúti kancigány van hatalmon, a választásokat úgy is elfogják csalni a fideszes pártkatonák.
SystemError
@durbincs: Szóval egy pedofil szopófantom vagy, egyre jobb:)
kereső
@Eladott Ország: éppen ezért teljesen felesleges ezen rugózni.Hát nem teljesen mindegy?
SystemError
@durbincs: Te kis nyomorék wordpress robot. Vagyis nyomi kis IT-s, aki mögötte veri a kis 3cm-st. Szerinted nem szarom le és mindenki, hogy miket írkálsz.. Őszintén mi értelmed van, de tényleg? :)
SystemError
@durbincs: Fideszes ügynökakták 10 év múlva szegény és fogatlan sorsa ítéli a mi kis IT-s szopófantinkat! Román egy magyar bőrtönben csalódott nácikkal igazi aranybánya egy szpófantomnak!
SystemError
@durbincs: Lehettél volna síkeres IT szakemer, de szarember lettél. Fidesz szopófantom lettél. Tudják az ismerőseid, hogy milyen csicska IT munkát végzel. Nem merted elmondani mi? :)
SystemError
@durbincs: Vedd ki az análkúpot úgy lehet nem fog remegni a kezet, amikor írsz..
SystemError
@durbincs: Kaptál egy like-ot Shikaka. Nem lennék meglepve, ha csicska kis IT-s és a szopófantom és Durbi+Shikaka egy kis pöcshúszár lenne romániából..:)
SystemError
@Shikari: Azzal részével, hogy büntetlenek ne kaphassanak még egyet is lehet érteni. Ettől mondjuk nem tudom a gyerek, akinek amúgy is kibaszás fater vagy muter az miért deviáns?
Szóval pártolod, hogy a komplett fidesz vezérkar és családjaik nem fognak szavazni? (Tőlem a teljes baloldali vezérkar is mehet, ha kiderül)
csak úgy....
@SystemError: Fogadjunk egy vagy inkább sok sörbe,hogy ezekért le fog libsizni a tibim! :)
SystemError
@csak úgy...: Látens libsi, itt nyomul folyamatosan... Csak az elmebetegek csinálják, hogy nem ott lógnak, ahol jó nekik. Vagy marad az a verzió, hogy egy kurva nagy libsi coming out-nak vagyunk szemtanúi.
csak úgy....
@SystemError: Szerintem csak bukik a szemüveges és az ici-picit kancsi pénzes pasikra , kinézett magának. ;) Szerintem meleg ..., a hazaszeretet meg a magyarsága csak egy álca,hogy pasikkal ismerkedhessen...
SystemError
@csak úgy...: Arra gondolsz hogy az identitásának bizonygatása mögött igazából identitászavar állhat Az általános Gyűlölködése mögött, pedig félelem a másságtól, amiről igazából tudat alatt tudja, hogy tetszene neki és ezért utálja magát, amit kivetít a külvilágra..? Nőverő megnyilvánulása, gyűlölködése is volt már..amit hát lássunk be, hogy nem magyaráz a suttyóság...:)
csak úgy....
@SystemError: Ön nyert egy hangszórót! :)
SystemError
@csak úgy...: Nem biztos, mert ha Shikáká egyben Durbincs is, akkor sokkal "betegebb" a helyzet abban, hogy mik lehetnek a háttérben...:)
SystemError
@csak úgy...: Ez azért jobban passzol hangulatban, hogy hogyan kéne ehhez hozzáállni : www.youtube.com/watch?v=Ui-6bTIAXgE
csak úgy....
@SystemError: Nem csípem ez a zenei stílust, persze jól beszélnek a fiúk!

www.youtube.com/watch?v=s9lcwk5s3Iw

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.