A júliusi történelmi csúcsot követő kéthavi csökkenéssel szeptemberben idei mélypontjára, nagyjából egy évvel ezelőtti szintjére csökkent a GKI konjunktúraindexe. Az üzleti várakozások is egy évvel ezelőtti szintjükre kerültek, a fogyasztói bizalmi index azonban emelkedni tudott a július-augusztusi csökkenés után – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel.

Éves mélypontjára esett a GKI konjunktúraindexe

Az Európai Unió támogatásával végzett felmérés alapján a konjunktúraindex az augusztusi 6,7 pontról 5,5 pontra esett. Az üzleti bizalmi index 13,3 pontról 10,4 pontra csökkent, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 12,2 pontról mínusz 8,3 pontra javult.

Az üzleti bizalmi indexen belül csak a kereskedelmi várakozások javultak, az ipari és az építőipari bizalom jelentősen csökkent, a szolgáltató cégek várakozása pedig lényegében változatlan maradt. Az ipari bizalmi index júliusi történelmi csúcsához képest szeptemberben második hónapja csökkent, s bő egy éve volt utoljára ilyen alacsony. Augusztushoz képest egyaránt romlott a termelési helyzet, a kilátások, a rendelésállomány – ezen belül az exporté is – és a készletek megítélése.

Az építőipari bizalmi index szeptemberben öt havi mélypontjára esett, igaz történelmi csúcsához képest. Szeptemberben a mély- és a magasépítő cégek kilátásai is romlottak. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség számottevően csökkent, s némileg romlott a rendelésállományok minősítése is.

A kereskedelmi bizalmi index szeptemberben kéthavi csökkenés után megközelítette év eleji, mindenkori maximumát. Az eladási pozíció és a rendelésállomány megítélése javult, a készleteké romlott. A szolgáltatói bizalmi index szeptemberben lényegében nem változott. Az általános üzletmenet megítélése javult, de a forgalmi várakozások kissé romlottak.

A foglalkoztatási hajlandóság a kereskedelem kivételével – ahol erősödött – augusztusban jellemzően kissé gyengült, a lakosság munkanélküliségtől való félelme viszont az augusztusi átmeneti emelkedés után ismét csökkent, s közel került nyári, minden idők legalacsonyabb szintjéhez. Az áremelési törekvés ugyancsak a kereskedelem kivételével – ahol kissé erősödött – némileg visszafogottabb lett, a fogyasztók inflációs várakozása viszont augusztusi erősödése után ismét gyengült. A magyar gazdaság várható helyzetének megítélése az iparban és az építőiparban látványosan rosszabb lett, a kereskedelemben és a szolgáltató cégek valamint a lakosság körében viszont kissé javult.

A GKI fogyasztói bizalmi index a július-augusztusi romlás után szeptemberben visszaemelkedett júliusi szintjére. A lakosság saját pénzügyi helyzetét változatlannak, jövőbeli megtakarítási képességét viszont sokkal jobbnak érezte, mint egy hónappal ezelőtt. Ez utóbbi megugrása előző havi zuhanása után következett be, ugyanakkor a fogyasztók utoljára 16 éve érezték ennél is biztatóbbnak megtakarítás lehetőségeiket. Kedvezőbbnek minősítették az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét is.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A magyar adatokat célszerű a hasonló országok adataival összevetni. Akkor azt látjuk, hogy konkrétan sereghajtók vagyunk, messze leszakadva Románia, Szlovákia, Csehország, Lengyelország teljesítményétől. Az építőipar addig tud és addig is fog szárnyalni, ameddig az uniós pénz ömlik az országba. Tovább nem. Egy darabig még tolja az állami agybaj, a stadionépítések és hasonlóan felesleges, de legalább sokszorosan túlárazott ökörségek, de az nem valódi fejlődés, csak annak látszata. Az ország gazdasági kitettsége hihetetlenül magas, ha az autóiparban bármi negatív esemény bekövetkezik, már fejre is álltunk. Ezzel szemben a statisztikák meghamisítása, a számokkal és adatokkal bűvészkedés ellenére az államadósság nem csökken, még az ellopott nyugdíjvagyon 3000 milliárdja ellenére sem. Szép próbálkozás valami homályos gazdasági válságra fogni a bekövetkező bajokat, de nem érdemes. Az országot szétlopták, az Unió talán végre a sarkára áll és visszafogja a kifizetéseket. Az pedig fájni fog. Nem kicsit, hanem nagyon. És nem az ellenség lesz a bűnös. kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/04/meszaros.jpeg
A csúcsról márpedig csak lefelé visz az út. 1.bp.blogspot.com/-APa69pbIvPs/WVu1xuKF0XI/AAAAAAAAp8I/FAEFjuGfdm8dCR-cIVBSB2FPiXDRc1dcACLcBGAs/s1600/73332.jpg

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.