A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete több százezer munkavállaló nevében fordul Orbán Viktorhoz, írja a Magyar Idők. Azt kérik, hogy a kormány vegye fontolóra a vasárnapi munkavégzés áruházi tilalmának újbóli elrendelését, akár csak részlegesen is. A javaslattevők szerint mindez enyhítené a munkaerőhiányt.

Vasárnapi boltzár: újratöltve

A levélben a jövő évtől lehetséges megoldásnak tartják a vasárnapi munkavégzés tilalmának ismételt bevezetését, mindezt közgazdasági számításokkal és szociális érvekkel is igazolják.

A legfőbb érv az, hogy az elmúlt két év nagyarányú béremelése ellenére a boltokban még mindig égető probléma a munkaerőhiány, mindez pedig csak fokozódhat az év végére.

(24.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Vagyis a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete is kormánypártivá vált. Ennyi.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Vagyis a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete is kormánypártivá vált. Ennyi.
Macskaszem
@justhpeter: Nem kell ehhez kormánypártinak lenni, csak emberpártinak. A dolgozók ugyanis a kezdeti tiltakozásuk ellenére, megszokták és megszerették a szabad vasárnapot, amit a családjukkal tölthettek. Aztán eltörölték. A kereskedelmi dolgozó is ember, nem kéne hülyét csinálni belőle pártoknak kénye-kedvére, és nem kéne ész nélkül törvényeket hozni, ilyen egyszerű.
kulabombaafityiszre
@Macskaszem: ma, 07:13
Igen tényleg meg szerették a szabad vasárnapot,különösen örültek az orvosok, nővérek, mentősök, a tűzoltók, a rendőrök, a vasutasok, a buszvezetők, a erőműben és megszakítás nélkül működő gyárakban dolgozók, a benzinkutasok, az újságírók, a lottózók, és még sokan mások.
Ne nézzél senkit hülyének.Állítólag akkora a münkaerő hiány mindenhol,hogy bátran lehet a kereskedelemben dolgozóknak akik akarnak máshol is nunkát vállalni,ahol nem kell vasárnap dolgozni.
Macskaszem
@kulabombaafityiszre: MIndenkinek nyilván nem lehet vasárnap szabadnapja, de a vasárnapi boltzáron nem múlik emberélet, nem nő tőle a bűnözés, stb Kikapcsolódásként más programra kell átszokni. Merő együttérzésből.
namihami
@Macskaszem: Nagyon sok család csak vasárnap tud EGYÜTT eljutni olyan termék megvásárlására, amit együttesen szeretnének kiválasztani, eldönteni és megvenni. Tegnap egy bútoráruházban voltam vásárolni és CSALÁDOK tucatjait láttam nézelődni, válogatni, megbeszélni azt, amit láthatnak.
A szombat nagyon sok feleségnek a főzéssel, takarítással és hasonló, nem halogatható dologgal megy el. Megtehetné vasárnap is, de akkor még fáradtabban kezdené el a következő hetet. Így legalább egy sétával egybekötött nézelődéssel töltheti el a hétvégét.
Az, aki a kereskedelmet választja, az tudja, hogy mibe vág bele. Ha nem tetszik, akkor hagyja ott.
Nessy
@Macskaszem: Aztán majd jön a következő probléma, mint a multkoriban, hogy szombaton nem győzték a megnövekedett forgalmat. A kisboltokban is be lehet vásárolni annak, aki nem tud mnáskor, "kicsi" drágábban.
simmering73
Aha. Kezdődik. Egész jól bírták cérnával. Négy hónapig a választások után.
jancsipapa
@Macskaszem: Az miért nem "emberpártiság" ,ha a kb. félmillió kereskedelemben dolgozó helyett "emberpártoljuk " a többi bő kilencmilliót ?
magyarbakancs
Ajánlom a kereskedelmi dolgozok szakszervezetnének ,hogy a munkáltatóktól kellene több bért ki alkudni és lenne kereskedelmi dolgozó.És nem minimálbérérért dolgoztatni a munka vállalót.
Ha nem megy akkor ajánlom figyelmébe ,hogy a szombat.péntek,csütörtök,szerda,kedd,.hétfő. is lehetne munka szüneti nap és meg oldaná a létszám gondot.
levarosbukta
Lejárt lemez! Lesz még egy két erőlködés de nem hinném hogy ezzel mostanában foglalkoznának hiszen a CBA-k amiket a boltzárral helyzetbe akartak hozni így is úgy is tönkrementek. Ugye nem gondolja a szakszervezet hogy a múltkori bezárás a kereskedelmi dolgozók kényelme miatt történt, mert akkor nagy baj lehet náluk.
emerencia
@Macskaszem: A kereskedelmi dolgozók éppoly sokfélék mint a vásárlók. Van aki direkt kéri, hogy vasárnap dolgozhasson mert még erre a kis pénzre is szüksége van az állítólagos "hatalmas" fizetése mellett. A nyolcvanas évek elején a turisták miatt ki kellett nyitni egy ábécét a Balaton mellett. A családos hölgyalkalmazottak felháborodtak! A boltvezető viszont közölte velük, hogy aki vállalja a vasárnapot, munkaidő végén kap ötszáz forintot egyenesen a kasszából. (Ez akkor jó pénz volt.) Azonnal előkerültek a még 55 éves korukban nyugdíjba vonult nagyik vasárnapi segítségként, a családanyák pedig egymással vitatkoztak, hogy kié legyen a vasárnap. Nem fogod elhinni, de tanúja voltam ugyanennek a legutóbbi vasárnapi újranyitáskor. Egy osztályon az egyetlen hölgy hivatkozott a gyerekeire ezért a férfikollégák megoldották egymásközt a vasárnapot. Mikor kolléganőjük megtudta, hogy emiatt néhány ezer forinttal nőtt a nettó keresetük, irtózatos haragra gerjedt és közölte, hogy neki gyerekei vannak ezért szüksége van arra a néhány ezresre, igenis őt is osszák be vasárnapra... Egyébként van sok bolt ami nem nyit ki vasárnap mert nem kötelező. Számtalan foglalkozás van, ahol vasárnap is kell dolgozni. Aki a kereskedelemben vállal munkát, tisztában van azzal, hogy vasárnap is dolgoznia kell időnként.

Szerintem az orbánék által bűnös módon szétzilált humán szférából kidőlő csontvázak miatt hozták bea fiókszakszervezetük segítségével ismét a köztudatba a vasárnapi nyitvatartást. Úgy néz ki, hogy annyira hülyének néznek minket, hogy ezen fogunk rágódni ahelyett, hogy az életünket, testi épségünket féltenénk a sok-sok elhanyagolás miatt.
Aki Én
@Macskaszem: Bocs, de ez most nagyon demagógra sikeredett.
Nem kötelező vasárnap dolgozni, sosem volt az. Aki a kereskedelemben dolgozik, az tudta mit vállal. Minden felmérés azt igazolta, hogy az embereknek igényük és szükségük van a vasárnapi vásárlásra.
A megoldás az emelt bér, illetve a kiszolgáltatottság megszüntetése lehetne, semmiképp milliók korlátozása.
szép új világ
Mi a francos köze van a munkaerőhiánynak a vasárnapi munkavégzés tilalmához?
Minden területen munkaerőhiány van, ezek alapján, akkor leállhat az egészségügy, a közlekedés, a vendéglátás, stb.
Csökött agyú KDNP-s barmok nem bírnak elszakadni ettől a vonaltól.
Nessy
Ameddig majd ezen rágódik a jó nép, addig sem foglalkozik a hiányzó pedagógusokkal, a hiányzó orvosokkal, a csapnivalóan elvégzett uniós támogatással elkészült túlárazott projektekkel.
karma1
@Macskaszem: Ezt mondogasd annak a kb. 20 ezer embernek, akit akkor epitettek le a munkabol, amikor az elso vasarnapi bezarast kitalaltak. Viszont a megmaradt dolgozoknak sokszor athidalhatatlan problemat okozott az, hogy a megnyujtott szombati nyitvatartas utan nem tudnak hazamenni a sokszor 15-20 km-re levo otthonukba.
A munkanelkuliseg mindig nagy gond volt, de most nincs munkavallaloi tulkinalat - igy aztan egyszeruen csak meg akarjak ideologizalni, hogy miert is kene bezarni az uzleteket.
Tegyenek azt, amit akarnak, a vasarnapi bezarashoz megint csak el kell majd bocsajtaniuk meg szemelyzetet, mert valoszinu a multik nem engednek esztelen mennyisegu tulorat fizetni a dolgozoiknak - de ne akarjak a "szakszervezetnel", hogy csak ezen a modon lehessen megoldani a problemat.
karma1
@Macskaszem: A masik dolog: azt azert jo, ha tudod, hogy ez a borzaszto nagy munkaerohiany csak a kovetkezmenye az ELSO vasarnapi boltzarnak: 20 ezer embert hoztak dontes kenyszeru helyzetbe: ezek az emberek utcara kerultek, mashol nem volt mod nekik munkat talalni - a leheto legnagyobb reszuk (nekik is), ELMENT KULFOLDRE DOLGOZNI. Akik mar megtalaltak kulfoldon a munkajukat, helyuket, minek jonnenek vissza?
Es ez nemcsak a nagy multiknal tortent meg, hanem mas teruletein is az iparnak.
Ez egy spiral, ami begyorsul, es mivel szoros osszefuggesek vannak a kormany hulye intezkedesei, a leepitesek es a munkaerohiany kozott - ebbol mar sehogy sem lehet kijonni. Mit gondolsz, ha most bezar 40 korhaz, amit mar beigertek, a me'g ott dolgozo orvosok, apolonok mit fognak tenni? Keresnek majd egy masik lerohadt magyar korhazat, ugyanolyan szar feltetelek mellett?
Hat nem, nem fognak otthon munkat keresni - a fide$$ gondoskodik arrol, hogy minden pillanatban bombazza az emberek elmejet azzal, hogy milyen megszoritasok jonnek. Behirdettek a kilakoltatasokat is - teljesitik is rendesen az igeretuket -, mit gondolsz, ha allandoan ilyen hirek kozott el egy ember, akkor min kezd el gondolkodni??? Kell ez neki? Maradjon meg? De MIRE? MINEK?
Mindenkinek csak egy elete van, amit vegre mindenkinek maganak kell megelnie, vegigcsinalnia, ugy magaert, mint a gyermekeiert, unokaiert.
A kormany mar belement az ovodasok kis janicsarokka valo nevelesebe, a hitvesi agyba, (hany gyereket csinaljanak), kesobb a tanulasba, iskolaba, a civil szervezodesekbe, vallasukba. Aki hagyja, az ledegradalja sajat magat egy vegetalo ner-rabszolgava, aki nem hagyja, az vagy megy kulfoldre, vagy neman szenved (pedig nem akar, csak nincs modja elhagyni az orszagot).
balos
Ilyen szenny szervezetek "védik" a Munka végzők" érdekeit orbanisztánban!Evvel az erővel legyen minden zárva vasárnap és minden probléma megszűnik a munkaerő piacon!
wpym
A munkaeröhianyra nem a vasarnapi zarvatartas a megoldas, hanem a normalis munkahelyi legkor es az unios ber.
Macskaszem
@karma1: A munkaerőhiány nem egészen a vasárnapi boltzár eredménye, hanem az éveken át alacsonyan tartott fizetéseké. A külföldi összeszerelő üzemek rárepültek az itteni alacsony bérekre, mert Európa szerte alig van olyan ország, ahol alacsonyabb. Munkáskéz viszont nem lett sokkal több, és ez kikényszerítette a béremeléseket.
Visszatérve a vasárnapra továbbra is azt gondolom, hogy vasárnap vásárolni nem létszükséglet, Ausztriában sincsenek nyitva, pedig nekik sokkal több elkölteni valójuk van, mint nekünk.
karma1
@Macskaszem: A mondandod elejevel tokeletesen egyetertek, de a legnagyobb ertelmetlenseg a vasarnapi zarvatartas. A magyarok legnagyobb tobbsege hetfotol szombatig robotol, es semmikor maskor nincs egy csaladnak ideje a kozos vasarlasra. Nalunk a vasarnap a legnagyobb bevasarlonap, es amikor en ugyanebben a szupermarket tipusban dolgoztam, akkor en is tudomasulvettem, hogy nekem a munkahetem vasarnap delelott 10-kor kezdodik es 19 orakor fejezodik be,. Ilyen egyszeru. Nem kaptam semmifele extra penzt ezert, de a minimumfizetesem is tobb volt itt a minimalbe'ren mint most egy rezidens fizetese az ugyeleten.
A mestersegesen alacsonyan tartott berekre pedig orban hivta be a multikat, az, hogy az emuttnyocevben nem emelkedett a minimalber es most meg egy csomo juttatast is elvettek a dolgozoktol, az senki mastol nem fuggott, kizarolag orbantol, aki egyszemelyben tartja Magyarorszagot fogva a hatalmaban.
Macskaszem
@karma1: Az tény, hogy vasárnap rengetegen járnak vásárolni, tömve van a parkoló a bevásárlóközpontoknál. Én többek között ezért sem járok vasárnap. Sőt szombaton is ha tehetem, inkább reggel megyek, akkor még alig vannak. Utálom a tömeget meg a sorbanállást. De nyugi, nem én fogom eldönteni.
karma1
@Macskaszem: Dragam, kimondtad a kulcsszot: "ha teheted"... De hidd el nekem, hogy nagyon sok ember van olyan, aki nem teheti, es nem mehet mas napokon, csak vasarnap, illetve csak akkor tud egyutt lenni a csalad igazan, barmennyien is legyenek a bevasarlokozpontokban...:o))
Commenter
@justhpeter: gaskó et példáját követik, kilóra megvettek véve.
Aki Én
@Macskaszem: ,,tömve van a parkoló a bevásárlóközpontoknál. "

Ez mutatja az igényt. Nem is értem miért kérdés ez újra. Aki nem szeretne vasárnap dolgozni, az keressen mást. Én sem dolgoznék hétvégén.
papa.49
Na kezdődik a DÚLÁS, kdnp. módra !!!
Macskaszem
Nem akarok meggyőzni senkit, továbbra is rühellem a fidesz álkersztény bagázst, de nekem nincs bajom a vasárnapi boltzárral.
Qqberci
@Macskaszem: Nem kötelező a nyitvatartás. Nyilván azért vannak nyitva, mert van rá igény és mert megéri...
simmering73
Szerintem a KDFSZ mögé bújva a kdnp kezdte újra a hülyeségét. Ebben spíler ez a maffiakormány.
justhpeter
Imádom a gumicsontokat. Ez a vasárnapi boltbezárás is az.
Ha gumicsont, hát legyen gumicsont.
Hétfőn bejelentheti a kórházi dolgozók "független" szakszervezete, hogy töröljék el az orvosok, ápolók vasárnapi munkavégzését.
Hétfőn bejelentheti a mentőszolgálati dolgozók "független" szakszervezete, hogy töröljék el a mentősök vasárnapi munkavégzését.
Hétfőn bejelentheti a rendőrségi dolgozók "független" szakszervezete, hogy töröljék el a rendőrség vasárnapi munkavégzését.
Már ha a kdnp töketlenkedését komolyan lehetne venni.
De természetesen mindnyájan tudjuk, hogy a kdnp nem keresztény, nem demokrata, csak a fidess hasonlóan kleptokrata bábja.

Így nem marad más, mint a vasárnapi munkát jobban megfizetni.
papa.49
@justhpeter: Az utolsó mondatodban a MEGOLDÁS !!!
terlasz
"Így nem marad más, mint a vasárnapi munkát jobban megfizetni."

A máson kívül még az marad, amit a fidesz kitalál. Minden ellenzőnek kuss.
Desischado
Menjenek a jó büdös pokolba. Már megint kezdik. Én igenis szeretem, hogy nyitva vannak a boltok vasárnap is, és a nagy többség is. Akinek nem tetszik, nem kell a kereskedelembe menni dolgozni. Normális bérek, és rögtön lesz elég ember!
namihami
@Nessy: Csak nagyon sok családnak az a ""kicsit drágább"" az bizony a sok kicsi sokra megy-kategóriát képviseli.
És én (mi) pl. sokkal jobban szeretjük a tartósabb termékeket egybe, viszonylag nagyobb, ezért olcsóbb, kiszerelésben megvenni. Ami általában nincs a kis bejzlikben. Vagy ha volna, akkor is drágább, ahogy már nem éri meg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.