Botrányba fulladt az egyik budafoki társasház lakógyűlése. A szükségessé vált felújítási munkálatokra egy olyan cég pályázatát szeretné a közös képviselő elfogadni, amely 109 millió forintért vállalná a kivitelezést.

Egy budafoki társasház lakóival 109 millió forintot akar kifizettetni a közös képviselő a ház felújítására, azonban a felújítási alapban csak 10 millió forint van, a fennmaradó összeget a lakóknak kellene kifizetni.

Az egyik ott élő, gyed-en lévő anyuka teljesen kétségbeesett. Attól tart: kilakoltatják őket, mivel nem tudják a rájuk eső részt fizetni. Félelmével nincs egyedül, több lakó is retteg. A cég monopolhelyzetben van. Egyedüliként pályázott a kivitelezésre.

„Hitelképesség-felmérés nélkül akarják a társasházat belerángatni egy horribilis összegű hitelbe”

– panaszolta a Borsnak az anyuka. Ha ezt így elfogadják, akkor a következő tíz évben harminchatezer forintra nő havonta a közös költsége.

Dr. Horváth P. András ügyvéd szerint gyakori probléma, hogy a társasházak korából és állapotából fakadó felújítási költségek meghaladják a tulajdonosok megtakarításait.

Több mint 100 milliót fizettetnének ki egy társasház lakóival

„A többségi döntés kötelező, a teljes tulajdonosi körre nézve. Mindezek miatt érdemes az albérletek tulajdonosainak a projekt előkészítő szakaszában is aktívan részt venniük, felülvizsgálni a tervezett költségek megalapozottságát, a bevont vállalkozói kört, lehetőség szerint versenyeztetni, azaz kikerülni azt a tapasztalt szomorú állapotot, ami jelen esetben is felmerült, hogy csak egy, feltehetően a közös képviselet által támogatott ajánlattevő van” – mondta el az ügyvéd.

Cikk- és címlapkép: illusztráció

(Bors)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.