A jó gazdaságpolitika állhat a növekedés mögött – mondta.

Helyettes államtitkár: a magyar gazdaság gyorsabban nő az uniós átlagnál
Fotó: Pixabay

A GDP második negyedévi várakozások feletti emelkedése több mint kétszerese az Európai Unió (EU) 2,2 százalékos növekedési átlagának, sőt jobb a másik három visegrádi ország adatánál is – mondta Balogh László, a Pénzügyminisztérium (PM) helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

A KSH szerdán hozta nyilvánosságra, hogy a második becslés alapján Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az előzetesen közölt 4,6 százaléknál 0,2 százalékponttal gyorsabb ütemben, 4,8 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 4,6, az előző negyedévhez viszonyítva 1,0 százalékkal nőtt.

A helyettes államtitkár kiemelte:

a jó eredmény az elmúlt évek gazdaságpolitikai intézkedéseinek köszönhető.

Rámutatott, hogy a kedvező adatok hátterében elsősorban a szolgáltatások növekedése és bővülése áll. A turizmus, vendéglátás mellett például jelentősen nőttek a kultúrára, szórakozásra fordított összegek, valamint a pénzügyi szolgáltatások esetében is jelentős növekedést mértek. Hosszú évek után a hitelnyújtás újra élénkül, ami meglátszik a lakásépítéseken és -vásárlásokon, de a gépkocsieladásokon is – tette hozzá.

Balogh László kitért arra is, hogy az adatok egy stabil, nagy fogyasztóképességekkel rendelkező ország benyomását keltik, ahová a kedvező környezet miatt érdemes beruházásokat hozni.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Shikari a végkimerült kretén: Elég vicces a 100 m mély kút fenekéről kiabálni a peremen ülőknek, hogy mi jobban emelkedünk.
2010 óta az adónemek száma a duplájára nőtt, benzin az egekben, forint a béka segge alatt és mindennek az ára folyamatosan emelkedik...
Micsoda siker.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Zeta
@csak úgy...: azt nem mefik megtenni!
Éhen halnának.
Eladott Ország
@csak úgy...: Már annyira magabiztosak, rátelepedtek, az állami intézményekre, lefedve mindent mint egy guanó,- szétverve a hatalmi ágakat - hogy négy év múlva vagy hamarabb még krumpliosztás, Bözsi utalvány sem lesz. Ezektől a szarháziaktól hogy fogunk megszabadulni, azt csak a Jóisten tudja.
Sámannus
No, a műkörmös megtanulta a herekaszálást, vagy a tarhonyaültetést?
nezelodo
Hú mekkora riadalom lehet a Lajtán túl, hogy hozzánk kell jönni segítségért, ha ötről a hatra akarnak jutni!
Sámannus
Egy percig nem lopnak, máris kész a baj.
Eladott Ország
Nem mindegy, hogy mennyi volt a bázis. Volt 100 dióm, vagy 1 dióm. Bűvészkedés a számokkal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.