Az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás Magyarországgal szembeni megindítására szólították fel nemzetközi civil szervezetek kedden az Európai Parlament (EP) képviselőit, kiemelve, hogy a magyar kormány semmibe veszi az európai alapértékeket és a jogállamiság követelményeit.

Sargentini-jelentés – Nemzetközi civil szervezetek kérik Brüsszeltől, hogy indítsák el az eljárást Magyarországgal szemben

Fotó: MTI/EPA

A nyílt levelet többek között a Human Rights Watch, az Amnesty International, a Riporterek Határok Nélkül (RSF), az Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (FIDH), a Civil Society Europe, a Nyílt Társadalom Alapítványokhoz tartozó European Policy Institute, a Jogászok Nemzetközi Bizottsága (ICJ), valamint a Climate Action Network Europe írta alá.

Hangsúlyozták:

a jelenlegi magyar kormány letért az emberi jogok, a jogállamiság és az alapvető szabadságjogok tiszteletére alapuló, közös európai útról, amelyre vissza kellene terelni az országot, máskülönben csak tovább fog romlani a helyzet, ráadásul a modell terjedni fog Európában.

"Az európai vezetők próbálták kibékíteni, rábeszélni, figyelmeztetni Magyarország kormányát. Ezek az erőfeszítések azonban hiábavalónak bizonyultak. A határozott fellépés hiánya valójában felbátorítatta Magyarország egyre autokratikusabbá váló vezetését" – fogalmaztak.

Az EP plenáris ülése várhatóan jövő szerdán szavaz a Judith Sargentini holland zöldpárti jelentéstevő által összeállított, szakbizottsági szinten már jóváhagyott magyar különjelentésről, amely szerint fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének, így indokolt a hetes cikk szerinti eljárás megindítása.

Szakértők szerint szoros szavazásra kell készülni, mert az elfogadáshoz a leadott voksok több mint kétharmadára, illetve az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) lenne szükség.

Az atomfegyverként is emlegetett jogállamisági eljárás megindításának szakértők szerint ebben a fázisban inkább politikai, mintsem jogi jelentősége van. Ha az EP megszavazza, akkor az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács négyötödös többséggel dönthet arról, fennáll-e a veszélye annak, hogy Magyarországon csorbulnak az EU alapértékei.

A hetes cikk olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső soron akár az érintett tagállam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat.

Ehhez azonban az összes többi EU-tag egyhangú támogatására van szükség, amit az elemzők szinte kizártnak tartanak.

Forrás: MTI

74 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Aki manapság kis hazánkban a "demokráciára" támadna, az a semmit támadná! Esetleg a demokrácia paródiáját, amit pártunk és kormányunk csinált belőle.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Sargentini-jelentés. Ezzel kel és ezzel fekszik a komplett propagandamédia. Hangolnak az EP választásra és nem fogják kihagyni ezt az alkalmat sem, hogy Orbán Viktort a harcost, a hőst bevilágítsák minden irányból. Elég egyértelműen igyekeznek úgy beállítani a jelentést, mintha az a migrációról szólna és mintha az Unió, pontosabban Soros György támadást intézett volna Magyarország, a magyar emberek ellen ezzel a jelentéssel, hogy megtörje az ellenállást és rákényszerítse Magyarországot a migránsok befogadására.
A Sargentini-jelentés NEM a migrációs politikáról szól. A 12 pontból egy, egyetlen egy tér ki erre a kérdésre. A 12 pont a következő:
(1) az alkotmányos és a választási rendszer működése;
(2) az igazságszolgáltatás és más intézmények függetlensége, valamint a bírák jogai;
(3) a korrupció és az összeférhetetlenség;
(4) a magánélet védelme és az adatvédelem;
(5) a véleménynyilvánítás szabadsága;
(6) a tudományos élet szabadsága;
(7) a vallásszabadság;
(8) az egyesülési szabadság;
(9) az egyenlő bánásmódhoz való jog;
(10) a kisebbségekhez tartozó személyek – köztük a romák és a zsidók – jogai, valamint
a kisebbségekkel szembeni gyűlölködő kijelentésekkel szembeni védelem;
(11) a migránsok, menedékkérők és menekültek alapvető jogai;
(12) a gazdasági és szociális jogok.
Ha valaki képes és hajlandó reálisan végiggondolni a jelentés szövegét, akkor rá fog jönni, hogy ez a jelentés az uniós értékeket és a magyar emberek demokratikus alapjogait védi. Rólunk és értünk szól, olyan dolgokat fogalmaz meg, melyeket mi is látunk, átélünk, megszenvedünk.
Commenter
@RonaGyuri: Nicolas Bay? nem Bay of Pigs How weird...
csak úgy....
@simmering73: @Desischado: Már a 60as évektöl a hippik "hegedüléssel" tiltakoztak ,szerintem jó ötlet! :)
csak úgy....
@Eladott Ország:09:09 Ezt le tudod fordítani shikarira vagy durbincsra? eselleg a többi ,kezdö és alig gondolkodó számára?
Eladott Ország
@csak úgy...: tegnap 18:55; A Sargentini - jelentést úgy tudom "lefordítani shikarira vagy durbincsra, hogy megértse?" Az eljárás azért indult Magyarország ellen, mert telibeszarja a fidesz bűnöző, politikai prostituált banda a demokráciát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.