Magyarországnak olyan struktúrára, szabályozásra és finanszírozási modellre van szüksége, amely minél hatékonyabban támogatja a kutatási és innovációs törekvéseket. Érdemes újragondolni az akadémiai kutatóintézet státuszát is – mondta az innovációs és technológiai miniszter a Debreceni Egyetem (DE) vasárnapi ünnepi tanévnyitó szenátusi ülésén.

Palkovics nyíltan támadta az akadémiai kutatóintézetet

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Palkovics László kiemelte: a kormány célja, hogy Magyarország a jelenleginél hangsúlyosabban legyen jelen a világ innovációs és tudományos térképén.

Hozzátette: az utóbbi években az ország nagyon sok pénzt költött innovációra és kutatásokra, ez azonban az eredményekben nem mutatkozott meg eléggé.

"Olyan szinergiát kell létrehozni a kutatóintézetek és az egyetemek között, amely mindegyik szereplőt egyformán erősíti" – fogalmazott a miniszter, megjegyezve, hogy jelenleg ugyan ezek sok szállal kötődnek egymáshoz, de más fenntartó alatt működnek, ami az anyagi és a humánerőforrások pazarlásához vezet.

Kiemelte: összevonással létrejöhet egy olyan stabil tudományos bázis, amely a meglévő kapacitások jobb kihasználásával nemzetközi mércével mérve is magasabb szintű kutatási tevékenységet, kiemelkedő kutatási eredmények elérését teheti lehetővé.

Palkovics László a Debreceni Egyetemet Kelet-Magyarország olyan meghatározó szellemi központjának nevezte, amely a gazdaságfejlesztés területén is jelentős szerepet vállal. Az egyetem célja, hogy a következő évtizedben a régió innovációs és technológiai központjává váljon – tette hozzá.

Emlékeztetett: olyan multinacionális nagyvállalatok, mint a Thyssenkrupp és a Continental után a világ egyik legnagyobb autógyára, a BMW is Debrecent választotta új gyára helyszínéül. Ez hatalmas kihívás a városnak és az egyetemnek is – mondta, hozzátéve, hogy az egyetem és a BMW között a következő hónapokban meg kell teremteni azt a szimbiózist, amely Győrben és Kecskeméten létrejött a helyi felsőoktatás és az Audi, illetve a Mercedes között.

"Az egyetem fejlesztési terveinek összhangban kell lenniük azzal, amit a BMW és a többi technológiai cég szeretne megvalósítani debreceni gyáraiban" – fogalmazott.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora hangsúlyozta: az intézmény jogelődje, a református kollégium 480 évvel ezelőtt, 1538-ban jött létre, azóta a debreceni egyetemi képzés folyamatosan működik. Európa legdinamikusabban fejlődő részét jelenleg a V4-országok jelentik, erre a helyzetre az egyetemnek is reagálnia kell, a többi között a vállalati együttműködések terén – fűzte hozzá.

Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a DE az ország egyik legnagyobb egyeteme, az egyik legszélesebb képzési spektrummal.

Hozzátette: az intézmény a sportban is piacvezető, sportegyesülete, a DEAC több mint 1500 igazolt versenyzőjével az ország egyik legnagyobbja. Kósa Lajos szerint a több első osztályú csapattal is rendelkező debreceni egyetemi sportot létesítményfejlesztéssel, például sportcsarnoképítéssel is segíteni kell, ez is hozzájárul ahhoz, hogy a debreceni régió meghatározó egyetemévé váljon.

A Debreceni Egyetemen több mint 30 ezer hallgató, mintegy 9500 elsőéves kezdte meg tanulmányait. A felsőoktatási intézményben 116 országból 5500 külföldi diák tanul.

(MTI)

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
@Shikari: Ja, hogy ott tartunk, hogy az állam "támogat" közpénzen és nem szétosztja a közpént? Egyenes Viktor adja ajándékba nem. Amire te gondolsz az a Államvédelmi Hatóság (ÁVH). Sok főnököd és példaképed szoros kapcsolatot ápolt velük. Mint tudjuk Putyin sem a semmiből lett.. Sajnos soha nem tárták fel az ügynöklistákat. Valószínüleg neked sem lenne ma munkahelyed, mert főnökeid se lennének vagy nem mernének Kubatovval ilyet játszani.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@Shikari: és ért IS hozzá a "kormány"?- mármint a tudományos kérdésekhez?Nem kéne ezt inkább a tudósokra,kutatókra hagyni?
SystemError
@Shikari: Csakhogy ez még nem királyság, lehet az lesz, de még nem. Az EU-s pénzeket viszont biztosan nem Orbánnak és családjának adták, de erre holnap rá fog jönni mindenki!:)
Nessy
Minden "tiszteletem" a kormányunké. Csak az éppen regnáló miniszterek politikai tisztánlátását a legritkább esetben homályosítja el legalább a szakterületéhez kellő szakértelem! Jó, tudjuk, Bukfenc mindent tud, Mekk Elek mindenhez ért. Csak ez sajnos ma a valóság!
Kutyuska
Palkovics inkább keresne egy logopédust, aki megtanítaná beszélni.
Eladott Ország
Palkovics szerint a társadalom érdekét szolgáló célokra kell fordítani a közpénzeket, ezt pedig ki más tudná a legjobban mint maga az Orbán-kormány? Ők ugyanis kétharmados felhatalmazással minden megmozdulásukkal a magyar nép érdekeit képviselik. Ha a nem létező Soros-tervet kell több milliárd forint ráfordítással kutatni, akkor bizony azt kell. Ha a Matolcsy-féle piros pöttyös fenekeket, akkor nincs mese, az a nemzet érdeke. Ezt vagy elfogadja az MTA, vagy el lehet innen menni.
SystemError
@Shikari: Ez elég magas labda. Mondjuk ahol szakpolitikusok, szakmai alapon döntenek társadalmilag reprezentatív ügyekben, de még ezután is működik az intézményes fékek és egyensúlyok rendszere, ha esetleg a haverok haverjai miatt döntöttek volna úgy ahogy.
A politikai nem tantervbe ugat bele és, hogy mit kutasson egy tudós parancsszóra, hanem valéóban politikai alapon meghatározza, hogy mire milyen arányban ad forrásokat egy jobb bal kormány. Nálunk minden anyját is eladó féreg politikus valamiféle polihisztor. persze nyilván nem az csak utasítást hajt végre..
Volt egy 10 év 89 utáni években, ahol ez legalább látszat szinten megvolt. Az első fidesz kormány is talán ennek még része volt, de hát akkor te még óvodás lehettél...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.