A magyar kormány hosszú távon számol az atomenergiával.

A magyar álláspont szerint valamennyi alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrás alkalmazására szükség van, mivel csak a kellőképpen változatos energiamix lesz képes lépést tartani a megbízható, megfizethető és tiszta villamos energia iránti növekvő kereslettel – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint Kádár Andrea Beatrix, a tárca helyettes államtitkára többek között erről beszélt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) 62. közgyűlésén Bécsben.

Az innovációs minisztérium szerint az atomenergia is segít mérsékelni az éghajlatváltozás hatásait

A Paksi Atomerőmű

Fotó: Illusztráció/atomeromu.hu

Az energetikáért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: a NAÜ nélkülözhetetlen erőfeszítései hatékony segítséget jelentenek az országoknak az atomenergia éghajlatváltozás-hatásainak mérséklését szolgáló, békés célú alkalmazásában.

Kifejtette: a magyar kormány hosszú távon számol az atomenergiával, a Paksi Atomerőmű blokkjai már megkapták a 20 éves továbbműködéshez szükséges hatósági engedélyeket. Emlékeztetett továbbá, hogy a kitartó fejlesztői munkának köszönhetően sikerrel zárult az atomerőmű átállása, aminek eredményeként a VVER-440-es reaktorokkal működő paksi létesítmény a világon egyedüliként üzemel 15 hónapos üzemanyagciklussal.

A helyettes államtitkár köszönetet mondott a NAÜ által a Paks II projekt megvalósításához biztosított szakmai támogatásért.

Magyarország elkötelezettségét a nemzetközi követelményeknek való megfelelés iránt többek között az is bizonyítja, hogy kormányzati kezdeményezésre a teljes hazai nukleáris hatósági rendszert vizsgáló 2015-ös IRRS-misszió folytatásaként idén ősszel ismét Magyarországra látogat a NAÜ szakértői delegációja. A követő misszió a korábbi jelentésben foglalt észrevételek és javaslatok kezelését fogja ellenőrizni – mondta Kádár Andrea Beatrix.

Kitért arra is, hogy a magyar kormány szükségesnek tartja a NAÜ központi szerepének fenntartását a globális nukleáris védettség fokozásában.

A NAÜ legnagyobb éves rendezvényének számító közgyűlésen a 170 tagállamon felül a világ minden tájáról nemzetközi és nem kormányzati szervezetek képviselői is részt vesznek 2018. szeptember 17. és 21. között Bécsben. A közgyűlés kiemelt kísérőrendezvényének számít az idén huszonegy ország résztvevőivel zajló tudományos fórum, amelynek idei fő témája a nukleáris tudomány szerepe a globális éghajlatvédelemben, így az éghajlatváltozás negatív hatásainak enyhítésében, a nyomon követésben és az éghajlati alkalmazkodás elősegítésében.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nevemnick
,,...a nukleáris tudomány szerepe a globális éghajlatvédelemben, így az éghajlatváltozás negatív hatásainak enyhítésében, a nyomon követésben és az éghajlati alkalmazkodás elősegítésében."

Nu, akkor beszélgessünk még a kifáradt és szennyezett nukleáris anyagok több évszázados lebomlásáról, tárolásáról és az emberre, Földre gyakorolt hatásáról...

Ja, hogy az már nem számít?
Köszönjük Emese!
tudode
Ezek szerint FELÁLLT az a tárca, amelyben a MINDENHATÓ két évvel ez előtt nem látta a JÖVŐT, már mint az INNOVÁCIÓBAN, mer nem tudta melyik FÁN TEREM a IV. ipari forradalom idején:, oszt megvilágosodott?
.
---- Orbán már nem az innovációban látja a jövőt
444.hu/2016/04/26/orban-mar-nem-az-innovacioban-latja-a-jovot
.
"""A miniszterelnök a fejlesztési irányokról elmondta, hogy bár „jó dolog az innováció és a startupok világa, mert hátha kiderül, hogy az, amiről nem is tudtuk, ahhoz is értünk”, de szerinte a jövő nem ez."""
.
Szék, v székház foglalóként a "csuti" szerint szükségtelen, divatból kiment INNOVÁCIÓ nemkő, felállit, oszt mégis nyalni kő, az SEGGIT vagy az 3.14-et ezen a 100 évvel elmaradt katyvaszon!
.
24.hu/fn/gazdasag/2017/12/04/csaba-laszlo-orbanek-100-eves-lemaradasban/
.
Köszike Vikike/ka!.

.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.