Banálisan egyszerű ok miatt nem volt DNS-mintájuk a rendőröknek attól a férfitól, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő lehetett a 2013-ban megölt soroksári futónő gyilkosa.

Sokan nem értették, hogy miképp is lehet, hogy csak most sikerült a rendőröknek DNS-minta alapján azonosítani azt a férfit, akit a soroksári futónő 2013-as meggyilkolásával gyanúsítanak – mikor a férfi a gyilkosság után nem sokkal más bűncselekmény miatt börtönbe került.

A Blikk rákérdezett a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságánál (BVOP), hogy mi is a helyzet a mintavétellel. 

A BVOP ezt válaszolta a lapnak:

A büntetés-végrehajtási intézeteknek 2013-ban nem volt olyan jogszabályi kötelezettségük, amely a befogadott fogvatartott személyek DNS mintájának levételét írta volna elő.

Jelenleg sem vesznek "automatikusan" DNS mintát a börtönökben, azonban 2016-tól – a vonatkozó jogszabály módosítása folytán – a befogadások során az érintett személyi körbe esőknél vizsgálják a DNS minta meglétét a központi nyilvántartásban, és szükség szerint intézkednek a levételre, ha az a büntetőeljárás során nem történt meg. Az érintetti kört a bűnügyi nyilvántartási törvény definiálja: az 5 évnél hosszabb szabadságvesztésre ítéltek, a 3 évnél hosszabb időre ítéltek, ha az elkövetés üzletszerű volt, vagy bűnszövetségben történt, illetve a jogszabályban külön felsorolt bűncselekmények miatt 3 évnél hosszabb időre ítéltek.

Természetesen a nyomozóhatóságok megkeresésére egyéb esetekben is történhet DNS minta levétele a bv. intézetekben.

A bv. szerveket érintő DNS mintavétel jogi hátteréről a 2009 évi XLVII. törvény rendelkezik.

Vagyis 2013-ban nem volt kötelező a mintavétel, és azóta sem vesznek automatkusan ilyen DNS-mintákat a bekerülő elítéltektől.

A 40 éves férfit, R. Szilvesztert csütörtökön hallgatták ki az ügyben, utána gyanúsították meg azzal, hogy 2013 szeptember 25-én a XXIII. kerületi Szigetdűlőben megerőszakolta és megölte Gyurik Krisztinát. A férfi a környéket jól ismerte, ott nőtt fel és a bűncselekmény idején ott élt hajléktalanként. A férfi azzal magyarázta, hogy a tett helyszínén megtalálták a DNS-nyomait, hogy ő sietett a nő segítségére, akit megtámadtak ismeretlenek.

R. Szilveszter a gyilkosság után egy hónappal vagyon ellen elkövetett bűncselekmény miatt börtönbe került, Siófokon ugyanis elkapták betörés miatt.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vacsi
"ott nőtt fel és a bűncselekmény idején ott élt hajléktalanként"
Akkor miért nem ellenőrizték, a DNS-ét is?!
papa.49
Mert a söndörségnek ez nem fért bele az 1 bitjébe ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.