Tagadta bűnösségét Kovács Béla, az Európai Unió (EU) intézményei elleni kémkedéssel vádolt egykori jobbikos politikus, az Európai Parlament (EP) független képviselője többórás meghallgatásán, csütörtökön a Budapest Környéki Törvényszéken.

Tagadta bűnösségét Kovács Béla, a kémkedéssel vádolt EP-képviselő
Fotó: Kovács Tamás/MTI

Kovács Béla azt mondta:

EP-képviselőként számos találkozót, megbeszélést bonyolít le, a lobbizás a feladatai közé tartozik, de nem kémkedett.

Közölte, a vádemelés óta sem az EU, sem az EP nem kereste meg az ügyben, ő adott a Magyarországon folyó eljárásról tájékoztatást az EP illetékeseinek, és megkérdezte: "van-e valami baj velem"? Erre azt válaszolták, hogy semmi, továbbra is elláthat bizalmi feladatokat, az EP bizottságainak, misszióinak munkájában részt vehet, és részt is vesz. Hozzátette: az EP-ben nem értik, egyáltalán miért folyik még ellene az eljárás.

Bírói kérdésre Kovács Béla megjegyezte, hogy a vádbeli időszakban bizalmas adatokhoz nem is jutott hozzá.

Ügyészi kérdésre beszélt arról, hogy

a rendszerváltás előtt a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében tanult nemzetközi közgazdaságtant. Arra a kérdésre, hogy titkosszolgálati ismereteket is tanítottak-e ott, azt válaszolta: soha.

Az ügyész arról is kérdezte, hogy a kémkedés vádpontjával kapcsolatos találkozók létrejöttek-e, mire Kovács Béla azt mondta: elképzelhető.

Hozzátette: orosz beszélgetőpartnere úgy mutatkozott be mint az ipari és kereskedelmi kamara tagja, majd mikor távozott az országból, bemutatta az utódját. A találkozókon lezajlott információcseréről pedig beszámolt az EP illetékes szerveinek, de az információk között nem volt minősített adat.

A vádlott azt mondta, ezeken a találkozókon például azt kérdezték tőle, hogy egy szerződés létrejöttéhez mit kellene tenni, és egy nevet is mondtak, de Kovács Béla ezt a nevet nyilvános tárgyaláson nem akarta elárulni.

Arra az ügyészi kérdésre, hogy kapott-e orosz diplomatáktól írásban kérdéssort, a vádlott annyit mondott: "nem emlékszem".

Kovács Béla a tárgyaláson megjegyezte, hogy ez az ügy a "Krímben kezdődött" és a megoldása is ott lesz. Továbbá elmondta, hogy olyan orosz olajcégek legfelső köreibe volt bejáratos, mint a Gazprom és a Lukoil.

Kovács Béla a tárgyalás szünetében újságíróknak a Putyin orosz elnökkel való kapcsolatról feltett kérdésre azt mondta:

ha igaz lenne, akkor "a feleségem csak felemelné a telefont, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics, Béla bajban van, és minden megoldódna. (...) De a hülyeségnek is van határa."

Utóbb hozzátette, hogy két-három rendezvényen találkozott az orosz elnökkel és rövid udvariassági beszélgetés zajlott köztük. Ugyanakkor Kovács Béla szerint az ő orosz kapcsolatai valakit zavarhattak.

Arra a kérdésre, hogy mit fog csinálni, elmondta, hogy 2019 végéig Magyarországon marad, azután meglátja; van meghívása Mongóliából, Üzbegisztánból, Kazahsztánból és "ott van még Japán is", ahol korábban sok évet töltött.

A Jobbikkal kapcsolatban azt emelte ki, hogy

Vona Gábor volt pártelnök és Szabó Gábor korábbi pártigazgató eltávolodott a párttól, a jelenlegi vezetőkkel már nem lát lehetőséget az együttműködésre. Az öt éve tartó büntetőeljárásba pedig belefáradt, pihenni szeretne -

mondta.

A tárgyaláson a másik – EP-gyakornokokkal összefüggő költségvetési csalásra vonatkozó – vádponttal kapcsolatban Kovács Béla arról beszélt: történhetett figyelmetlenség, tévedés, hiba, de a vitatott összeget az EP már levonta az ő képviselői díjából, így az okozott kárt megtérült. A probléma szerinte az lehetett, hogy az EP gyakornokainak eltérő ösztöndíj jár, ha Magyarországon, illetve ha tartósan Brüsszelben vagy az EP székhelyén, Strasbourgban dolgoznak és tartózkodnak. Míg Budapesten a vádbeli időszakban megállapított minimálbérnek, mintegy 90 ezer forintnak megfelelő összeg, addig az uniós intézmények székhelyén az ottani mintegy 1000 eurós minimálbérnek megfelelő, a megvádolt három gyakornok pedig nem mindig volt az uniós intézmények székhelyén.

A tárgyalás a bizonyítási eljárással folytatódik.

Kovács Béla és költségvetési csalás miatt megvádolt három társa szabadlábon védekezik.

Kovács Béla 2010 májusában lett a Jobbik EP-képviselője. Az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést az EU intézményei elleni kémkedés miatt, majd a legfőbb ügyész májusban indítványozta, hogy az EP függessze fel Kovács Béla mentelmi jogát, ami 2015 októberében meg is történt. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) 2017 decemberében emelt ellene vádat, Kovács Béla pedig akkor jelentette be, hogy kilép a Jobbikból.

A vád lényege, hogy a képviselő 2012 és 2014 között orosz hírszerzőknek adott át információkat a többi között energetikai ügyekben, az EP-választásokról, a magyarországi belpolitikai helyzetről és a paksi atomerőmű bővítéséről. Mindezek célja az volt, hogy az EP-n belül erős háttérbázissal rendelkező, nyíltan EU-ellenes tábor jöjjön létre, belülről bomlasszák az Európai Közösségek intézményeit és az orosz érdekeket helyezzék előtérbe.

A költségvetési csalásra vonatkozó – az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) felvetése nyomán kivizsgált – ügyben a vád szerint a képviselő és három társa több mint 21 ezer euró (több mint hatmillió forint) vagyoni hátrányt okozott az EP-nek 2012-2013-ban fiktív gyakornoki állásokkal.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
Kedves Kovács Béla! tagadni...tagadni...tagadni...abból nem lehet baj...
cikicakk55
Nálam a 10 évig tartó Addigtológiai munka foglalkozási ártalommá vált. Erről a fazonról is az ugrott be egyből,hogy vizet maximum fürdeni használ,vagy kísérőnek a pálinkához. Azt szokták mondani,hogy az alkohol szófosást okoz és olyan is kicsúszik,aminek nem kéne és józanul talán nem is mondana.
Sámannus
Valójában aki sok országnak lehet fontos, nekünk nagyon fölösleges lehet.
SystemError
Az orosz kémekre jellemző, hogy azt szokták mondani: "én egy orosz kém vagyok"..:)
tudode
Hihetetlen mit gatyáznak ezzel az emberrel, ha a nemzetbiztonság tutira tudja, hogy kém volt akkor tegyék a dolgukat, mert az nem semmi, hogy saját országának titkait kiadja, annak tudatában, hogy pl. a regnáló miniszterelnök nem esett át, ellentétben egy mezei közszolgával NEMZETBIZTONSÁGI ÁTVILÁGÍTÁSON, ennek ellenére
.
----- Szép csendben államtitkokat cserélünk az oroszokkal
https://mno.hu/belfold/szep-csendben-allamtit...
.
Bocsika!
.
Hogy is van ez?
.
------ Orbán Viktor és Kövér László volt kommunista ügynökök
http://propeller.hu/itthon/3340537-orban-vikt...
.
Se kutyám, se macskám egyik se, de TISZTA VIZET KELLENE ÖNTENI már a bőség poharába, nem cáfolta senki, de úgy néz AMIT SZABAD JUPITERNEK, nem szabad a kisegérnek!
Szeparepa2
Haha. Ami hápog, totyog, tollai vannak, jól úszik és úgy néz ki mint egy kacsa, az általában KACSA. Jó KGB-lának a szeme sem áll jól, külsőre is ordít róla a sunyiság, a sompolygó, settenkedő, árnyékba húzódó kémpofa. Bizonyítás nélkül is nyilvánvaló hogy kém, méghozzá többszörös rétegelt ügynök. Nem csak a külsejéből, de a tetteiből is. Inkább azt kellett volna kinyomozni, hogy ki a legfelső réteg. Putyin akárkivel nem áll le kis magánbeszélgetésre sem, pláne nem nyilvánosan, egy ekkora birodalom ekkora hatalmú, militarista maffiózó diktátora, majd pont egy seggdugónyi ország félkegyelmű, torz fejű, megbukott, pösze és kelekótya B kategóriás képviselőjével akar beszélgetni. Hápeeszee...:D Nyilvánvaló hogy nem ilyen minőségben tisztelte meg figyelmével, hanem VALAMILYEN MÁS MINŐSÉGBEN VOLT OTT a Béluka, vagy legalábbis olyan, amit ők ketten tudtak, és kevesen mások. Konspiratív találkozók (és nem amatőr módon csinálva), korlátlan pénzforrások (mégis mibű tessékmámondani?)... Nem kellene itt bizonyítani semmit, mert 101% hogy kém, és kémpert eleve nem így csinálunk, hogy nagydobra verjük, és így elhúzzuk. Ha kémet akar valaki befürdetni, először is, szintén konspirálva, kell becserkészni, hogy ne számítson rá, és lecsapni rá, majd BEVARRNI ÍTÉLETIG vizsgálati fogságba, hogy ne tudjon kavarni, ne lehessen saját ügyvédje (mert nyilván hogy az is be lenne szervezve), nuku óvadék, nuku magánbeszélgetés stb stb. Van egy valag szabálya egy kém eljárásnak; namost Bélánk ehhez képest szabadon jár -kél, azóta is, már nyilván szinte mindent eltüntettek a "barátaival", minden perccel egyre nehezebb lesz bármit bizonyítani. De amúgy is meg fogja úszni, mert olyan nincs hogy ebben a diktatúrában ilyet meg lehessen csinálni úgy, hogy a viktátorka nem tud róla. Szóval egyfelől biztos vagyok benne, hogy orbán kéme, továbbá Putyin kéme és még könnyen lehet egy harmadik titkos háttéralak is (talán Erdogan vagy még keletebbre valaki), pl miért járt sokat Bélánk ugyebár Azerbajdzsánban?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok