Vastag- és végbélszűrési program indul ősztől.

Magyarország a világelső a vastagbélrák előfordulásában, évente mintegy 5000 ember hal bele a betegségbe

– mondta Fuszek Péter egyetemi adjunktus szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

Az orvos szerint a betegség kialakulásának hátterében genetikai, táplálkozásbeli és környezeti okok is állhatnak.

A régióban Csehországban, azon kívül pedig Dániában magas még a betegség előfordulása

– tette hozzá.

A vastagbélrák átlagosan 10-12 év alatt alakul ki, és ez azt jelenti, hogy ha időben eltávolítják, akkor a beteg teljesen meggyógyulhat – mondta, hozzáfűzve, hogy ezért kell nagy hangsúlyt fektetni a szűrésre.

Magyarország világelső a vastagbélrák előfordulásában

Vastag- és végbélszűrési program indul ősztől, az egészségügyi kormányzat várakozásai szerint

a következő két évben mintegy 2,4 millió – 50 és 70 év közötti – férfi és nő vesz majd részt az uniós és hazai forrású programban

– jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Kovács Attila országos tisztifőorvos augusztus végén Budapesten.

Cikk-és címlapkép: Pixabay (illusztráció)

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
@magyarbakancs: Mindig az olcsó fehér kenyeret vettük. Azt hittük, hogy az öregség miatt vannak emésztési problémáink, majd áttértünk a kicsit drágább barna kenyerekre és idővel csökkentek a panaszaink. Aztán gondoltam egyet és kidolgoztam az olcsó péksüti és kenyér házilagos, kézi előállításának technológiáját,
s láss csodát, a sima fehérlisztből készült házi péksütimtől sincs bajunk. Azt pedig végképp nem értem, hogy az én vizes zsemlém miért ehető még majd egy hét múlva is, a bolti pedig már másnapra megszottyad? Az előkovásszal készült ( készen
2235 gr.) Jénai kacsasütőtálban sült nagy kenyerem pedig finom napok múlva is. Majd egy hétig eszegettük. Gyors esetben ír szódás kenyeret készítek fele teljes kiőrlésű lisztből sok maggal. Azt másnap feltétlenül meg kell enni de legalább gyorsabban elkészül. A bolti kenyerek különösen nyáron nagyon hamar megpenészednek, így nem tudom, hogy minek rakják tele tartósítószerekkel??? Ha állandóan ráérnék sütögetni, teljesen felhagynánk a gyári pékáruval mert folyamatosan fogyasztva nem tesz jót nekünk.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
magyarbakancs
Etetik veled a rengeteg E dolgokat.
Gyümölcsök meg fizethetetlenek.Normális étel nincs is mindenben tartósító szer van.
az idősebek még emlékeznek,hogy a sör 8 napig lehetett eltartani ma meg egy évig is el áll.
Margarin is 14 napig volt ehető.
Iszod és eszed magadba a rengeteg sós ,cukros ételt italt.
wagabund
..."Magyarország világelső a vastagbélrák előfordulásában"...

kit érdekel? az a lényeg, hogy a szűrés megkezdését erősen ígérik..
anima
Magyarország a világelső a vastagbélrák előfordulásában - by Miklós Kásler, akinek a büszkesége a szégyene
Peller Anikó
@magyarbakancs: nem az E dolgok okozzák a rákot és nem a sós cukros ételek.

A rákot az a 2000 atomrobbantás okozza amit napjainkig elpufogtatttak.
A rákot a Csernobilhoz hasonló katasztófák okozzák.
A rákot a mérhetetlen autóforgalom okozza a mindent beborító rákkeltő kormos füsttel, amit megeszel.
A rákot az esztelenül használt, évente változó permetezőszerek okozzák, mert enélkül mindent megesz a fene.
A rákot a szétszórt vagy a tengervízbe kerülő nehézfémek okozzák (kadmium, nikkel, króm, vagy akár a jégkárelhárításra használt, porlasztott ezüst), mindent szétszórunk.

És te azt gondolod, hogy a sótól kapsz rákót? Gondolod, hogy tengeri halak mind rákosak?
magyarbakancs
@Peller Anikó: Részben van igazad.
Naponta a szervezetben 5 ezer daganatos sejt alakul ki.
Csak míg felfedezi a szervezet addig nincs gond.
És a daganatos betegségek 99% genetikai.
Csak van olyan ami a daganat sejt kézöblítés elősegíti mint a kipufogó gázok,cigaretta füst, adalék anyagok.
emerencia
@magyarbakancs: Mindig az olcsó fehér kenyeret vettük. Azt hittük, hogy az öregség miatt vannak emésztési problémáink, majd áttértünk a kicsit drágább barna kenyerekre és idővel csökkentek a panaszaink. Aztán gondoltam egyet és kidolgoztam az olcsó péksüti és kenyér házilagos, kézi előállításának technológiáját,
s láss csodát, a sima fehérlisztből készült házi péksütimtől sincs bajunk. Azt pedig végképp nem értem, hogy az én vizes zsemlém miért ehető még majd egy hét múlva is, a bolti pedig már másnapra megszottyad? Az előkovásszal készült ( készen
2235 gr.) Jénai kacsasütőtálban sült nagy kenyerem pedig finom napok múlva is. Majd egy hétig eszegettük. Gyors esetben ír szódás kenyeret készítek fele teljes kiőrlésű lisztből sok maggal. Azt másnap feltétlenül meg kell enni de legalább gyorsabban elkészül. A bolti kenyerek különösen nyáron nagyon hamar megpenészednek, így nem tudom, hogy minek rakják tele tartósítószerekkel??? Ha állandóan ráérnék sütögetni, teljesen felhagynánk a gyári pékáruval mert folyamatosan fogyasztva nem tesz jót nekünk.
magyarbakancs
@emerencia: Anyám még sütött kenyeret kukoricalisztből,meg búza lisztből vegyesen.meg égett a héja és leverték róla ezt nevezték vert kenyérnek nálunk sváboknál.
Peller Anikó
@magyarbakancs: 100% genetikai. Viszont ebből 0 % jön elő ha nem segítesz neki.

Pontosan igazad van, a védekező rendszer fékentartja az elfajzott sejteket, tehát nem lehet a genetikára fogni. Gyengülő immunrendszer vagy túl erős behatás "okozza".

A behatások viszont szaporodnak és erősödnek. Igen a sorban benne lehet az E, de nem az elején, hanem inkább a sor végén valahol.

Óóó, a cigit ki is felejtettem, jó, hogy mondod. Az alkohol se kutya.
Peller Anikó
@magyarbakancs: nagyon jó, az égett dolgok elsődleges karcinogén források.

Lassan összeáll a kép, égett élelmiszert tilos fogyasztani !
papa.49
@Peller Anikó: Van igazságod sokA többivel egyetértek. abban amit leírtál egyet kivéve az ezüst nem okoz csak nagyon nagy adagban mérgezést !!! Ezt onnan tudom, hogy a csonkolt lábfejem nem gyógyult még 4 hónap múlva se még kicsit se, az orvos már akarta tovább vágni, mert állandóan baktériumot tenyésztettek ki a váladékból ! Elkezdtem használni az ,,ezüst kolloidot,, és 1 hónap alatt eltűnt a baci, és beforrt a seb ! A többivel egyetértek.
emerencia
@Horizont: Édesapánk vastagbélrákban halt meg, emiatt a háziorvosa elküldte a tesómat kolonoszkópiára. Előtte székletvizsgálat, vérkép, általános belgyógyászati vizsgálat, EKG, vérnyomás. Az akkori orvos szerint ez mind kötelező protokoll. Bódítás vagy valamilyen fájdalomcsillapítás, érzéstelenítés fel sem lett ajánlva. (Fájt neki de hősiesen kibírta némi jajgatással.) Két és fél év múlva már csak azt kérdezték, hogy volt-e már nálunk. Az igen válasz helyettesítette a teljes vizsgálatot. Nem csoda, hogy sokan nem vállalják a tébés kolonoszkópiát mert állítólag a maszek dokik legalább érzéstelenítenek.
emerencia
@Peller Anikó: Apukám betegesen rettegett mindentől, ami egy picit is meg volt égve. Még a pirítós kenyeret is lereszelte minden alkalommal. Szegénykém mégsem úszta meg a rákot. A hasmenésre adott széntabletta miért nem káros?
emerencia
@magyarbakancs: ma 11:11 A székely őseink is leverték az égett részt. Apukám már Magyarországon született, így csak a nagyszüleinktől hallotta és hasonlóképpen mesélte:
www.youtube.com/watch?v=568NpM0c7h4

Kukoricát a házi tortillába szoktam tenni, ami a legfinomabb körözöttel megtöltve.
nassolda.receptneked.hu/2014/09/11/tortilla-lapok-hazilag/
Régebben készítettem géppel kukoricás kenyeret de nekünk nem jött be. Inkább a krumplit szeretjük a kenyérbe székelymódra.
Peller Anikó
@emerencia: Azért mert az égett étel NEM szén, hanem mindenféle policiklusos vegyületek például benzpirén keveréke. A szén nem rákkeltő, nem oldódik semmiben. A tepsiben sült hús például odasül a tepsi széléhez, zsírban oldódó kormos, égett anyag, megeszed. A dohányfüst egyértelmű, jól diszpergált rendszer, közvetlenül a sejtekre kerül (az autófüst is, főleg a gázolajos).
Magyarul az aprítás foka lényeges (higanyt lenyelve nem halsz meg, de egy higanygőzlámpa eldurran és beszívod az végzetes lehet) valamint az oldhatóság fontos szempont.

És sokminden okoz rákot, az is elkaphatja aki nem cigizik vagy nem eszik égett kenyérhéjat.
lusta
Én már olyan 4 éve átestem a vizsgálaton. Persze nem itthon. Egy járási kórházban. Ez itt a lényeg. A majd most induló programban csak a haverok vehetnek részt. Szerintem. Remélem nem így lesz.
tulipan
@Peller Anikó: Hátpéldául a mezúgszdysságban használt szerek, vagy mindem élelmiszerbe elhelyezet különféle adalékanyagok!!! A gyárak füstjében talélható veszélye anyago, vagy az autóüzemanyagok nap, mint nap beszívott ólomtartalma, sőt a legújabb, a mobiitelefonok.
anima
A nagyfaterom Horthy testőre volt
Bakker, ez akár egy könyvcím is lehetne.
Aztán gyomorrákban meghalt.

A másik nagyfaterom meg részegen kiesett a traktorból, és... nos, nem élte túl.
A traktoros halála
Ez is könyvcím gyanús.
anima
Ja, ezt nem ide szántam - de már szánom-bánom.
tulipan
@lusta: Mindenki magánügye, mert a patikákban lehet az eszközhöz hozzájutnii, majd nekik kell leadni és Ők továbbítják és aztán hivják be akit kell!!!
anima
Valami bűzlik Dániában?
A Bang & Olufsen hazájában?
A hygge hazájában?

Ne keressetek, mert elmentem a hyttémbe hyggézni.
csak úgy....
Mikor a 60-70-80 as években a szállítási cégek a tönkrement akkumulátorokat ,savastól,ólmostól a környék szeméttelepein tonna szám burogatták le és földet reá,...van min csodálkozni?
emerencia
@Horizont: Akkor jól emlékszem, hogy a hetvenes években már az illata is olyan finom volt, hogy nem bírtam ki hazáig, megdézsmáltam útközben. Kisebb koromban viszont a hatvanas években néha nagyon pocsék kenyereket ettünk. A suliban elővettük a vajas/margarinos kenyeret amit anyáink pakoltak és sorban dobtuk ki a szemetesbe. A tanítónénik meg a tömegkommunikáció azt harsogta, hogy olyan jól élünk, hogy már a kenyeret is pazaroljuk. Pedig nem éltünk olyan jól, csak egyrészt uncsi volt mindennap ugyanazt enni, másrészt pocsék volt az íze. Viszont távolabb a sulitól volt egy pékség a városban, ahol isteni borsos tepertős pogácsát árultak, amit mostanában próbálok leutánozni. Már majdnem sikerült. :)
lusta
@tulipan: Fájdalomcsillapítóra semmi szükség. 3 napos gyomortisztító kúra, diéta és a végén sok gyomortisztító folyadék. A végbélen keresztül jól síkosított kamera és levegőbefúvással tágították az utat. Ettől szinte állandó szellentése volt az embernek. Szóval semmit sem találtak és se nem fájdalmas, se nem bonyolult vizsgálat. Ellenben korszeű eszökök és értékelő orvosok szükségeltetnek.. Na szerintem itt mindenből hiány van. Nejem mondta is,mert a vizsgálat végén adtak egy ideillő felirattal ellátott bögrét is, hogy valahogy ebből a bögréből nem biztos hogy jó léesz a tea. Vgy le kell takarni a szöveget.
emerencia
@Peller Anikó: Köszi, most már értem.
Peller Anikó
@lusta: Aranyosi Péter humorista (Showder Club) plasztikusan érzékelteti a vizsgálatot, ott mindenki tisztába jöhet a rá váró eseményáradattal. Egyébként igazad van, a vizsgálat inkább kényelmetlen mint fájdalmas viszont az orvoson és a segítőkön sok múlik.

Arra azért én is kíváncsi vagyok, hogy a tízet parancsoló úr hogyan oldja meg a rengeteg orvos és eszköz igényes vizsgálatokat.

Ja, tudom, sehogy.
tulipan
Ez a nar ancsos házmester azért van "elképedve" mert Ő is, mint minden narancsos CSONTHÜLYE és az Unibeliek a normálisak, ezért nem is értgeti "Őket"!
csak úgy....
@Peller Anikó: Azét Te fura lyány vagyol Anci! Félsz a migráncsoktu és ,hogy mohamedánnak köll lenned,közben kiderül,hogy mitü is köne valóban félned! ;) Tudok óccón eladó imaszönyeget ...
esperanza
@emerencia: Hollandiaban ferjemnek altatassal csinaltak.
magyarbakancs
@Peller Anikó: Hát én szeretem a jól megsült húst,krumplit,süteményt.
Szeretem a zöldséget főleg a káposzta féléket.
Bűnös lélek vagyok.
Peller Anikó
@magyarbakancs: Attól szerintem nem kell aggódnod, égett ne legyen.

De még valami, a sok telítetlen zsírsav rendben van, viszont azt nem szabad sokszor sütni, mert rákkeltő lesz, a telítetlen kötések oxidálódnak (epoxidok keletkeznek). Ráadásul ha a használt olajba öntjük az újat akkor a régi katalizálja az oxidációt. Az avasodás is hasonló, ezért az avas zsírokat, olajokat sem szabad már megenni. Egyébként a disznózsírban is vannak kettőskötések, ezért avasodik.
Commenter
Szomorú statisztika a de amíg itt kásler féle kaliberek labdába rúghatnak addig csak porhintés lesz nem valódi változás hisz a rákos betegséget a 10 parancsolat be nem tartása okozza szerinte.
division
Anyósom meg elmúlt 79 éves, akkora dohányost se nagyon ismerek mint ő, és lényegében most kezd azon idegeskedni hogy fáj a dereka...No comment. Az eseték zömében ugyan felerősíti a helytelen életmód a rák esélyét, de leginkább csak az arra egyébként is hajlamos embereknél.
Peller Anikó
@division: Jó, de honnan tudod meg egy rákosról, hogy hajlamos volt-e rá vagy csak úgy elkapta?
division
@Peller Anikó: A legtöbbször családi halmozódás figyelhető meg, és ilyenkor megnő az esélye, az egyénnek jobban oda kellene figyelnie a táplálkozására, életmódjára. Tipikus amikor cukorbetegek vannak a rokonságban hogy többen is azok lesznek, főleg ha az I. típusú, ami jellemzően nagyon fiatalkorban alakul ki, sajnos sokszor kisgyerekkorban. Ezek ellen mondjuk nem lehet mit tenni. A genetika sok mindenben szerepet játszik.
Peller Anikó
@division: Ez cukorbetegségben jobban bejön de a rák nem ilyen. A cukorbetegségben a családi halmozódás is életmódfüggő ami nem genetikai eredetű, pontosabban nem lehet ráfogni. A kövér családnak kövér gyereke lesz (sokszor) és ez nem genetikus csak a kövérek szeretik erre fogni. Pedig csak zabálnak. Folyton.

A daganatos betegségeket többféle behatás okozhatja és a környezet rohamosan romlik. A rákot ezen körülmények komplex hatása okozza. Nem lehet a genetikára fogni, mert elsősorban az immunrendszer akár átmeneti gyengülése és a környezeti hatások támadása okozza a sejtek ellenőrizetlen proliferációját. Az ellenőrzést az immunrendszer végzi.

Viszont, a környezet a génállományt is rombolja ami akár egy két generációval később is megmutatkozhat, de ezt sem lehet a genetikára fogni hiszen ezt is a környezet elszennyeződése okozza.

Az emberiség elkorcsosodik, mivel nem működik a természetes kiválogatódás.
division
@Peller Anikó: A genetikának pedig van szerepe a rák kifejlődésében, természetesen a külső behatások mellett.
Az I. típusú cukorbetegség pedig nem attól alakul ki gyerekkorban mert sokat evett, szerintem nézz kicsit jobban ennek utána. A II. típusú az amelyik már felnőtt korban alakulhat ki, ott már van szerepe az életmódnak is. Az I. típusú öröklődik, egy gyerek 8 évesen pl. még nem ehetett annyi édességet hogy a hasnyálmirigy végleg feladja az inzulin termelését.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.