Az új biztonsági kihívások miatt ma már a világ olyan részeit is veszélyek fenyegetik, amelyeket eddig biztonságosnak tekintettünk – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés ülésszakához kapcsolódóan rendezett Nelson Mandela béke-csúcstalálkozón.

Szijjártó: a világ eddig biztonságosnak tekintett részeit is veszélyek fenyegetik

Fotó: ENSZ Photo/Cia Pak

A három legfontosabb kockázati tényező között említette a masszív és ellenőrizetlen migrációs folyamot, amely – mint mondta – a terrorszervezeteknek is lehetőséget biztosít, hogy aktivistáikat a világ más pontjaira eljuttassák. Ezért együttesen kell fellépni az illegális bevándorlás ellen.

Meg kell szabadulni attól a megközelítéstől is, amely azt sugallná, hogy a migráció alapvető emberi jog

- ismételte meg a magyar álláspontot Szijjártó Péter.

Kiemelten utalt a nemzeti kisebbségek, valamint a vallási kisebbségek elleni fenyegetésekre, és hangoztatta, hogy ezek megvédelmezésére és jogaik garantálására a nemzetközi szervezeteknek is kötelességük lépéseket tenni.

A vallási és a nemzeti kisebbségeket a barátság forrásainak kell tekinteni, nem pedig a feszültségekének

- szögezte le a magyar miniszter.

A Nelson Mandela volt dél-afrikai elnökről, apartheidellenes harcosról elnevezett béke-világtalálkozó megrendezéséről tavaly döntött az ENSZ Közgyűlése. A plenáris ülést Mandela születésének századik évfordulójához időzítették, a közgyűlés idei ülésszakának idejére.

A találkozót António Guterres ENSZ-főtitkár nyitotta meg.

A békecsúcsra készített nyilatkozat szerint a résztvevők elkötelezettek egy igazságos, békés, virágzó, tisztességes, mindenkit bevonó jellegű világ építésében, és erőfeszítéseik középpontjába – Mandelához hasonlóan – az emberi méltóságot állítják.

A résztvevők a békeerőfeszítések és az emberi jogok érvényesítését célzó törekvések segítésére meghirdették a Mandela-évtizedet, amely 2019-től 2028-ig tart, és üdvözölték a békeközvetítői tevékenység fokozására hozott intézkedéseket.

Az ENSZ-székházban a csúcstalálkozó alkalmával felavatták Nelson Mandela szobrát is.

Szijjártó Péter számos kétoldalú találkozón is tárgyalt hétfőn. Találkozott Timothy C. Dolan amerikai bíborossal, akivel elsősorban a világban üldözött keresztények ügyéről tárgyaltak. Több vezető gyógyszergyár képviselőivel is megbeszélést folytatott, és ennek kapcsán rámutatott, hogy a nagy gyógyszergyárak évek óta jelentős érdeklődést tanúsítanak Magyarország iránt, márpedig a szektor hazánkban a kutatás-fejlesztés egyik élenjárója az autóipar mellett.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Ez a hulyegyerek egyaltalan ki mer menni az utcara? Nem fel, hogy agyonlovik, elgazolja egy auto, a fejere hullik egy tegla, vagy ratusszent egy lepras?

Jol betartja a partpolitikat: mindenkit higfosasban tartani, mert addig se erdekli oket a meszilolo meg a tiborcz gyerek meses meggazdagodasa, lazar vadaszkuriaja, kosa lala 1300 milliardos oroksege, (Ez utobbival kapcsolatban nem kellene semmi mast sem tennie a magyar rendorsegnek, allamnak, ugyeszsegnek, csak felutni a ki-kicsodat, meg a Forbes vagyonossagi listajat, es azonnal kiderulne, hogy ki volt az az eszmeletlenul gazdag nemet uriember, aki kb. akkor hunyt el, miota ezt az "orokosno" allitja - es maris kiderul, hogy (legalabb elmeletileg) letezhet-e egy ekkora vagyon, es hogy az illeto rokonsagban allhatott-e a csengeri holggyel?
Ez kb max. 30 percbe kerulne, (lassu letoltesu internet mellett), es nagysagrendekkel kevesebb penzbe az allamnak, mint ahogy igy kerul majd.
De az eszert meg csak egyszer sem alltak sorba ezek a nagyon hulyek...:o((((
human
Az emberek rettegésén élősködni nagyon aljas dolog, petike!
Donáld Tramp
@fideszes gyökér: A VALÓSÁG az hogy Tavasszal, és azóta is Senkik vagytok ! Tetszett volna akkor nagyp,ofájunak lenni !
Ja... És utcára hívni a híveiteket ! De mivel nudli a számuk, az nektek PECH !
Grafix69
De bírom mikor ez órákig tud dumálni a semmiről .
Donáld Tramp
@fideszes gyökér: Mégegyszer csak hogy JÓL megértsd !!! Sehol sem vagytok !!! Voltatok !!! AKKOR meg mi a f@szt pof,ztok...
Donáld Tramp
@fideszes gyökér: Előbb váltsatok rendszert !!! ÁRULJÁTOK KI MEGINT !!! A HAZÁNKAT !!!
NA AKKOR LESSZ ITT FELFORDULÁS !!!
Donáld Tramp
@fideszes gyökér: Mert egy SZ@r Senki vagy !!! ÉN 1991-ben ESKÜT TETTEM "... HOGY HAZÁMAT A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGOT ÉLETEM ÁRÁN IS MEGVÉDEM,,,"
SOHA SEM ENGEDM MEG HOGY SZERETETT HAZÁM HATÁRAIT IDEGENEK VÉDJÉK !!!
dr. prédikátor
Zselés KAKADÚ!!! A világnak az a része van veszélyben ahol ti megjelentek!!!
human
@Donáld Tramp: Milyen köztársaságról beszélsz? Imádott Viktorod a diktatúrához vezető lépcső első fokaként levetette a határainkról a KÖZTÁRSASÁG feliratot.
Miért tetszik neked a diktatúra építése. Fejtsd már ki!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.