A Párbeszéd szerint Orbán Viktor miniszterelnök keddi moszkvai látogatása szomorú látványt nyújtott minden magyarnak.

Jávor Benedek, az ellenzéki párt európai parlamenti (EP-) képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy értékelt:

ahelyett, hogy egy erős, autonóm kormányfő tárgyalt volna egy másik állam vezetőjével, sokkal inkább úgy nézett ki a találkozó, mint hogyha egy vidéki helytartót rendeltek volna be a központba eligazítás végett.

A magyar diplomácia arra nem volt képes, hogy előre lássa, miként néz majd ki a látogatás – folytatta.

Hozzátette:

Vlagyimir Putyin orosz elnök teljesen váratlanul egy előre nem jelzett ötvenperces megbeszélésre rendelte be magához Orbán Viktort, és a titkos találkozón elhangzottakról nem tájékoztatták a nyilvánosságot, így csak találgatni lehet.

"Mint hogyha egy vidéki helytartót rendeltek volna be a központba eligazítás végett" – a Párbeszéd szerint szomorú látvány volt az Orbán-Putyin találkozó

Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a moszkvai Kremlben 2018. szeptember 18-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ugyanakkor legalább annyira szomorú, amit közöltek, mert egyértelmű, hogy a paksi bővítés egyenesen szembemegy a magyar nemzet érdekeivel – jegyezte meg az EP-képviselő.

"Orbán Viktor tulajdonképpen azt mondta ki tegnap, hogy ez a projekt nem egy energetikai vagy közgazdaságtani racionalitás mentén fogalmazódott meg, hanem egy színtisztán politikai vállalkozás, amelynek célja Oroszország barátságának a megnyerése" – jelentette ki Jávor Benedek, aki szerint a miniszterelnök azt jelentette ki, hogy a paksi bővítésre fordítandó több mint 4 ezer milliárd adófizetői forint pusztán egy ár, amelyet az ő európai politikai ambícióihoz nyújtott orosz támogatásért cserébe fizetnek.

Ilyen nyíltan még nem köpték szembe a magyar társadalmat a rendszerváltás óta

- mondta.

Szerinte az is világossá vált, hogy rengeteg súlyos probléma akad a paksi bővítéssel.

A közelmúltban egyértelmű lett, hogy négy év alatt, amióta aláírták a szerződést Oroszországgal, három év csúszást "szedett össze" a projekt. Ebből arra lehet következtetni, hogy a 2030-as évek eleje előtt Paks 2 nem fog villamos energiát termelni.

Közben a szerződés szerint Magyarországnak 2026-tól törlesztenie kell a felvett orosz hitelt, tehát egészen súlyos adósságcsapdába kormányozták bele az országot – hangoztatta Jávor Benedek.

"Paks 2 egy csapás" Magyarországnak, ezért az egyetlen logikus lépés a szerződés mihamarabbi felbontása

- jelentette ki az EP-képviselő, hozzáfűzve: erről kellett volna Orbán Viktornak Moszkvában tárgyalnia. A megújuló energia előtérbe helyezését szorgalmazta.

Kérdésre válaszolva Jávor Benedek azt mondta, konfliktuskereső politikájával a kormány az európai politikai folyamatok "peremvidékére" sodorja Magyarországot. A Párbeszéd elsődleges célja, hogy az előidézett helyzetben csökkentse a kabinet okozta súlyos károkat – jegyezte meg.

Forrás: MTI

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
@Shikari: Momentán most igaza van...közeledik az az idő,amikor az unió is félreteszi a tutujgatást..olyan orbánosan..pénzt megvonja...autógyárak leállnak...szerinted hány nap alatt dől be Magyarország??
a cárevicsi rapportnak az volt a lényege,hogy kegyvesztett lett a mangalica...így hogy nem lesz szavazati joga az unióban,csak egy értéktelen trágyadomb putyin szemében!! Ha megnézed az orosz sajtót...egyáltalán nem orbán mellett kampányolnak a határozat ügyében..úgy is mondhatnám..lyukra futott a ducetok!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
@Yoda69: Ezt eddig is tudtuk.
Én abban reménykedem, hogy végre elindult valami. Ideje lenne már orbán bukásának, de nagyon!
Yoda69
@Desischado: Csatlakozni kell Gyurcsány kezdemenyezesehez. Orbant már csak az utcán lehet megbuktatni. A parlamentben vagy a választásokon NEM.
csipetke
@iluminati: 23:38 Ha az elmúlt évtizedeket nézem,a magyar vezetők orra előtt mindig volt egy segg,amit fényesre nyalhattak,orbán követi a tradíciót,annyi különbséggel,hogy időnként több segget nyal egyszerre.Mikor hogy kívánja a személyes érdeke
Desischado
@Yoda69: Egyetértek. De eddig még minden tüntetés kifulladt, és milliós tüntetés kellene, és FOLYAMATOSAN.
kokopelli
@iluminati: ..azért laposkúszásban Moszkváig csaholva "kutyagolni" nem semmi!
A két óriás legalább "szemmagasságban" tárgyalhat egymással! (;-)
Yoda69
@Desischado: Nagy az erdektelenseg, es a magyar nep alapvetoen beletorodo tipus. Sosem eltunk igazi demokraciaban, nem tudjuk milyen az. A sok birkanak meg egy kolomposra van szuksege. orban ezt remekul atlatja, es ezert beszel mindig csak a maga 2 millio birkajanak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.