A Cipruson élő szír férfit első fokon a Szegedi Törvényszék március 14-én hét év fegyházbüntetéssel sújtotta, és tíz évre kiutasította Magyarország területéről.

Röszke: Ma másodfokon ítélkeznek a terrorbűntett miatt elítélt szír férfi ügyében

Ma tárgyalja a Szegedi Ítélőtábla az első fokon tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése és társtettesként, állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében bűnösnek talált Ahmed H. ügyét.

A Cipruson élő szír férfit első fokon a Szegedi Törvényszék március 14-én hét év fegyházbüntetéssel sújtotta, és tíz évre kiutasította Magyarország területéről. Az ügyész súlyosítás, a vádlott és védője eltérő minősítés és enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést a döntéssel szemben.

A Szegedi Törvényszék megismételt eljárásban tárgyalta az ügyet, azt követően, hogy a táblabíróság korábban hatályon kívül helyezte a férfit azonos bűncselekmények miatt tízéves fegyházbüntetéssel sújtó ítéletet.

A vádirat szerint tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetését követően, 2015. szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a lezárt Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegetve próbálta azt kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr is megsérült.

A bíróság megállapította, a zavargások során a vádlott kővel hat alkalommal megdobta a rendőröket. Később a férfi a mások által megrongált kerítésen keresztül magyar területre lépett, de a rendőrök kiszorították a tömeget, és a vádlott is visszatért szerb oldalra, csak három nappal később, Győrben vették őrizetbe.

A törvényszék kimondta, a vádlott személy elleni bűncselekmény elkövetésével – a szolgálatukat ellátó rendőrök megdobálásával – akarta elérni, hogy megnyissák a lezárt határszakaszt. A férfi célja mindvégig a határ bármi áron való átlépése volt.

Az Amnesty Internationalt (AI) kedden petícióban kérte, enyhítsenek Ahmed H. büntetésén. Azt szeretnék elérni, hogy változtassák meg az általa elkövetett bűncselekmény minősítését, kimondva, tette nem terrorcselekmény, hanem hivatalos személy elleni erőszak kísérlete volt.

Az Igazságügyi Minisztérium erre reagálva felszólította az AI-t: ne gyakoroljon nyomást a független magyar igazságszolgáltatásra. A tárca közleményében leszögezte: Magyarországon a bíróságok függetlenek, sem a kormánynak, sem más szervezetnek nem lehet beleszólása a bírósági ítéletek meghozatalába, sem Ahmed H. ügyében, sem más ügyben. A közlemény szerint az AI petíciójával "nyíltan a röszkei támadásban kulcsszerepet játszó terrorista kiszabadítását követeli", és ezzel nemcsak a független magyar bíróságra, hanem a magyar határvédelemre is nyomást gyakorol. Hozzátették: ez illeszkedik azon támadások sorába, amelyeknek célja, hogy kiiktassák a magyar határvédelmet és elvegyék Magyarországtól a határőrizet jogát.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nevemnick
,,ez illeszkedik azon támadások sorába, amelyeknek célja, hogy kiiktassák a magyar határvédelmet és elvegyék Magyarországtól a határőrizet jogát."

Blabla...
tudode
Valójában Ahmed H. bírósági pere KONCEPCIÓS PER egy olyan MENEKÜLT meghurcolásával, aki valójában angol tudásával igyekezett a MENYORSZÁG kapuját hirtelen BECSAPTA, mint a WC ajtót több száz kilométerrel a lábukban, többek között a menekülő asszonyok, gyermekek orra előtt. (láttam élőben)
.
Ugyan több férfi MENEKÜLT volt kénytelen annak TANÚJA lenni, elviselni azt, hogy a rendőrők felső parancsra GÁZSPRAJ-jal, vízágyúval "támadtak" a fegyvertelen, fáradt, életüket mentőkre, ezzel MEGSÉRTVE az állam a küzdő felek ARÁNYOS, mit mit tudni mi, a fegyver nélküliekkel szembeni váratlan TÁMADÁST!
.
Természetes reakció volt a menekültek részéről, hogy felkapkodtak egy-két KÖVET, és elkezdték dobálni a PARANCSOT TELJESÍTŐ RENDŐRÖKET!
.
Ha Ahmed H-t elítéli RENDELÉSRE a magyar bíróság, valójában Orbanisztán rendszerének bizonyítványát állítja ki!
.
A Keleti pu-ra csödített menekültek, és a röszkei események is a rafcsi "csuti" által megszervezett KIRAKAT POLITIKÁJÁNAK a része volt!
vacsi
@tudode: Ezek nem menekültek, hanem illegálisan az országba bejönni szándékozó gazemberek! Ha tisztességesen jönnének, legálisan érkeznének. Iskolájuk, szakmájuk nincs, dolgozni nem akarnak, viszont a jóléti juttatásokért tartják mindkét markukat - a hozzájuk csapódó sok feleséggel és gyerekkel együtt. Látjuk, mit tettek Nyugat-Európa legszebb városaival, az emberekkel, hogyan kénytelenek ott élni a mindennapjaikat az ország eredeti lakosai. Hiányoznak ezek ide?!
advocat
És amikor Rogán Tóni belepofázott Rezeskova luxus elhelyezésébe! Mindjárt újra előzetesbe került. Ami Tóninak jogos az AI-nek nem? No itt kezdődik a bíróságok függetlenségének akadályozása. legalább okosk gondolkodnának, mert a plebsz nagy része nem felejt!
Ja! És a svéd választások? Mi is van nyugaton. Nekik tetszik, ugyan nem kétharmaddal, ami csak náluk 48 %.
tudode
@vacsi: .
Nagyon zavaros a MENEKÜLTEKKEL kapcsolatban a regnáló állam HAJTÓVADÁSZATA, a társadalom ellenük való uszítása akkor, amikor az ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÁST a jogszabályok mérlegelés tárgyát képezik a klf. státusszal, néven nevezendő, hazájukat elhagyni kényszerülőket kapcsolatban.
.
.Kérem tanulmányozza, értelmezze a tárgyilagosság érdekében a MENEKÜLTEKKEL kapcsolatos, ma is érvényben lévő jogszabályt:
.
net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1700020.TV×hift=fffffff4&txtreferer=00000001.TXT
.
Miközben az Állampolgársági, és Menekültügyi Hivatal a jogszabályoknak megfelelően teszi a dolgát, miközben a REGNÁLÓ ÁLLAM nem a társadalom égető problémáinak megoldásán fáradozik, hanem AZT ELTAKARJA a menekültüggyel, azt MONDJA, hogy EGYET SEM FOGAD BE, miközben eleget téve a kvótának, befogad 1.300 menekülten kívül TÖBB TÍZEZER menekültet, v migráncsot BUSÁS ellenérték ellenében:
.
Az Állampolgársági és Menekültügyi Hivatal tevékenysége a jogszabályoknak megfelelően
.
www.bmbah.hu/index.php?lang=hu
.
Magára adó állampolgár mielőtt elmarasztalja azokat, akik KÉNYTELENEK elhagyni a hazájukat, otthonukat, NEM TUDJA MIRŐL BESZÉL, hiszen népvándorlás MINDIG IS VOLT, és lesz!!
.
Kérem tanulmányozza a népvándorlás történetét, amelyből országunk sem maradt le, sőt mi is a NÉPVÁNDORLÓK leszármazottai vagyunk!
.
Tessék szíves tájékozódni még mielőtt BÁRKIT KIOKTATNA, mivel nagyon hiányosak az ismeretei

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.