Oktatási, tudományos, illetve diplomáciai témában írnak alá négy kétoldalú megállapodást Magyarország, valamint Moldova, Tunézia, Namíbia és a Palesztin Hatóság között kedden New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés hivatalosan megkezdődő csúcsszintű ülésszakának helyszínén – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek nyilatkozva.

ENSZ-közgyűlés: oktatási és diplomáciai megállapodásokat ír alá kétoldalú tárgyalásain Szijjártó Péter

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Olyan országokról van szó, amelyek a keleti nyitás stratégiájának keretében kerültek a magyar külpolitika látóterébe

- tette hozzá.

A megállapodásokat a namíbiai Netumbo Nandi-Ndaitwah, a palesztin Rijád al-Malki, a moldovai Tudor Ulianovschi, valamint a tunéziai Hemaisz Dzsimanui külügyminiszterrel folytatott kétoldalú találkozóin írják alá.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy

Magyarországnak az egyik legfontosabb erőforrása a felsőoktatási rendszere, nemzetközi szinten is elismertségnek örvend.

Ezt mutatja, hogy mára már 3 ezer fölé emelkedett a kétoldalú megállapodások alapján Magyarországon tanuló diákok száma. Ehhez az együttműködés-rendszerhez csatlakozik most Namíbia, az aláírandó ösztöndíj-megállapodás alapján jövő szeptemberben 10 namíbiai hallgató kezdi meg tanulmányait magyarországi egyetemen.

A palesztinokkal már régóta van ilyen megállapodása Magyarországnak

- emlékeztetett Szijjártó Péter.

A folyamatos túljelentkezés miatt palesztin részről merült fel igényként az 50 fős keretszám megemelése, és a mostani egyezmény értelmében jövő szeptembertől a magyar egyetemeken már 60 palesztin hallgatót fogadnak.

Két országgal a külügyi intézetek közötti együttműködésről köt megállapodást a kormány annak érdekében, hogy a diplomataképzésben fel tudják használni egymás tapasztalatait, kölcsönösen diplomatákat küldhessenek tapasztalatszerzésre.

Az egyik megállapodás a Külgazdasági és Külügyi Intézet (KKI), valamint a moldovai diplomáciai intézet közötti együttműködésre vonatkozik, a másik pedig a tunéziai diplomaták képzéséért és oktatásáért felelős intézet és a KKI közti együttműködésről szól.

Forrás: MTI

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
diplomácia és Szájjártató egy mondatban??? =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kisrigó
Keleti országokkal együttműködés az oktatásban?! Ösztöndíjat adtok nekik, vagy azért van, hogy fizessenek az oktatásért? Arról még véletlenül sem beszél, hogy mi az a nagy siker?! Persze a CEU nektek nem színvonal már, csak akkor éreztétek magatokat szerencsésnek, amikor ott tanultatok ösztöndíjjal!
fideszes gyökér
@Shikari: gondolom még több stadiont szeretne, csak nem bírja kimondani a nemmagyar román parasztja.
fideszes gyökér
Ha két oldala van a megállapodásnak, akkor a második oldalt is írja alá!
Mert mindig elfelejti hogy pecsét, aláírás, dátum.
tulipan
@Shikari: SEMMI AKADÁLYA! AHÁNYSZOR CSAK KÍVÁNOD!!! Ez t.i. az IGAZSÁG!!!

A magyaországi szavazónak csak nagyon kis százaléka TÁMOGATTA A NARANCSOS HORDÁT,!!! A hozzád hasonló LEFIZETETT, hazátlan, seggnyalók szavaztak rájuk! KÜLDÖLDRŐL!
Shikari
Kétharmad!!! :-))))))))))))) Háromszor!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.