Az elmúlt években a kormány a rendszerváltás óta a legnagyobb pedagógusbér-emelést hajtotta végre – hangoztatta Bódis József oktatási államtitkár szerdán Budapesten.

Az államtitkár sajtótájékoztatóján kifejtette:

a folyamat 2013-ban kezdődött, 34 százalékos emeléssel, majd ezt követően minden évben 3,5 százalékkal nőttek a bérek, és összesen 50 százalékkal bővültek a kerestek.

Hozzátette: egy egyetemi végzettséggel bíró, pályakezdő pedagógus az emelés előtti 130 ezer forinttal szemben 203 ezer forinttal számolhat. Egy szintén egyetemi végzettségű, 20 éve a pályán lévő pedagógus 173 ezer forint helyett 335 ezer forintot vihet haza. Főiskolai végzettségű, 20 éve a pályán lévő pedagógus bére 149 ezer forintról 301 ezer forintra nőtt.

Az oktatási államtitkár hozzátette:

a béremelés nemcsak a tanárokat, tanítókat érintette, hanem az óvónőket, óvodapedagógusokat is.

Kitért arra is, hogy a jövő évi költségvetésben 315 milliárd forint szerepel a megemelt pedagógus bérekre. Mint mondta: nem szeretnének megállni, a törekvésük, hogy ezen az úton tovább haladjanak és érezhető béremelést tudjanak biztosítani a jövőben is az érintettek számára.

Kérdésre azt mondta: a pedagógus életpályamodellről bizonyos érdekvédelmi szervezetekkel már tárgyaltak és abban maradtak, hogy a tapasztalatok alapján hozzányúlnak a minősítési rendszerhez. Jelenleg ugyanis vannak jól teljesítő pedagógusok, akik nem is kérik a minősítést, a rendszer tehát finomításra szorul.

Szerinte a minősítéshez kapcsolódva egy másfajta bérezéssel kellene a minőségi munkát elismerni. Most ebben gondolkodnak, de még a folyamat elején járnak, és szakmai szervezetek véleményét is mindenképpen szeretnék begyűjteni – mondta.

Bódis József úgy fogalmazott:

a pedagógusok bérviszonyai meghatározzák munkájuk minőségét, a gyermekekhez való viszonyukat, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő megbecsülésben részesüljenek.

Forrás: MTI

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Úgy látszik, számháborúra fog berendezkedni a kormány. Biztosan sokan emlékeznek még erre a játékra. Aki nem emlékszik, vagy lemaradt róla, az majd most megtanulja szépen. Ennek az össznépi civódásnak már van néhány csapásiránya. Sőt, ha belegondolok, lényegében minden területen ez megy. Fideszhez nőtt kacsókban 500 médiaelem van, de balliberális médiatúlsúlyról jajveszékelnek. Alacsonyak a bérek, olyankor mindig az a válasz, hogy de a régióban itt nőttek a legdinamikusabban a fizetések az elmúlt évben. Azt elfelejtik hozzátenni, hogy előtte meg nem nőttek, olykor csökkentek és ez már az elmútnyócév, a fideszes elmútnyócév) és rohadtul le vagyunk maradva mindenkihez képest igen, már Romániához képest is.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Ludmilla
én 40 év tanítás után mentem 3 éve nyugdíjba,akkor 232.000 körül kaptam kézhez... testvérem lánya egyetemistaként Grazban 900 eurót kap napi 6 órás munkáért... ennyit erről,államtitkár bajtárs
kereső
@Shikari: az érveimet fentebb leirtam te meg kibujsz az érdemi válaszadás alól, hülye mellébeszéléssel,elterleve az eredeti inditéktól.És akkor te vádolsz engem ezzel.Mit ne mondjak,van ám bőr.
Hellcat
@kereső: Haggyad buta a csicskari mint a fasz...ugatja amit kell neki...egy korcs semmirekellő.
Ha felsorolnád neki a kormánypárti/ellenzéki média arányait a sugárzott/nyomtatott sajtóban, internetes portálokban, abból sem értene...
Eriksson
@Shikari: 08:24 Jó ha 20-24-et letud. Azt is már túlórában.
kereső
@Shikari: már megint dicsérsz.Nem szidtam a kormányt, a tények felsorakoztatása, a kritika nem szidalom.Te szitkozódsz.Teheted-tudod,lepereg.
Eladott Ország
@Ludmilla: Oktatási befektetések , játék a számokkal, csak úgy mint az egészségügyben.
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2018/09/oktat%C3%A1s.png

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.