Részleges megállapodás született a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) között a kutatóintézet-hálózat zökkenőmentes működésének jogi-gazdasági hátteréről azon az egyeztetésen, amelyet szeptember 12-én folytatott az MTA szakértői munkacsoportja a tárca szakértőivel – közölte az Akadémia vasárnap.

MTA: részleges megállapodás született az Akadémia és az ITM között

A tájékoztatás szerint a megbeszélés eredményeképpen a felek megállapították, hogy a finanszírozás feltételei az elfogadott költségvetési törvény szerint adottak, és kialakítják a törvény végrehajtásának jogi-igazgatási feltételeit.

Az Akadémia – beleértve az intézethálózatot – 2019. évi költségvetésének tervezése a jogszabályokban előírt módon és határidőkkel, az előző évekkel azonos módon megtörténik. Az intézmények jövő évi finanszírozását véglegesen megállapodásban fogják rendezni – áll az MTA közleményében.

A jelenleg aktív akadémiai kiválósági pályázati projektek támogatása az Akadémián belül, akadémiai támogatással zavartalanul folytatódhat, az eredeti támogatói döntéseknek és futamidőknek megfelelően. Ehhez a szükséges költségvetési keretet az ITM biztosítja az Akadémia számára – tájékoztatott az MTA.

Az akadémiai kutatóhelyeken működő Lendület-kutatócsoportok támogatásának intézményi beépülésére is a hatályos akadémiai szabályozások szerint lesz lehetőség. Az MTA által támogatott egyetemi kutatócsoportok 2019. július 1. és 2024. június 30. közötti időszakára kiírt pályázati eljárás a 2018. júniusban megjelent felhívás szerint, a tervezett támogatási keret figyelembevételével lefolytatható.

A közlemény kitér arra, hogy a megállapodások után az ITM szakértői tájékoztatást adtak az innovációs rendszer átalakításáról. Az ITM álláspontja, hogy az új rendszer bevezetését az alap- és alkalmazott kutatást végző intézmények átvilágítása és értékelése előzze meg. Ezt az állami intézmények esetében az ITM saját hatáskörben bonyolítja le, az MTA intézethálózata esetében ugyanezt az MTA-tól várja.

Az átvilágítás lefolytatása előtt az intézményi struktúrát érintő döntések nem történnek

- közölte az Akadémia.

Az ITM a továbbiakban a fentiek megvalósításának módszertanáról és a megvalósítás időbeli ütemezéséről kíván tárgyalni – olvasható a közleményben.

Cikk- és címlapkép: MTI Fotó: Mohai Balázs

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fideszes gyökér
Na igen. Végre beleegyeztek a tudósok is abba, hogy Orbán Viktor (Magyarország Miniszterelnöke Úr kérésére)

"Az anyátok picsája, tudósok!" helyett
most már csak a

"NYTK PCSJA, TDSK!"

feliratot lehet pólókra festeni.

Na ez a demokrácia, kérem alássan.
Nem az a szar, amikor belepofáznak a nyugati arabnégerek, hogy mit lehet gondolni.
human
Mi az amit a fidesz átalakított, központosított és hatékonyabb, jobb is lett? Az oktatásról saját szakértői véleményük szerint sem lehet ezt elmondani.
Pegero
Minden süket ballibsi duma arra utal, hogy csak fröcsögni tudnak és szó sincs antidemokratizmusról!
tudode
Valami gáz, géza lehet a NER vonójában, ha már a TÉGED, LÁT ENGEM NÉZ stábja sem adja a nevét ehhez a katyvaszhoz:
.
A Magyar Nemzeti Bank újabb javaslatokat mutatott be a versenyképesség javítására
Az MNB 180 pontja nyomtatás
Budapest, 2018. július 10.
.
https://www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenye...
.
https://www.mnb.hu/letoltes/mnb-180-pontja.pd...
.
Egzótikus NYOCÉV UTÁN voltak, vannak, de MINEK, KINEK, ha nem a sajátjaik javára, ha pezsdíteni kell a "MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT"-en!
.

.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.