Délután három órakor kezdődött a Sargentini-jelentés vitája. A strasbourgi vitán Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz, aki hét percet kapott a felszólalásra.

Megkezdődött a vita a Sargentini-jelentésről, Orbán 7 percet kapott – nézze élőben, hogy mi történik Strasbourgban! – videó

Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Parlament plenáris ülésére Strasbourgban 2018. szeptember 11-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A vita ma délután három órakor kezdődött és várhatóan éjszakába nyúlóan tart.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése kedden vitázik, szerdán pedig szavaz a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentésről, amelyet a testület illetékes bizottságában korábban nagy többséggel elfogadtak.

A jelentést összeállító holland zöldpárti Judith Sargentini korábban elmondta, szoros szavazásra számít, mert ugyan képviselőtársainak túlnyomó többsége egyetért a szöveg megállapításaival, a pártpolitika még közbeszólhat, ugyanis a jóváhagyáshoz elengedhetetlen a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt legalább részleges támogatása.

A dokumentum elfogadáshoz a leadott voksok több mint kétharmadára, illetve az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) van szükség. A tartózkodás nem fog leadott szavazatnak számítani.

A jelentéstevő Judith Sargentini felszólalásával kezdődött meg a vita a magyar jogállamiság helyzetéről az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén – írja a Zoom.hu.

Orbán Viktor válaszolt

Orbán Viktor felszólalását azzal kezdte, hogy nincsenek kétségei, már tudja, hogy meg fogják szavazni a jelentést.

Hozzátette: nem a kormányt, hanem Magyarországot fogják elítélni ezzel a jelentéssel.

Az önök előtt fekvő jelentés sérti Magyarország és a magyar nép becsületét. Nem kevesebbet állítanak, minthogy a magyar nép nem tudja, mit akar. A jelentés kettős mércét alkalmaz, az elfogadás módja pedig sérti a szerződést. Nekünk Magyarországon a demokrácia és a szabadság nem politikai, hanem erkölcsi kérdés. Márpedig önök így akarnak most megbélyegezni egy népet

– mondta Orbán.

A szavazás majd csak szerdán lesz, de a kedden történtek alapvetően határozzák meg annak kimenetelét.

A vitát élőben is lehet nézni, IDE kattintva!

Az eseményt magyar tolmácsolással is követheti a Zoom.hu Facebook-oldalán.

A jelentés szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének, és ez indokolja az alapszerződés hetes cikke szerinti, gyakran atomfegyverként is emlegetett eljárás megindítását. A szövegben számos aggályosnak ítélt kérdést felsorolnak az alkotmányossággal, a választási rendszerrel, az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval, ahogyan a véleménynyilvánítás, a tudományos élet, az egyesülés és a vallás szabadságának, valamint a kisebbségek, például a romák és a zsidók, vagy a menedékkérők jogainak területével, az egyenlő bánásmóddal összefüggésben is.

A jogállamisági eljárás megindításának szakértők szerint ebben a fázisban inkább politikai, mintsem jogi jelentősége lenne. Ha az EP elfogadja, akkor a tagállami kormányokat tömörítő tanács négyötödös többséggel dönt majd arról, valós-e a veszélye annak, hogy az országban csorbulnak az Európai Unió alapértékei.

A hetes cikk olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely az uniós alapértékek súlyos és rendszerszintű megsértése esetén – végső soron akár az érintett állam szavazati jogának a felfüggesztésével vagy más komoly szankcióval is járhat, de ehhez az összes többi EU-tag egyöntetű támogatására van szükség, amit az elemzők szinte kizártnak tartanak.

Forrás: MTI, Zoom.hu, Blikk

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Vitya a szokásosat nyomja... a kormányt bírálja a jelentés ők meg terelnek egész magyarországra. Szánalmas.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Commenter
@kereső: Tiborcz István a rühös tetve. 2 rendes Istvánt ismertem csak. Ez nem vót az.
Borsodi
A Magyar népnek lassan már semmi becsülete, Nem minket Magyarokat támadnak,hanem a Magyarokat védeni akarja az unió.Véget kell vetni Orbán korrupt rendszerének.,jó ötlet lenne kijelölni egy külső kormányfőt.
Lássuk be akár szégyen akár nem ez az igazság.Elég szomorú,hogy mindenki látja csak mi nem,hogy mi folyik az országban.Demokrácia,média szabadság,szólás szabadság.emberi jogok,Jogállam,igazságügyi rendszer,nálunk nincs.De van kivándorlás. .Orbán szépen beszél,csak nem tudom kiről.
Valóban nem értünk egyet Orbán fellépésével. az erő politikáját alkalmazza,és a félelem keltést.
El kell számoltatni Orbánt! Nem a népét,hanem a saját hatalmát,védi.

www.youtube.com/watch?v=TK4EgP3Z93Q
ibn Said
Én nagyon reménykedem, hogy ez lesz a Fidesz 9/11-e, és leomlik mind a 2 tornyuk, O.V, és a korrupt kormány!
Eladott Ország
kanadaihirlap.com/2018/09/11/takaritsatok-el-engem-barataim-szabaduljatok-meg-a-gonosztol/
Ha én lennék Orbán Viktor beszédírója, a következő szöveget javasolnám elmondani. Romlott és korrupt országot építettem Magyarországon, és most már, ha akarnám, akkor sem tudnám visszacsinálni. Bebetonoztam a hatalmamat, mamelukokat neveztem ki minden posztra, és a rendszer már magától működik. Sőt. Valójában csak magától működik, beavatkozni lehetetlen. Egyre félelmetesebb és visszataszítóbb lett minden.
tulipan
Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! A szemétláda Orbánt TALÁN VÉGRE móresre tanítja Európa! Undorító egy rohadék diktátor, de MI európaiak, nem hagyjuk magunkat

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.