Magyarország világszerte a hetedik legkedveltebb befektetési célpont az IBM Global Location Trends legújabb, 2017-es adatokat tartalmazó jelentése szerint – mondta Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár sajtótájékoztatón, Budapesten, kedden.

Hozzátette:

a magas hozzáadott értékű külföldi befektetések rangsorában Magyarország szintén az élvonalban, a 16. helyen áll.

Az országot a gazdasági környezet teszi vonzóvá a befektetők számára, itt található Európán belül az egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadó, a legalacsonyabb társasági adó és a szociális hozzájárulási adó is folyamatosan csökken – fejtette ki.

Az államtitkár szerint 2010-ben, amikor a munkanélküliség 12,5 százalékon állt, nyilvánvaló volt, hogy az új kormány egyik legfontosabb feladata a munkahelyteremtés.

A kormány felfogása szerint, ha "munka van, minden van", a munka adja a kiszámíthatóságot és az önbecsülést

- mondta az államtitkár.

Mára a munkanélküliség 3,5 százalékra csökkent, aki akar, az ma tud dolgozni Magyarországon

- tette hozzá Menczer Tamás.

A kormány támogatási-ösztönzési politikája is változott, ma már olyan beruházók is kaphatnak támogatást, akik a munkahelyek megőrzése mellett technológiai fejlesztést, modernizációt hajtanak végre

- mutatott rá Menczer.

A Befektetési Ügynökség az idei évben is eredményes munkát végez, ezt a legjobban a nyáron bejelentett BMW-beruházás mutatja – hangsúlyozta Menczer Tamás, hozzátéve, hogy a BMW-beruházás ezer új munkahelyet teremt közvetlenül, a beszállítókon keresztül pedig ennél sokkal többet.

Az államtitkár szerint a BMW a legmodernebb autóipari technológiákat telepíti hazánkba, hiszen a cég a hagyományos meghajtású autók mellett elektromos autók gyártását is végzi majd Debrecenben.

Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke elmondta, tavaly az IBM felmérése szerint 121 külföldi befektető által végrehajtott beruházás valósult meg Magyarországon összesen 17 500 munkahelyet teremtve, ami az évente készülő felmérés 2002-es indulása óta a legmagasabb érték.

Az európai fővárosok rangsorában Budapest a hatodik lett 2017-ben a külföldi működőtőke által teremtett 5500 új munkahellyel – ismertette a HIPA elnöke. A visegrádi országok között ebben a rangsorban Budapest az első helyen van – fűzte hozzá.

Ami a 2018-as évet illeti, az első félévben 46 sikeres, összesen több mint 2 milliárd euró értékű befektetési tárgyalást folytatott le az ügynökség – tájékoztatott Ésik Róbert utalva arra, hogy a HIPA történetében ez eddig a legmagasabb egy félévre jutó összeg. Januártól júniusig összesen hétezer új munkahelyről hoztak döntést a HIPÁ-val tárgyaló külföldi befektetők – jegyezte meg.

Ésik Róbert arra is kitért, hogy az ügynökség listájának élén hagyományosan az Amerikai Egyesült Államok, Németország és Japán található, ugyanakkor az első félévben a tőke nagyságát nézve Dél-Korea szerepel az első helyen.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
""Az államtitkár szerint 2010-ben, amikor a munkanélküliség 12,5 százalékon állt...Mára a munkanélküliség 3,5 százalékra csökkent""
Vond ki belőle a közmunkásokat és a már a statisztikából kihullottakat. Na és most hány százaléknál tartasz?
""Csak annak a statisztikának hiszek, amit én hamisítottam:""---mondta egy whiskyivó, szivarozó ember. Aki a 20. századi angol történelem legnagyobb emberévé (és politikussá, amiről a mi Viktorunk csak álmodozik) vált. Valami SIR Winston Churchill névre hallgatott.
(persze tudom, a Mi Vezérünkhöz képest csak egy kiscserkész lehet)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.