A nemzet szempontjából is fontosak a népmesék – fogalmazott az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a dunaújvárosi NépmesePont megnyitóján szombaton.

Rétvári szerint népmesék kellenek a magyar gyerekeknek

Rétvári Bence kiemelte: a népmesékben közös a szimbólumvilág, közös alaptörténetek jelennek meg, és a nemzet összetartozása szempontjából is fontos a népmese, mert nem ismer határokat.

Hozzátette: a hétköznapok rutinjában megjelenő népmesék által a gyermekek fantáziadúsabb, kreatívabb és érzelmileg stabilabb felnőttekké válhatnak, és a mesélés elmélyíti a szülő-gyermek kapcsolatot is.

Rétvári Bence szerint a NépmesePontok hidat képeznek a múlt népmesekincse és a jelen technikai fejlődése között, de ugyanúgy a gyermekek és a felnőttek között is. Hangsúlyozta: a NépmesePontok egyfajta „ellenkultúrát” is erősítenek a fogyasztói társadalom által diktált trendekkel szemben, ugyanis a gyorséttermek és hasonló helyszínek helyett itt is lehet tartani születésnapi zsúrokat, de óvodai és iskolai közösségeket is fogadnak majd.

Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke arról beszélt, hogy azok, akik gyermekkorukban megismerkednek a népmesék világával, olyan ismeretekre tesznek szert, melyek az emberismeretben, az emberekkel való bánásmódban adnak magatartásmintákat.

(MTI)

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Az csak a baj, hogy tele van a padlás mesékkel, amit hablatyoltok..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
Nyolc éve élünk a népmesék világában. Szopja a nép, mint a langyos tejet.
Dr plágium
A népmesékben mindig a jó győz, a zsarnok meglakol...
A valóságban ez pont fordítva van. Akkor a gyerekeket mire is nevelik?
dr. prédikátor
Retekvári geci! neked meg a szemed közé kellene egy kis lyuk!!!
dr. prédikátor
@durbincs: Homo primitivicus, homo gecikusz!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.