A színészek alulfizetése mögött a szabályozás hiánya áll.

A magyar mozik 70 százalékban, a magyar nyelvű televíziós csatornák pedig 98 százalékban szinkronizált tartalmat adnak el, a hazai szinkronpiac gyakorlatilag láthatatlan szereplője a gazdaságnak. Rajkai Zoltán, a Színházi Dolgozók Szakszervezete Szinkron Alapszervezetének elnöke arról beszélt a Világgazdaságnak, hogy szinkronizálás nélkül ma gyakorlatilag nem lehet értékesíteni Magyarországon audiovizuális terméket. 

„Saját tapasztalatom, hogy egy 300 millió forintos árbevételű film készítői egymilliót adnak a szinkronra úgy, hogy ebből a színésztől a hangmérnökig tucatnyi ember munkáját fedezik”

– emelte ki.

Tízszeres bért akarnak a szinkronszínészek

„Szeretnénk megálljt parancsolni e folyamatnak, mert ott tartunk, hogy nincs még egy szolgáltatás, amely olcsóbb lenne a szinkronizálásnál” – tette hozzá.

Egy 60 perces hangalámondásért 12-15 ezer forintot kérhet el itthon egy színész, Nyugat-Európában ugyanezért 1200 eurót.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(Világgazdaság)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
@human: vannak olyan csatornák, ahol tényleg siralmas a szinkron, de az tényleg szarból-hugyból lett fizetve..
szerencsére ez nem jellemző.
RonaGyuri
@human: milyen finoman fogalmaztál; az egykor valóban jó magyar szinkronnak (pl. Inke Savalas) halvány nyomai sincsenek.
Ami pedig a feliratozást illeti - bár kétség kívül ments a karakteres határozott női hangból sipítozó nyávogás eseteitől - nyelvtanulási szempontból még rosszabb a helyzet, mert sajnos azok a szövegek is durva félrefordítások.
human
@RonaGyuri: Ez igaz. Én csak alap szinten beszélek angolul, de jó párszor a fejem fogtam. Nem az volt a baj, hogy más volt a megfogalmazás. Az még indokolt is lehet, de konkrét szavakat fordítottak félre és így nem jött át az értelme a mondatnak. Szerintem a fordítókon is spórolnak.
human
@RonaGyuri: ... Ott cseszik el ugyanis, hogy a jó filmfordító a filmet is megnézi. Ezzel szemben van az, hogy doc-ban megkapja a szöveget és lefordítja. Fogalma sincs a cselekményről, mi történik abban a pillanatban és ezért milyen környezetben kell érvényesülnie a szövegnek.
RonaGyuri
@human: sőt gyakori a totál félreértés is! Hasonlóan az MTI-hez és Orbánhoz, bár ezek direkt teszik, legalább is az MTI.
Én a legjobban a szakértőkre haragszom!
sokanvagyunk
Ez a bér sincs szinkronban Nyugat-Európához viszonyítva, mint ahogy sokak bére se.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.