Magyarország megfigyelői státust kapott a Nemzetközi Türk Akadémiában – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap az MTI-vel telefonon Biskekből, a kirgiz fővárosból, ahol a türk-nyelvű országok együttműködési tanácsának külügyminiszteri szintű tanácskozásán vett részt.

Szijjártó: Magyarország megfigyelői státust kapott a Nemzetközi Türk Akadémiában

 Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Erlan Abdildajev kirgiz külügyminiszter a türk-nyelvű országok együttműködési tanácsának külügyminiszteri szintű tanácskozásán a kirgiz fővárosban, Biskekben 2018. szeptember 2-án. MTI Fotó: KKM / Mitko Stoichev

A szervezet hétfőn tartja államfői és kormányfői tanácskozását. Ennek előkészítéseként zajlott vasárnap a külügyminiszteri ülés.

Az együttműködési tanácsban való magyar megfigyelői részvételről hétfőn döntenek, ennek előszobájaként hagyták jóvá a külügyek vezetői vasárnap Magyarország megfigyelői státusát a Nemzetközi Türk Akadémiában

- emelte ki a magyar diplomácia irányítója.

A tudományos és kulturális kutatást, valamint együttműködést segítő Nemzetközi Türk Akadémiát 2012-ben hozta létre Kazahsztán, Törökország, Azerbajdzsán és Kirgizisztán.

Szijjártó Péter kifejtette,

a részvétel a Nemzetközi Türk Akadémia munkájában azt jelenti, hogy a türk népek történelmét kutató, turkológiai kutatásokat végző nemzetközi intézmény munkájában ezentúl magyar kutatók is részt vehetnek.

Hozzátette,

Magyarország álláspontja egyértelmű abban, hogy Európa számos kihívással néz szembe.

Annak érdekében, hogy az ország megfeleljen ezeknek a kihívásoknak, szükség van az együttműködésre azokkal az országokkal, amelyek akár gazdasági, akár energetikai vagy biztonsági szempontból Európa segítségére lehetnek.

Szijjártó: Magyarország megfigyelői státust kapott a Nemzetközi Türk Akadémiában

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Recep Tayyip Erdogan török államfő a türk-nyelvű országok együttműködési tanácsának külügyminiszteri szintű tanácskozásán a kirgiz fővárosban, Biskekben 2018. szeptember 2-án. MTI Fotó: KKM / Mitko Stoichev

Törökország hamarosan a világ tíz legnagyobb gazdasága közé kerül, a közép-ázsiai térség pedig dinamikusan fejlődik.

Ezen felül a közép-ázsiai térségből számíthat Európa újabb gázszállítmányokra, amelyet Törökországon keresztül juttatnának el. Az ehhez szükséges építkezést Törökországban már megkezdték.

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta,

biztonsági szempontból is fontos az együttműködés a térséggel.

A régió országai ugyanis gátat szabhatnak a terrorizmus alapját adó, Európát is fenyegető eszméknek. A gazdasági együttműködés tekintetében ezek az országok segíthetnek abban, hogy Európa és a kontinens keleti szomszédsága között hatékony együttműködés épüljön ki.

Ezek az országok nagyra becsülik Magyarországot.

Úgy tekintenek rá, hogy büszke történelmére, örökségét és hagyományait ápoló állam, amelynek örökségében ott vannak a keleti gyökerek.

Ezt szem előtt tartva a türk-nyelvű országok egyre szorosabbá fűzik együttműködésüket Magyarországgal.

Biskekben vasárnap nyitják meg a III. Nomád Világjátékokat, Magyarország 36 fős küldöttséggel vesz részt a hagyományőrző eseményen – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szép új világ
Türk akadémia??? Bocsi, de nem emlékszem , hogy melyik Nobel-díjas végzett itt, de biztos valami színvonalas intézmény lehet. Talán Orbán Rühelke meghívott előadóként taníthatni itt pelenka dobálást.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szép új világ
Türk akadémia??? Bocsi, de nem emlékszem , hogy melyik Nobel-díjas végzett itt, de biztos valami színvonalas intézmény lehet. Talán Orbán Rühelke meghívott előadóként taníthatni itt pelenka dobálást.
Lepényleső
Kimagasló eredmény,hiszen a felsorolt országokban oly magas az életszínvonal,hogy így
talán látható a miénk is.
Zeta
Akkor most ránk figyel a világ? Hülyülünk, efyre jobban hülyülünk?
karma1
Hahaha, ennel nagyobb megalaztatast? Odamegy a mi hasas kis miniducenk, es hiaba minden - visszaadott baltasgyilkos, suru kurultaji dzsemborik , kumisz ivas szakmanyban, - a mi potrohos kis vezirunket beveszik a nagy diktatorok MEGFIGYELONEK!!!

Nabameg, a dorzsolt diktatorok meg kezdo fuhrernek sem engednek be a kocos kozossegukbe...

Ezt a blamazst...:o)))))
bencemacska
@szép új világ: tegnap, 18:55
Honnan tudod, hogy nem Rühelke tölti be a jól fizető - munkával nem járó - státust! Lehet, hogy neki találták ki?!
bencemacska
@karma1: ma, 00:11
Pedig a gatyája már megfelelő. A fejébe meg - még!!! - nem látnak bele. Okosabbak ők annál, hogy egy pávatáncost csak úgy befogadjanak!-:))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.