Az állampapírpiac hanyatlása és a részvénypiac nem túl fényes teljesítménye az önkéntes és a magánnyugdíj-pénztárakra is hatott, eddig a kevés kockázatot vállaló portfoliók az év vesztesei – írja a Világgazdaság.

Az első fél évben nem egészen 24 milliárdot buktak a nyugdíj-alapok

A lap szerint ötből négy önkéntes nyugdíjpénztári alap mínuszban állt az első nyolc hónap után. A legfrissebb júliusi inflációs adat szerint 3,4 százalékkal nőttek egy év alatt az árak, ezt a szintet az idei hozamok meg sem közelítik.

Az egyetlen kivétel a Budapest Önkéntes Nyugdíjpénztár Kockázatvállalás nevű portfoliója, amelynek befektetési egységei január óta több mint 6,2 százalékot hoztak.

Az elemzés szerint az idei gyengébb teljesítmény ellenére hosszabb távon jók a pénztárak hozamai. Bár idén az első fél évben nem egészen 24 milliárdot buktak a nyugdíj-alapok, 2009 és 2017 között a vagyonkezelők 676 milliárd forintnyi pozitív hozammal növelték meg a tagok számláját.

A négy megmaradt magánnyugdíj-pénztár 12 alapja közül kettő állt augusztus végén szerény pluszban: a Szövetség és a Budapest növekedési alapjai. Mind a négy pénztárnál a növekedési alapok állnak a legjobban, ami azért jó hír, mert a legtöbb tag pénze ezekben van – írta a Világgazdaság. A kiegyensúlyozott alapok bukták a legnagyobbat, nyolc hónap alatt 1-2 százalék között estek.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tulipan
Mi van? Az emberek nem utalták át a kp-ben kapott cafetériát???
Macskaszem
Általában jól teljesítenek a nyugdíjkötvények, most egy kicsit gyengébben. Azonban ezek még mindig többet érnek, mint azok, amelyeket az orbán kormány egy az egyben ellopott.
jancsipapa
De van üvegpalota ,luxusberendezés , luxusautók ,hatalmas jövedelmek , korlátlan költségtérítés meg hasonlók...
babp1982
Bizony a tőzsde márcsak ilyen egyszer fenn egyszer lenn ! Majd akkor is tessèk óbégatni a mikor ez a most látszólag veszteséges befektetés pozitív lesz, vagy akkor kussolnak nagyot mint amikor kiraboltàk a MANYUPot? Akkor ugyanis a befektetések magas hozamot értek el!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.