Nem sértette meg Ukrajna egyetlen törvényét sem a beregszászi magyar konzul azon a videofelvételen, amelyet múlt szerdán szivárogtatott ki az Ukrinform ukrán állami hírügynökség kárpátaljai magyarok eskütételéről – jelentette ki Tóth Mihály, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Koreckij Állam- és Jogtudományi Intézetének nyugalmazott tudományos főmunkatársa hétfőn az MTI-nek nyilatkozva.

Szakértő: nem sértett ukrán törvényt a magyar konzul az állampolgársági eskütételről kiszivárogtatott felvételen

A szakértő hozzáfűzte, hogy az állampolgársági esküt tévők sem sértettek jogszabályt.

Tóth Mihály kifejtette, hogy az ukrán alkotmány 4-ik cikke nem egyértelmű megfogalmazásban úgy szól, hogy Ukrajnában "egy (egységes)" állampolgárság van. Az állampolgárságról szóló törvény 2. cikke ezt úgy magyarázza meg, hogy az országon belül egyes közigazgatási egységekben nem lehet más-más állampolgárság. A törvény ugyanezen cikke kimondja továbbá azt, hogy

ha egy ukrán állampolgár más állam polgárságát megszerzi, vagy más állam polgára ukrán állampolgárságot kap, akkor az Ukrajnával való jogviszonyában kizárólag ukrán állampolgárnak tekintendő.

Vagyis az ukrán hatóságok nem veszik figyelembe semmilyen más állampolgárságát, csakis az ukránt, ez viszont nem jelenti azt, hogy tilos lenne más állampolgársággal is rendelkeznie egy ukrán állampolgárnak – magyarázta a jogász.

Azok, akik szerint a kettős állampolgárság Ukrajnában törvénytelen, az állampolgárságról szóló törvény 19. cikkére szoktak hivatkozni, amely szerint elvész az ukrán állampolgársága annak, aki saját akaratából felveszi más állam állampolgárságát. Ez a cikk azonban ellentétben van az alkotmány 25-ik cikkével, amely kimondja, hogy senki sem fosztható meg ukrán állampolgárságától és attól a jogától sem, hogy állampolgárságát szabadon megváltoztassa. Ezen kívül nincs összhangban a 19. cikk ugyanezen törvény 2. cikkével sem. Ezen ellentmondások miatt nem lehet szankcionálni a kettős állampolgárságot a jelenlegi jogszabályi környezetben – összegezte a szakértő.

A jogász szavai szerint a konzuli munkának része az ukrajnai magyar külképviseleteken az állampolgársági ügyek intézése, Ukrajnában pedig nincs olyan jogszabály, amely tiltaná ezt. A bécsi egyezmény – amelyre Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter több nyilatkozatában hivatkozott – azt mondja ki, hogy a diplomaták kötelesek betartani a fogadó ország törvényeit.

A beregszászi konzul viszont nem sértette meg Ukrajna egyetlen törvényét sem azzal, hogy a munkáját végezte az állampolgársági eskütétel lebonyolításával, hiszen ez nem ütközik egyetlen ukrán jogszabályba sem.

Klimkin kifogásolta továbbá, hogy a videofelvételen a konzulátus munkatársa figyelmezteti az újdonsült magyar állampolgárokat: az ukrán hatóságoknak ne mutassák meg magyar útlevelüket, az országhatáron továbbra is az ukrán iratukat használják. Tóth Mihály szerint ezzel sem sértett törvényt a külképviselet. Nincs Ukrajnában olyan jogszabály, amely arra kötelezné az embereket, hogy vallják be, hány és milyen állampolgársággal rendelkeznek.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy

semmilyen hatóságnak sincs joga a határon átkutatni az ukrán állampolgárokat kimondottan azzal a céllal, hogy megtudja, nincs-e nála másik állam útlevele. Más állam útlevelének birtoklása ugyanis nem törvénysértés Ukrajnában.

Tóth Mihály kitért még arra, hogy a Mirotvorec (Béketeremtő) nevű ukrajnai internetes portál súlyosan megsértette a személyiségi jogait annak az öt kárpátaljai magyarnak, akinek adatbázisában szombaton nyilvánosságra hozta nevét és személyes adatait, törvénysértőnek és hazaárulónak bélyegezve őket, amiért felvették a magyar állampolgárságot az ukrán mellé.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m73
Persze,amit a fityesz csinál,az mind szép és jó.Más mindenki hazaáruló és Soros ügynök,aki nem ért velük egyet.
RonaGyuri
hiába a korpásodás már csak ilyen, mindig van akinek elég a pénz! =))
ittott
mire mentek vele? az ukrán nacionalizmus násztáncot lejt a nácizmussal. szívni fognak az ott élő magyarok. nagyon, és nagyot. petike elintézte őket.
m73
Persze,amit a fityesz csinál,az mind szép és jó.Más mindenki hazaáruló és Soros ügynök,aki nem ért velük egyet.
papa.49
Már csak az a kérdés mennyiért korpásodott ennek a szarjankónak a feje, tudni illik azt is MI FIZETJÜK !!!
karma1
Minden orszagban MEGKERDEZIK,- hogyha egy uj allampolgarsagot akarsz felvenni - hogy "csokolom, a regivel mit csinalunk?Megtartjuk? Lemondunk rola?"
Ez itt is igy megy. Ha le akarok mondani az eredetirol, az ingyen van, ha meg akarom tartani az eredetit, akkor azert kokemenyen kell fizetni, mert megis, micsoda dolog az, hogy EGY orszagban elek, es megis KET allampolgarsagom van? MIT AKAROK EZZEL ELERNI??? Ket orszagbol lehuzni az elonyoket? Az egyikben elni, a masikban elbujni? Kemkedek? Vagy en akarom megvalasztani, hogy mikor melyiknek a javara dolgozom? Hova akarok majd adozni?
Ha itt beadok egy allampolgarsagi kerelmet, meg kell jelolnom ELORE, hany allampolgarsagot akarok magamnak?
Hogyha azonnal kettot jelolok be, akkor szinte 100 % , hogy NEM kapom meg az uj allampolgarsagot, de ha a lehetosegeimmel elek, es az utolso pillanatban kijelentem, hogy megis szeretnem megtartani az eredetit is, akkor azert sulyos illeteket kell fizetnem.
Az erdekesseg ebben csupan annyi, hogy mint nyugaton elo magyar allampolgar a vilagon semmit sem erek a magyar allampolgarsagommal OTTHON, Magyarorszagon! (Nincs ingyenes orvosi baleseti ellatas sem, mert NINCS TAJ szamom es NINCS allando otthoni lakcimem. A nevemen levo nyaraloba megsem jelentkezhetem be, mint allando lakos.)
Meg egy feltoltos SIM kartyat sem tudtam venni, mert CSAK ervenyes magyar utlevelem volt, meg kulfoldi+nemzetkozi jogositvanyom, mint okmany. Mindannyiszor a barataimnak kellett venniuk egy kartyat nekem, amit az otthon tartozkodasomkor hasznaltam a tobbiek eleresere. (A global roaming itthon utolag tobbszaz dollarba kerult volna - plusz a magyarorszagi szamla)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.