Majdnem 2000, oktatásban bekövetkezett túlkapásról szóló panasz érkezett tavaly az oktatási jogok biztosához. A legtöbb eset közintézményben történt. A Blikk a HVG nyomán összeszedte, mik voltak a legjelentősebb problémák.

Nyakánál fogva húzta ki a gyereket a vízből az oktató, majd felpofozta

Fotó: Pixabay.com

1151 panasz érkezett az általános- és középiskolákból, 516 a felsőoktatásból, 125 a szakképzésből, 20 darab egyéb helyről. Idén kétszázzal több ügy történt, mint tavaly. Az oktatási jogok biztosa 922 esetben foglalt állást, vagy adott ki tájékoztatást.

Fizikai bántalmazás

Az egyik ilyen panasz egy óvodás sérelméről szól: az óvodai úszásoktatás során a kisgyerek összeveszett valamin a társával, és megütötte. Erre az úszásoktató a nyakánál fogva kihúzta a gyereket a vízből, arcon ütötte, és kizavarta a foglalkozásról. Az oktató nem próbálta tagadni a történteket, elmondása szerint ezt a fegyelmezési formát találta helyesnek, a kisfiú pedig nem való uszodába. Az oktató a konkrét eseten kívül is gyakran viselkedett agresszíven a gyerekekkel. Az önkormányzat feljelentést tett az oktató ellen, miután az óvodától értesült a történtekről.

Megszégyenítés, megkülönböztetés

Az tanuláshoz való jog, és az egyenlő bánásmód elve volt a két szempont, ami alapján a diabéteszes óvodásokat elutasító intézményeket vizsgálták. Az oktatási jogok biztosa szerint megoldás lehet, ha tanfolyamot indítanak, amiken a pedagógusok önkéntes alapon részt vehetnek, hogy megtanulják, mivel jár egy cukorbeteg kisgyerek ellátása.

Ingyenes oktatás

Kevesen tudják, de sem az osztálypénz, sem az iskolai alapítványi hozzájárulás nem kötelező: a szülők közösen dönthetnek arról, hogy bizonyos célból befizetnek valamennyi összeget, ez viszont minden szülő számára önkéntes alapon kell, hogy menjen. Ha úgy akarják, megbízhatnak a pénz kezelésével egy pedagógust, aki szintén eldöntheti, hogy fogja-e kezelni az osztálypénzt, vagy sem. Az ingyenes oktatás elve miatt egy iskola sem kérhet kötelező alapítványi hozzájárulást a szülőktől.

Számonkérés, értékelés

A pedagógusok nagy szabadságot élveznek az értékelési szempontok, számonkérési módszerek tekintetében, így gyakorlatilag lehetetlen meghatározni, hogy mikor történik jogsértés.

Eltanácsolás

A tanulói jogviszony megszűnéséről pontos jogszabályok rendelkeznek, viszont gyakori az a jogsértő folyamat, amikor a tanulót nem tanácsolják el, hanem más módon gyakorolnak rá nyomást, hogy hagyja ott az iskolát.

Felsőoktatás

A felsőoktatásban tanulók legtöbbször felmerülő problémája az volt, hogy amennyiben kifutó képzésre jelentkeztek, a kimeneteli követelmények már a tanulmányok megkezdése után módosultak, ez azonban teljesen jogszerű. Ahogy az is, hogy ha túl kevesen jelentkeznek egy adott szakra, akkor azt egyszerűen nem indítják el.

(Blikk.hu)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok