Petíciót adott át az Amnesty International (AI) két küldöttje az Igazságügyi Minisztérium (IM) képviselőjének kedden Budapesten, a tárca épületében a társtettesként elkövetett terrorcselekményért nem jogerősen elítélt Ahmed H. ügyében a minősítés megváltoztatásáért, a büntetés enyhítéséért.

Az eseményen Demeter Áron, az AI Magyarország szóvivője azt mondta, több mint 109 ezer aláírást gyűjtöttek össze mintegy 163 államból. A szignók közül ezer érkezett Magyarországról, a legtöbben Norvégiából és Hollandiából csatlakoztak a kezdeményezéshez – tette hozzá.

Petíciót adott át az Amnesty International Ahmed H. büntetésének enyhítéséért az Igazságügyi Minisztériumnak

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az aláírók arra kérik a hatóságokat, hogy ne kezeljék terrorcselekményként Ahmed H. tettét.

Demeter Áron közölte, nem gondolják, hogy a szír férfi ártatlan. Úgy vélekedett: vitán felül állóan bűncselekmény, hogy eldobott néhány követ, ez azonban hivatalos személy elleni erőszak kísérletének minősülhet. Mivel Ahmed H. már három éve börtönben van, "nagyjából leszolgálta" a büntetését – mondta.

A szóvivő szerint a vádlott nem jelent veszélyt. Megjegyezte, rendőrségi és újságírói felvételek bizonyítják, hogy a zavargás előtt megpróbálta csitítani a tömeget, igyekezett békés megoldást találni a kialakult helyzetre.

Közölte: az aláírásokhoz egy Trócsányi László igazságügyi miniszterhez címzett levelet is mellékeltek, amelyben részletezték, hogy mi az AI problémája a férfi perével.

A dokumentumokat tartalmazó dobozon egyebek mellett az Ahmed H. nem terrorista! felirat szerepelt.

Szeptember 20-án tárgyalja a Szegedi Ítélőtábla az első fokon a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és társtettesként, állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében bűnösnek talált Ahmed H. ügyét.

Súlyosítás és fellebbezés is volt az ügyben már

A Cipruson élő szír férfit első fokon a Szegedi Törvényszék március 14-én hét év fegyházbüntetéssel sújtotta és tíz évre kiutasította Magyarország területéről. Az ügyész súlyosítás, a vádlott és védője eltérő minősítésért és enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A Szegedi Törvényszék megismételt eljárásban tárgyalta az ügyet, miután a táblabíróság korábban hatályon kívül helyezte a férfit azonos bűncselekmények miatt tízéves fegyházbüntetéssel sújtó ítéletet.

A vádirat szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése után, 2015. szeptember 16-án több száz illegális bevándorló gyülekezett a lezárt Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegetve próbálta azt kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőröket, akik közül többen megsérültek az összecsapásokban.

A bíróság megállapította, hogy a zavargások során a vádlott követ tört, és hatszor megdobta az egyenruhásokat. Később a férfi a mások által megrongált kerítésen keresztül magyar területre lépett, de a rendőrök kiszorították a tömeget, és a vádlott is visszatért szerb oldalra. Csak három nappal később, Győrben vették őrizetbe.

A törvényszék kimondta: a férfi személy elleni bűncselekmény elkövetésével – a szolgálatukat ellátó rendőrök megdobálásával – akarta elérni, hogy megnyissák a lezárt határszakaszt; a vádlott célja mindvégig a határ átlépése volt, bármi áron.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cikicakk55
"de a rendőrök kiszorították a tömeget, és a vádlott is visszatért szerb oldalra. Csak három nappal később, Győrben vették őrizetbe."
Ezt a részt nem értem.Akkor vissza ment,de 3 nap múlva Győrben vették őrizetbe. Röszke-Horgos a Déli határnál van. Győr viszont Északon,vagy Észak nyugaton( nem tudom melyiknek szokták nevezni,de az Osztrák határhoz közel van azt tudom) .Tehát ha vissza ment,akkor ha csak nem tud repülni,elég gyorsan eljutott Győrbe. Azt fel sem tételezem,hogy elvitte volna valaki addig. Láttam a videókat az incidensről" Komcsi" módon és "Libsi" módon is leadva. Már többször megírtam,hogy egyikhez sem érzem magam közel.Számomra a nyugalom, a békés jelen és a biztos jövő lenne a fontos,egy népbarát kormánnyal az élen. Nem ilyen van most. Ezért nem írom azt,hogy megérdemli,ráadásul végleg kitiltanám az országból nem csak 10 évre. Azt sem írom,hogy ártatlan,mert én nem láttam egyik videón sem,hogy csitította volna a tömeget. Az én véleményem: Engedjék ki és vigyék azonnal repülővel Hollandiába , vagy Norvégiába. Ott majd kiderül mennyire ártatlan és mennyire tud és akar beilleszkedni.
magyarbakancs
@durbincs büdös baki magára hagyták,a többi klón meg elszelet ? a cudarát ? pont ?
magát hagyták itt a rettenet büdös orbitál félnótást .@durbincs.. mert ön csak ...?
Büdös akár az oposszum ? még jó hogy maga egy álmagyar,de cseréljen már kapcát az isten szerelmére ? @durbincs: C'est, la vie.durbincs : k ivott , mint mindig ? hát vigyázhatna magára, a maga állapotában ? Veremkecos ?
magyarbakancs
@durbincs: büdös baki magára hagyták,a többi klón meg elszelet ? a cudarát ? pont ?
magát hagyták itt a rettenet büdös orbitál félnótást ?
SZAR DURBINCS. mert ön csak ...?
Büdös akár az oposszum ? még jó hogy maga egy álmagyar,de cseréljen már kapcát az isten szerelmére ? SZAR DURBINCS C'est, la vie. SZAR DURBINCS: k ivott , mint mindig ? hát vigyázhatna magára, a maga állapotában ? Veremkecos ?
magyarbakancs
@durbincs: Herélt pohos klónja?mit lehet csinálni magával meg a kátrányos szájával?
1 anyjáék arcukat kezükbe temetve zokogtak ? hogy isten magával büntette az egész falut ?
2 a kátrányrostos száját a fültől - fülig sehol nem kultiválták ?
3 a megoldás ?
A Fővárosi Állatkert elefánt gondozói állása a romány Csökött - falvai törpéknek ?
a kátrányos szájával lekezelheti Túmbó a him elefánt 5.lábát ? ha érti ?
na csak hajrá koszmosz ? nehogy így maradjon már ?
kihasználatlanul fültől -fülig kátrányos ?
Természetesen tulipan kollégát is várják ? az ürülék szálit-ásnál ?
értetlenebbek számára? /Ganajozásnál / ?
Jelentkezés az irodába :: ürülék az ürüléknek jeligére

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.