Felháborító devizahiteles történetről írt a Blikk: egy nyugdíjas tanárnőt tettek ki az utcára úgy, hogy egy darabig szépen fizette hitelét, de a bankok a válság miatt sokkal több pénzt követeltek.

Ez a megoldott probléma? Nyugdíjas tanárnőt lakoltattak ki az utcára bedőlt devizahitele miatt

Pár hét leforgása alatt utcára került a 60 éves Orosz Mariann, aki több mint 41 évig szolgálta a budapesti nebulókat – írja a megdöbbentő sztorit a Blikk.

A nyugdíjas pedagógus 10 éve vett fel 4 és fél millió forint svájcifrank-alapú, szabad felhasználású jelzáloghitelt, hogy azzal egészítse ki csekély tanári fizetését. Mint sokan mások, a válság beköszöntével ő sem bírt lépést tartani az egyre növekvő törlesztőrészletekkel, az idei évre pedig teljesen kilátástalanná vált helyzete.

2008-ban 4 és fél millió forint hitelt vettem fel. Két évvel később jött a hideg zuhany: 3 millió forintot ugyan visszafizettem, de hátravan még 8 millió.

Idén nyáron érte ugyanakkor a legnagyobb baj: az eladósodása miatt júniusban kilakoltatták.

Június 25-e volt a végső leszámolás, de hisztéria nélkül, emelt fővel hagytam ott a lakást. Nem volt olyan költség, amit meg tudtam volna fizetni, mennem kellett, és senki nem törődött a rengeteg tanári évvel vagy azzal, hogy nincs hova mennem

– fűzte hozzá a tanárnő, aki harmadik gerincműtéte előtt áll, 13 éves kutyáját pedig fájó szívvel kellett a kollégájára bíznia. Most egy barátjánál lakik a fővárosban, de itt is csak augusztus végéig maradhat.

Egy pici helyiségben alszom, a napom nagy részét pedig nyugdíjasotthonban töltöm.

Bár a kormány szerint minden rendben, valójában most is ezrével lakoltatják ki a bedőlt hiteleseket: májusban letelt a kilakoltatási moratórium, azóta összesen 1355 embert lakoltattak ki.

(Blikk)

Fotó: pexels.com

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Ennel nagyobb szegyent... Hiva fer el ez a csuti pofajara?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
emerencia
@cikicakk55: ma 12:30 Nem kötelező a nyugdíjkorhatár előtt női negyvennel nyugdíjba menni. Ez egy szabad választás lehetősége azoknak akik jogosultak rá. Sokan elmennek még hatvan alatt nyugdíjba, majd még életerősen dolgoznak tovább valahol a profitszférában, így kétféle jövedelmük van. Tudok olyanról, aki nem tette ezt meg vagyis nem élt a női negyven lehetőségével mert nagyon alacsony lett volna a nyugdíja és a nyugdíj mellett végzett munka már nem fogja a nyugdíjalapját növelni. Inkább dolgozik nem nyugdíjasként amíg csak bírja mert így nő a nyugdíjalapja is. A tanárnőnél nem tudni a részleteket.
emerencia
@vacsi: Ezt én sem értem. Ha valakinél beindul a spirál, mindig törleszteni fog és soha nem lesz képes egy fillért sem megtakarítani! Aki ebből sportot űz, nagyon kiszolgáltatja magát. Vajon az a jól szituáltnak látszó középosztálybeli hölgy 3 gyerekkel, ki tudta-e fizetni jórészt apróságokból álló hétmérföldes listás áruhitelét? Az volt a fixa ideája, hogy neki mindene ócska, azonnal le kell cserélni. És nem volt egyedül. Volt aki még a kerti szolárlámpát, vázát, stb. is hitelre vett. Nagy divat mostanság a dzsentri szemlélet de valljuk be őszintén, a lakhatástulajdonhoz nem tud a sima dolgozó ember hitel nélkül hozzájutni és az is előfordulhat, hogy bizonyos váratlan események miatt, (pl. többszörös haláleset) akkor amikor még nem gyűlt össze a pénz, az elromlott fűtésre, tűzhelyre, mosógépre, hűtőre kell a hitel. Szükséges ezek azonnali beszerzése amely nélkül ma már nem lehet élni. (Pl.A kézzel mosás víz és időpazarló mely újabb költségeket generál.) Ismerősöm megvehetné ezeket a dolgokat hitelfelvétel nélkül is, mégis állandóan azt böngészi, hogy hol lehet valóságos ingyen hitelhez jutni és akkor cseréli le a régebbi háztartási gépeit. Egyetlen pillanatig sem kell félnie attól, hogy nem tudja befizetni az esedékes törlesztőrészletet. Ilyen is van. Az üzletek pedig boldogok mert az ingyen hitel lehetősége jelentős bevételt generál számukra.
cikicakk55
@vacsi: tegnap 18:16
Megértem a te elméletedet is,már csak azért is,mert mi sem vettünk fel sosem semmire kölcsönt.A házunkon a tetőtér 20 évig épült,de még a Kádár korszakban 4 év spórolás után megtudtuk venni a házat szintén banki hitel nélkül.Egyedül a vásárlással járó 25.000 ft-ot törlesztettük 100 ft/ hó,plusz a néninek akitől vettük a házat,tartoztunk 10.000 ft-al Ezt is 1000 ft/ hó fizettük.Akkor 4 ezer ft volt a kettőnk jövedelme.Páromé 2.100 én a gyesért 910 ft-ot kaptam. 2000ft maradt ,de kijöttünk belőle. Na de vissza térve. A tanárnőt csak annyiból védem,hogy azért nem vásárolt addig semmit még dolgozott,mert nem volt ideje rá,hogy használja.Mint nyugdíjas,már rá ért a kerttel bíbelődni, már jobb lett az automata mosógépet használni tárcsás helyett.Lehet,hogy a 40 év alatt a ház is megroggyant,így azon is javítani kellett. Ne felejtsük el,hogy az eredeti összeget simán tudta volna törleszteni,hisz sokáig törlesztett is,4,5 milliót vett fel és 3 milliót visszafizetett.Ő is hibás biztos,de ne csak Ő legyen már a bűnbak azért,mert nyugdíjasan kicsit jobb életet szeretett volna élni.
eszegfu
Az tény, hogy nem fogtak senkire sem fegyvert, hogy devizahitelt vegyen fel bármire is! Csakhogy -- és most akár a Kádár rendszert visszasirónak is gondolhattok -- ma más a helyzet, mint a rendszerváltás előtt. Akkoriban ugye legtöbbünk tanácsi lakásban élt, de aki gyorsabban akart lakáshoz jutni, ők öröklakást vettek hitelre. Mások az arányok is! A szüleim az össz kereset nem egészen 3%-át fizették bérleti dijként a lakásra. Amikor mi öröklakást vettünk, akkor az össz keresetünk nem egészen 16 %-a volt a törlesztő rész. Ma pedig önkormányzai lakás talán nincs is, tehát saját tulajdonu lakást kell vásárolniuk. Aki albérletben élt, joggal gondolhatta, hogy a 80-100 eFt havi dij, amit ugye ki tudtak fizetni, az pont annyi, mint a hitelük törlesztése (azaz a 2 kereső közel 30 %-a!). És most akármilyen "vadkapitalizmus" is van, ill. akármennyire is emelkedett a CHF árfolyama, azért valami csak nem stimmelhet, ha valaki 5 mill. hitelt vett fel 10 évre, törlesztett már 7,5 milliót 8 év alatt és a forintositásnál még mindig 3,5 millióval tartozik?!
Rockxy
Nem magyar specialitás a kilakoltatás.

" nálunk Németországban ez már évtizedek óta gyakorlat és mindenki tudja, hogy ha fizetésképtelen, ki lesz lakoltatva. Tévedés ne essen, nem tartom helyesnek, csak ezt nálunk nem hozzák sem az újságok, sem más hírközlő szervek."

Szóval, a demokratikus és liberalista németeknél nem illik a szarról írni és beszélni.
De nálunk kötelező, mer fasizmus van!

Ésakkor még ezt nem is említettem, ez sem itt volt, és nem is mostanában:
youtu.be/rgN_hV_P2vg
ibn Said
Csak röviden próbálom leírni az én történetem:
Örököltem egy házat ami nagyon romos állapotban volt, és az önkormányzat már felszólított, hogy tegyek valamit, mielőtt összedőlne... 11 (TIZENEGY) bankot kerestem meg hitel ügyben egyiknél sem volt forint alapú hitel! Kénytelen voltam CHF alapút felvenni, DE! mivel felújításra nem adtak maradt a szabad felhasználású... a forint bedőlt, az építőipar (ahol éppen dolgoztam szintén, hiszen ott is minden hitelből ment) is, így fizetésképtelen lettem. Hadakoztam a bankkal, mert nem azért nem fizetek mert nem akarok, hanem mert nem tudok. A tartozásom azóta eladták, egy faktoring cégnek, ők sem tudtak mit kezdeni a tartozással, így most ők tovább adták... most majd velük fogok hadakozni. A felvett hitel 3/4-ét akkora már vissza fizettem, most a teljes tartozásom a felvett hitel összeg 3x-a!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.