Súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) öt egészségügyi intézménynél – közölte a számvevőszék kommunikációs osztályának vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Több kórháznál is súlyos szabálytalanságokat tárt fel az ÁSZ
Fotó: Pixabay

Horváth Bálint elmondta: az ÁSZ

a Tolna Megyei Balassa János Kórház, a hatvani Albert Schweitzer Kórház és Rendelőintézet, a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház és Rendelőintézet, valamint a Berettyóújfaluban működő Gróf Tisza István Kórház 2014 és 2016 közötti gazdálkodását ellenőrizte.

Hozzátette: valamennyi intézményben szabálytalan volt a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése, valamint a pénzügyi és a vagyongazdálkodás. A korrupciós veszélyek ellen védelmet biztosító kontrollrendszert sem a kockázatokkal arányosan építették ki a vizsgált kórházak.

Salamon Ildikó tervezési vezető elmondta: az öt ellenőrzött kórház mérleg szerinti összesített bevételei 2016-ban összesen meghaladták a 31 milliárd forintot, kiadásaik pedig a 30 milliárd forintot, az átlagos ágyszámuk pedig 2016-ban összesen 3260 volt.

Hangsúlyozta, hogy a kórházak, mint a központi alrendszer intézményei meghatározó súlyt képviselnek a közpénzek felhasználásában és az állami vagyonnal való gazdálkodásban, ezért az ÁSZ nagy súlyt fektet az ellenőrzésükre,. Annál is inkább, mert a gazdálkodási szabálytalanságok a szakmai feladatellátás biztonságát is veszélyeztethetik – fűzte hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy az ÁSZ csupán korrupciós veszélyekre, vagyis nem ténylegesen bekövetkezett korrupciós bűncselekményekre hívja fel a figyelmet, a számvevőszék ugyanis nem nyomozóhatóság.

A sajtótájékoztatón Pető Krisztina felügyeleti vezető arról szólt, hogy a költségvetési intézmények számára jogszabályban és rendeletben előírt belső kontrollrendszert egyik kórházban sem alakították ki és működtették szabályszerűen.

Az intézmények, a többi között nem rendelkeztek szervezeti és működési szabályzattal, nem készítettek önköltségszámítási szabályzatot, számviteli politikájuk, számlarendjük nem volt összhangban az előírásokkal.

Vagyis a belső kontrollrendszer kialakításában és működtetésében feltárt hibák következtében

egyik kórháznál sem volt biztosított az átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás.

Az ÁSZ ellenőrzései a pénzügyi és vagyongazdálkodás területén is súlyos mulasztásokat azonosítottak. Jellemző probléma volt, hogy a teljesítésigazolást és az utalványozást nem az arra jogosult személy végezte, illetve kórházak a mérlegeiket nem támasztották alá leltárral és eszköznyilvántartással – mondta Pető Krisztina.

Az ÁSZ közölte, hogy a szekszárdi Tolna Megyei Balassa János Kórház főigazgatójának 11, a hatvani Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet vezetőjének 16, a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet főigazgatójának 23, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház- Rendelőintézet vezetőjének 19, valamint a Berettyóújfaluban működő Gróf Tisza István Kórház főigazgatójának 11 javaslatot fogalmazott meg.

Az ellenőrzések során a Számvevőszék az emberi erőforrások miniszterének összesen öt javaslatot tett. A feltárt hiányosságok kijavítása érdekében az érintett vezetőknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

(MTI)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Érdekes, hogy most a korrupciós veszély is feltűnik az ÁSz-nak. Nyomozati joguk nincs. Tiborcz és családi vállalkozói esetén valamiért, de még a feltűnés se jön össze . Ott valahogy minden rendben. Nyomozásról már nem is szólva. Az még a messzi jövőben sincs.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
Türelem. Csak addig kell várni amíg Tiborc, Mészáros és Csányi nem helyezkedik el az egészségügyi szolgáltató szférában. Utána mindenki mehet a fizetős egészségügybe gyógyulni. Pontosabban mindenki aki annyit is ér.
Nessy
Minő szerencse, hogy az ÁSZ az 50 milliárd alatti korrupciós veszélyt felismeri az a fölöttit már nem! Igy Lőrinc barát és a többi kegyenc közbeszerzései sincsenek veszélybe. A teljesítésről, túlárazásról, meg már nem is illik szót ejteni!
Eladott Ország
Tiborcz István újabb sötét üzlete. Ugyanis egészen a Tiborcz-közeli cég megjelenéséig a plazmadonorok a másfél órás elfoglaltságért megkapták a nagyobb összeget, a nyolc-tízezer forintot. Ám, miután a kormányrendeletben 3665 forintra csökkentették a kiutalható összeget, ezzel az összeggel is nőtt Tiborc cégének haszna. Ennek következményeként persze mindenütt csökkent a donorok száma. Az ÁSZ-t a haveri kör nem zavarja.
https://fuhu.hu/tiborcz-istvan-ujabb-sotet-uz...
CsipkeRózsa
Az ÁSZ-nak most ezt a feladatot adta ki Orbán.
Mirabilis
És mi van a kórházak állagával? Azt ne vizsgálja?
m73
Ez is csak egy Soros hiszti lehet.A miki mikulás is megmondta,hogy minden a legnagyobb rendben.4 év múlva elérjük a nyugi színvonalat.De az is lehet,hogy a demencia beszélt belőle:-).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok