Vastag- és végbélszűrési program indul ősztől.
Magyarország a világelső a vastagbélrák előfordulásában, évente mintegy 5000 ember hal bele a betegségbe
– mondta Fuszek Péter egyetemi adjunktus szombat reggel az M1 aktuális csatornán.
Az orvos szerint a betegség kialakulásának hátterében genetikai, táplálkozásbeli és környezeti okok is állhatnak.
A régióban Csehországban, azon kívül pedig Dániában magas még a betegség előfordulása
– tette hozzá.
A vastagbélrák átlagosan 10-12 év alatt alakul ki, és ez azt jelenti, hogy ha időben eltávolítják, akkor a beteg teljesen meggyógyulhat – mondta, hozzáfűzve, hogy ezért kell nagy hangsúlyt fektetni a szűrésre.
Vastag- és végbélszűrési program indul ősztől, az egészségügyi kormányzat várakozásai szerint
a következő két évben mintegy 2,4 millió – 50 és 70 év közötti – férfi és nő vesz majd részt az uniós és hazai forrású programban
– jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Kovács Attila országos tisztifőorvos augusztus végén Budapesten.
Cikk-és címlapkép: Pixabay (illusztráció)
s láss csodát, a sima fehérlisztből készült házi péksütimtől sincs bajunk. Azt pedig végképp nem értem, hogy az én vizes zsemlém miért ehető még majd egy hét múlva is, a bolti pedig már másnapra megszottyad? Az előkovásszal készült ( készen
2235 gr.) Jénai kacsasütőtálban sült nagy kenyerem pedig finom napok múlva is. Majd egy hétig eszegettük. Gyors esetben ír szódás kenyeret készítek fele teljes kiőrlésű lisztből sok maggal. Azt másnap feltétlenül meg kell enni de legalább gyorsabban elkészül. A bolti kenyerek különösen nyáron nagyon hamar megpenészednek, így nem tudom, hogy minek rakják tele tartósítószerekkel??? Ha állandóan ráérnék sütögetni, teljesen felhagynánk a gyári pékáruval mert folyamatosan fogyasztva nem tesz jót nekünk.